Autoglas
KONCEPT OPEL GT X EXPERIMENTAL

Konceptno vozilo koje gleda u budućnost!
Objavljeno 28. kolovoza, 2018.
GT X Experimental pokazuje izgled budućih Opelovih auta, a električni pogon najavljuje elektrifikaciju svih modela do 2024.

Opel nudi pogled na uzbudljivu budućnost svoje marke kroz novi koncept - GT X Experimental. Riječ je o robusnom, posve električnom kompaktnom SUV-u dugom 4,06 metara s pet vrata i ljepotom limuzine, koji vrvi inovativnim idejama. GT X Experimental utjelovljuje Opelove vrijednosti i viziju te nudi pogled u budućnost Opelovih modela.


- S planom PACE! imamo vrlo jasnu viziju kako ćemo stvoriti uspješnu budućnost za Opel. Fokus na snažan identitet i naše vrijednosti – njemačko, pristupačno, uzbudljivo – igra ključnu ulogu u našem povratku u održivi uspjeh. Ovaj koncept pokazuje kako će se te vrijednosti ubuduće ogledati u našim proizvodima. Naši inženjerski i dizajnerski timovi savršeno su to ostvarili kroz GT X Experimental. On daje jasnu ideju kako Opel vidi mobilnost budućnosti - rekao je Michael Lohscheller.

Utjelovljena vizija

Izgled koncepta podsjeća na neke sadašnje modele, ali uvelike najavljuje izgled novih… Opel je odlučio utjeloviti viziju svojih budućih automobila u kompaktnom SUV-u dugom samo 4063 mm (međuosovinski razmak: 2625 mm; širina: 1830 mm; visina s antenom: 1528 mm). SUV-ovi su trenutačno najpopularnija vozila na tržištu i Opel želi ponuditi model koji će se još više svidjeti široj javnosti. No da bi to postigao, SUV mora postati i učinkovitiji. Upravo je zato Opel GT X Experimental utemeljen na laganoj arhitekturi, smanjenih je dimenzija i vozi na 17-inčnim kotačima koji vizualno izgledaju veći radi što udobnije vožnje, ali i dojmljivijeg izgleda. U skladu s planom PACE!, koji je obećao da će se do 2024. u ponudi naći elektrificirana verzija svakog Opelova modela, Opel GT X Experimental posve je električni automobil koji crpi snagu iz kompaktne litij-ionske baterije nove generacije snage 50 kWh s induktivnim punjenjem. Opel GT X Experimental ne pretvara se da nudi posve autonomnu vožnju, no ima autonomne funkcije vožnje 3. razine, što znači da može rukovati svim aspektima vožnje, ali se vozač mora moći odazvati na zahtjev za intervenciju.

Robustan dojam

Kao protuteža toj vizualnoj detoksikaciji, poneki grafički detalj podiže energičnost izgleda modela GT X Experimental. Podrezani trokuti i gravirani ukras duž praga ispod stražnjih vrata s vozačeve strane: u jednom od njih je mali šesterokutni LED zaslon koji prikazuje razinu napunjenosti baterije. Kotači od 17 inča izgledaju puno veći zahvaljujući robusnim gumenim felgama
koje se prelijevaju preko naplatka i vizualno povećavaju tamnoplave gume. Žute crte duž obruba odraz su prepoznatljivog žutog elementa na karoseriji i okružuju elektronički simbol munje, koji stoji dok se kotači okreću. A da bi se naglasio SUV-ovski karakter automobila, na donjem su dijelu karoserije zaštitne ploče, dajući snažnom stavu GT X Experimentala još robusniji dojam.
Minimalistički panel omogućuje vozačima pristup najnovijim tehnologijama i potrebnim podatcima, a pritom eliminira sve vizualne elemente koji odvlače pozornost. Dodatni X ističe Opelov plan daljnjeg razvoja proizvoda za tržište SUV-ova: predviđa se da će 40 % svih Opelovih automobila prodanih 2021. biti SUV-ovi.
Milan Bugarić
Minimalizam
Prozračna unutrašnjost Opela GT X Experimental prati iste principe i nudi vizualnu i digitalnu detoksikaciju. Kabina je okružena panoramskim vjetrobranskim staklom/krovom i neprekinutim bočnim prozorom, a njezina glatkoća skriva brojne inovacije. Najistaknutija karakteristika unutrašnjosti jest ploča s instrumentima umetnuta u modul koji oponaša Opelov vizir – Opelov "minimalistički panel". Naime, mnogo zaslona, gumba i kontrola, što se često može vidjeti u današnjim produkcijskim vozilima, može biti suvišno i pomalo kaotično.
50

kWh snaga je kompaktne litij-ionske baterije nove generacije snage
40

posto Opelovih automobila do 2021. bit će SUV-ovi
Riječ je o robusnom, posve električnom kompaktnom SUV-u dugom 4,06 m s pet vrata i ljepotom limuzine
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike