Kultura
ZAŽIVLJAVA IDEJA ŠIME JOVANOVCA

Art club Vinkovci u kući staroj 100 godina
Objavljeno 29. kolovoza, 2018.
Glasovir je tu, stižu instrumenti, uskoro i oprema za tonski i videostudio. Opremanje je pomogao i Slaven Živanović
VINKOVCI

Popularni Šima Jovanovac, stari, iskusni glazbeni vuk koji je već više od pola stoljeća u narodnjačkim i lakonotnim vodama, s prijateljima umjetnicima raznih izričaja, u Vinkovcima, u središtu grada, u Ulici bana Jelačića18, otvara Art club, koji je zamišljen kao okupljalište interesnih skupina i pojedinaca koji se bave raznim umjetničkim smjerovima i uspješni su i priznati u svojoj profesiji.

Ideja je u Šiminoj glavi nastala prije godinu i pol kada j razmišljao kako urediti neko mjesto gdje bi njegove kolege i prijatelji dolazili na "tamburaške razgovore" i s vremenom se ideja širila i bogatila, pa će to od 1. listopada, za kada je u 19 sati najavljeno svečano otvorenje, biti mjesto gdje će djeca moći nešto naučiti, mladi glazbenici koji nemaju svoj, primjerice, klavir doći će preko dana ovdje vježbati, a zainteresirani će moći puno toga naučiti od starijih i iskusnijih. Bit će to i mjesto gdje će se održavati komorna događanja od glazbenih do promocija knjiga.

Od jednog Vinkovčanina dobili su zapušteni prostor u kući staroj više od sto godina, uz uvjet da ga urede.

Zapušten prostor
- U listopadu prošle godine počeli smo uređivati prostor i što smo više radili, otkrivali smo kako još nešto treba popraviti i obnoviti, od zapuštenih podova u koje je prodirala kanalizacija do oronulih zidova. Sve što vidite oko sebe, sami smo uredili moji prijatelji Ivan Lončar - Žan, Joža Mikulčić, Dragutin Zeljković - Cane, Zvonimir Čordašić i ja. Art club smo zamislili kao mjesto gdje će usluge koristiti isključivo članovi kako bi im klub bio logistika i dogradnja na putu stvaranja autorskog djela, njegova predstavljanja javnosti, objave i marketinškog plasmana na tržište za što se brinu stručna tijela Art cluba i Multi music media d.o.o. koja je zadužena za provedbu projekta, promidžbu, organizaciju inventa i tehničku potporu.
Preko dana ovamo mogu dolaziti djeca i vježbati instrument ako ga nemaju kod kuće, organizirat ćemo edukacijske seminare s aktualnim temama, glazbene, likovne, literarne, glumačke, novinarske i druge umjetničke radionice, likovne izložbe, razna predstavljanja.
2/3 posla je obavljeno
Navečer je ovdje okupljanje ljudi zajedničkih interesa bilo u glazbi, likovnosti ili drugim područjima - kaže Šima Jovanovac dodajući kako će u okviru Art cluba djelovati tonski i videostudio.
Šima Jovanovac ističe kako je dvije trećine posla obavljeno i sve će biti završeno do 1. listopada za svečanost otvorenja. Dolaze instrumenti, pa je glasovir već tu, uskoro dolazi i oprema za tonski i videostudio, a opremanju je pomogao i gitarist županjske Opće opasnosti Slaven Živanović Žiža. On i njegova tvrtka koja se bavi osiguranjem prostora postavili su alarmne uređaje i sigurnosne kamere kako bi Art club bio doista sigurno mjesto.
- Ja imam status umjetnika jer u današnje vrijeme preživjeti je prava umjetnost - šali se Šima Jovanovac. M.Flego
1. listopada
u 19 sati svečano otvorenje
Redovite likovne izložbe
Uz Šimu Jovanovca veliki teret uređenja i osmišljavanja podnio je vinkovački slikar Ivan Lončar Žan, koji je zadužen za glazbeni i likovni dio.

- Svakodnevno ćemo imati izložbe. Sada su na zidovima moji radovi, a kada klub zaživi, uklonit ćemo većinu mojih slika i postaviti radove člana koji će javnosti predstaviti svoje nove slike. Nakon nekog vremena, vratit ćemo moje radove, dok se ne javi neki drugi član koji ima dovoljno radova za izložbu - pojašnjava Lončar, dodajući kako će slikari moći i raditi i izlagati u klubu.
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike