Autoglas
PRVI HRVATSKI AKROBAT NA MOTOCIKLU

U šumi ili na motoru, jednako je to opasno
Objavljeno 29. kolovoza, 2018.
Dejan Špoljar oduševio je bravurama na motociklu posjetitelje 5. motosusreta koje je u Slatini organizirao Motoklub Speed
SLATINA

Na opće zadovoljstvo svih bajkera sudionika 5. motosusreta koje je u povodu Dana grada organizirao Motoklub Speed, na staroškolskom rukometnom igralištu usred grada, stunt show održao je Dejan Špoljar iz Jablanovca nedaleko od Zaprešića.


On svoju Yamahu vozi na prednjem kotaču, vozi je na stražnjem kotaču, vozi je okrenut prema naprijed ili prema natrag, u vožnji izvodi različite trikove od kojih zastaje dah, vozi bez ruku, u vožnji stoji na glavi na motoru, akrobacije koje izvodi nije lako ni opisati. Špoljar je prvi u Hrvatskoj koji je na velikim motorima počeo raditi takve stvari.
– Imam tri motora, počeo sam s Yamahom XT600, koju vozim već 15 godina. Ona ima već 300.000 kilometara, što govori o nevjerojatnoj kvaliteti. Ovaj ludi sportski motor vozim šest godina, a četverokotača imam dvije godine. Sve su Yamahe, jer Yamaha mi je sponzor i financira sve dijelove i popravke motora.
– Osim Hrvatske, nastupao sam u BiH, Makedoniji, Srbiji, Austriji, Mađarskoj, najviše na motosusretima. Nastupam s velikom tvrtkom Crazy Cars Auto Motor Show, a surađujem i s policijom na njihovim natjecanjima u školi sigurne vožnje. Prvi put sam u Slatini i zadovoljan sam publikom koja je dobro reagirala i nagradila moj trud.
Dejan danas ima 36 godina, a akrobacije na motoru počeo je raditi s 24 godine, što je prekasno.
– Mladići danas počinju takve stvari raditi sa 16 ili 17 godina. Ja nisam imao podršku, sve sam morao sam. Po zanimanju sam automehaničar, a kao sjekač morao sam raditi u šumi, pa nisam mogao ranije početi. Još kao dečkić vidio sam susjeda na malom Tomos automatiku kako se vozi na stražnjem kotaču, ali je vukao noge po zemlji. To mi se jako svidjelo, pa sam odlučio pokušati, i vidio da ide. Poslije sam nabavljao sve veći i veći motor i tako je to počelo. U početku je bilo teško jer sam sve morao sam financirati.
U budućnosti će Dejan obučavati mlade vozače, sređivati motore, dogovarati nastupe... Otac mu je prepustio vođenje obiteljske šumarske tvrtke, koja je nekad imala značajnu mehanizaciju i zaposlene radnike, ali je svedena na uslužnu djelatnost sječenja. Dejan kaže da je sada ili u šumi ili na motoru, ali oba ta posla jednako su opasna. Dejanovi asistenti bili su Ines Stanić, koja s njime nastupa već dvije godine, i Domagoj Tomašec, čiju su punoljetnost čekala obojica da bi mogao početi raditi. Inače, Dejanova asistentica bila je Matea, koja je s njime radila 13 godina. Kao njegova supruga, prije dva i pol mjeseca rodila je blizance Davida i Lukasa, za koje ponosni otac kaže da će vjerojatno također biti bajkeri.


Petar Žarković
Nastupio na Super Talent Showu
Dejan je nastupio i na prošlogodišnjem Super Talent Showu. "Mislim da se tamo dogodila velika nepravda jer tamo sam pokazao ono što nitko u svijetu nije. Motor XT možda izgleda lagan, ali on sa svim pojačanjima ima 220 kilograma. Zamislite na njemu još dvije cure i ja, na onako malenom i skliskom prostoru voziti krug. Došao sam u polufinale, ali dalje nisam mogao jer je Martina rekla da se boji. Reklama mi je bila dobra, ali mislim da je sve to namješteno", prisjeća se Dejan razočarano svoga uspješnog TV nastupa.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike