Autoglas
UZ SUFINANCIRANJE EUROPSKE UNIJE

Duž naših autocesta HEP postavlja 26 brzih punionica
Objavljeno 28. kolovoza, 2018.

Vezani članci

ELEN

HEP - vodeći promotor elektromobilnosti u RH

SAMO UZ RFID IDENTIFIKACIJSKU KARTICU

Besplatno punjenje na elen punionicama

HEP uz sufinanciranje Europske unije uzduž hrvatskih autocesta planira postaviti 26 brzih punionica (minimalne snage 50kW DC + 43kW AC) te četiri ultrabrze punionice najnovije generacije (minimalne snage 150 kW DC), intenzivno se radi i na operacionalizaciji trećeg– Projekt IT rješenje analitike velikih skupova podataka e-mobilnosti (bigEVdata).
Riječ je o projektu kojim će HEP razviti inovativno cjelovito i informatičko rješenje za integraciju big-data modeliranja ponašanja i navika korisnika infrastrukture punionica kako bi se omogućila efikasnija uporaba i upravljanja mrežom punionica za električna vozila. Uz razvoj informatičkog rješenja (softvera) HEP će u sklopu projekta diljem Republike Hrvatske postaviti nove 42 punionice za električna vozila: 12 rapidnih punionica (snage 50 kW), 10 brzih punionica (snage 22 kW), 10 bežičnih punionica i 10 wallbox punionica. Predviđeno trajanje projekta je od ožujka ove do veljače 2021. godine.
Europska unija sufinancira HEP-ov udjel u projektu sa 7,6 milijuna kuna, a uz Hrvatsku elektroprivredu, kao nositelja, na projektu sudjeluju partneri Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu te ICT tvrtka NEOS. Rezultati projekta biti će prezentirani široj zajednici preko web-stranice projekta, diseminacijske radionice, prezentacije projekta i priloge te kroz znanstvene radove. Predviđena je i zaštita žiga proizvoda bigVdata. BigEVdata je potpuno uklopljen u filozofiju HEP-ova razvojnog projekta eMobilnost, odnosno ideju da se električna energija iz obnovljivih izvora koristi kao pogonsko gorivo za električna vozila. Naime, u HEP-ovoj proizvodnji električne energije oko 70 posto čine izvori koji ne emitiraju CO2! To znači da je emisija CO2 nastala u proizvodnji električne energije koju za napajanje koriste automobili na električni pogon u Hrvatskoj jedna od najnižih u Europi.
Europa ima više od 500.000 električnih vozila na cestama te snažnu snažna legislativu koja motivira prebacivanje transporta na alternativna goriva (Pariški sporazum). Današnjim bi trendom do 2050. godine emisije iz prometa narasle za 120 %, što se planira spriječiti s pomoću 100 milijuna električnih automobila i 400 milijuna električnih motocikala i skutera. Također, svaka kuća sagrađena nakon 2019. morat će imati kućni punjač, a do 2023. godine 10 % svih parkirališta mora biti opremljeno infrastrukturom za punjenje.M.Bu.
Možda ste propustili...

JANICA KOSTELIĆ SUVOZAČICA DVOSTRUKOG POBJEDNIKA WRC RALLYJA CROATIA

Prvakinja asistirala - prvaku

TALIJANSKA POLICIJA POHVALILA SE SA NOVIM "KONJEM U SVOJOJ ERGELI"

Lamborghini Urus za policajce

POPULARAN GRADSKI AUTOMOBIL

Povoljnije do Toyote Axgo X