Osijek
TAJNA "JATA AUTOMOBILA" ISPRED KONKATEDRALE

Gregoran: Svatovi su zloupotrijebili dozvolu i ponijeli se nekulturno
Objavljeno 28. kolovoza, 2018.

Vezani članci

PARKIRALI AUTOMOBILE TIK UZ KONKATEDRALU

Bi li i u Švicarskoj ovako?

Fotografija čak 16 automobila parkiranih na Trgu Ivana Pavla II. u petak, 24. kolovoza, ispred osječke konkatedrale, koju nam je ustupio čitatelj Davor V. (podatci poznati redakciji), pokazala je nekulturu ponašanja onih koji dolaze iz jedne od najuređenijih zemalja svijeta – Švicarske! Naime, iako je, kako smo u ponedjeljak doznali, Grad Osijek sudionicima vjenčanja izdao odobrenje za zaustavljanje vozila (uglavnom švicarskiih registracijskih oznaka) na maksimalno deset minuta, ondje su ostala parkirana duže od sat vremena. Postavlja se pitanje i je li riječ o iznimci pri izdavanju dozvole ili pak o mogućnosti za bilo kojega građanina Osijeka.
Parkiranje cijelog "jata automobila" pred vratima konkatedrale iznenadilo je i župnika Župe sv. Petra i Pavla, vlč. Adama Bernatovića, koji ističe kako svake srijede, uoči vjenčanja, na pripravi za zaručnike, daje uputu da se ne dovoze automobilima pred konkatedralu. Međutim, čini se da strankinja koja se te subote udavala nije marila za župnikovu uputu pa su njezini svati, došavši na vjenčanje u 17 sati, ostavili svoje automobile ondje i duže od sat vremena. Naime, fotografija je snimljena u 18 sati. Vlč. Bernatović kaže kako je čuo među uzvanicima da su dobili odobrenje za parkiranje pa se u to nije miješao.
- Mi uvijek naglašavamo da ne dolaze pred konkatedralu, ali kad sam čuo da ovi mladenci imaju odobrenje, nisam ništa rekao, nije na nama da gledamo tko je gdje parkiran. Osobno, kad sam unosio orgulje u konkatedralu, dobio sam dozvolu da automobil stane ispred, no kad se radio oltar, nisam je dobio, nego se materijal nosio s parkirališta – rekao nam je vlč. Bernatović.
Neugodno iznenađen produženim parkiranjem bio je i Siniša Gregoran, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu Grada Osijeka, koji je rekao kako je riječ o iznimno neprimjerenom ponašanju, s obzirom na to da je tako velik broj automobila ostao ondje parkiran duže od dopuštenog vremena, a koje iznosi deset minuta. Na upit za koliko je automobila izdana dozvola, nismo dobili odgovor.
- Mi izdajemo rješenja za parkiranje ispred konkatedrale kako bismo omogućili mladencima da im izlazak pred crkvu bude svečan i da im maksimalno olakšamo taj trenutak, da ne moraju pješačiti od mjesta gdje su parkirali. Uz to, ne plaćaju ništa osim pristojbe od 20 kuna. No ovdje se očito radi o zloupotrebi i gotovo je nevjerojatno da ljudi koji žive u Švicarskoj, čiji se stanovnici smatraju jednima od najkulturnijih na svijetu, nemaju kulturu ponašanja. Nakon ovog slučaja, koji je uznemirio građane, a koji su se zacijelo pitali o čemu se tu radi, iznimno ćemo pooštriti izdavanje dozvola. Štoviše, bit će ondje i kontrole prometnih redara – poručio je Gregoran. Dodao je kako su se, u svakom slučaju, trebali pridržavati slova zakona, odnosno izdanog rješenja, prema kojem, tvrdi pročelnik, stoji zaustavljanje na deset minuta, ne duže!
Na naš upit u PU osječko-baranjskoj dobili smo odgovor kako je Grad izdao odobrenje za parkiranje vozila određenih registracijskih oznaka. Glasnogovornik PU osječko-baranjske Dario Premec kaže kako u skladu s tim nema ni mogućnosti kažnjavanja. Inače, takvih je zahtjeva bilo i od raznih izvođača ako obavljaju kakve radove na Trgu. To je jasno, dakako, no ne i ponašanje uzvanika na spomenutom vjenčanju. Sva buduća, postupi li se na isti način, mogu biti prekinuta dolaskom prometnog redara, što najavljuje pročelnik Gregoran. M. Mihelić
10

minuta vrijeme je dopuštenog parkiranja prema dozvoli
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana