Zdravlje
LJETO SE POLAKO BLIŽI SVOM KRAJU I USKORO NAS ČEKA POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE

Polazak u školu za dijete, ali i njegove roditelje, je jedan od važnijih trenutaka u životu
Objavljeno 27. kolovoza, 2018.

Ljeto se polako bliži svom kraju i uskoro nas čeka početak nove školske godine. Nakon zasluženih ljetnih praznika oko 37.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Osječko-baranjskoj županiji ponovno će se vratiti u školske klupe i nastaviti izvršavati svoje školske obveze. Prvi put u školske klupe sjest će i oko 2900 prvašića iz Osječko-baranjske županije.


Polazak u školu za dijete, ali i za njegove roditelje jedan je od važnijih trenutaka u životu. Ulaskom u školu prestaje razdoblje do tada bezbrižnog djetinjstva, dijete se izlaže sustavu vrednovanja i natjecanja, uz mogućnost doživljavanja neuspjeha i kritike. Postaje dio organizirane i strukturirane sredine, susreće se prvi put s obvezama, osjećajem odgovornosti i novom organizacijom života. I za dijete i za roditelje prvi školski dani popraćeni su uzbuđenjem, ali i strahom i neugodom. Roditelji su često zabrinuti kako će se njihovo dijete prilagoditi zahtjevima škole, hoće li biti uspješno, hoće li naći prijatelje. Većina djece ovo novo životno razdoblje prihvati posve prirodno.

Odvajanje

Teškoće na početku školovanja mogu imati djeca koja još uvijek izrazito teško podnose odvajanje od roditelja, djeca koja nisu pohađala predškolsku ustanovu i povučena djeca koja se rijetko spontano obraćaju odraslima i drugoj djeci. Kod njih se može javiti nelagoda i strah od novog i nepoznatog. Zbog svega navedenog bitna je dobra procjena zrelosti/spremnosti djeteta za školu. Ona može biti fizička, intelektualna, emocionalna i socijalna. Fizička zrelost djeteta mora dosegnuti određenu razinu da bi ono moglo podnijeti tjelesne i psihičke napore koji ga u školi očekuju. Intelektualna zrelost podrazumijeva razvijenost opažanja, govornu razvijenost, koncentraciju, razvijenost mišljenja i pamćenja. Emocionalna zrelost znači da dijete reagira primjereno u određenoj situaciji, kao i većina djece njegove dobi. Socijalna zrelost podrazumijeva da dijete ima krug prijatelja s kojima se druži, ali i prilagođavanje na društvene obveze i njihovo ispunjavanje. Važno je naučiti dijete da poštuje i tolerira različitost među djecom. Svaki je budući prvašić prije upisa u školu morao proći procjenu spremnosti za školu, a nju su obavljali članovi stručnog povjerenstva škole, koje čine školski liječnik, stručni suradnici škole (pedagog, psiholog, defektolog) i učitelj.

Sistematski pregledi

Školski liječnici u ambulantama školske medicine radeći obvezne sistematske preglede utvrđuju hoće li dijete moći podnijeti fizičke i psihičke napore koji ga očekuju u školi. Testiranje u matičnoj školi provode stručni suradnici škole - pedagog/psiholog, prema potrebi i defektolog, posebnim testovima za utvrđivanje psihofizičke zrelosti i grafomotoričkih vještina bitnih za uspješno savladavanje propisanog nastavnog programa. Nakon obavljenih pregleda, stručno povjerenstvo škole donosi odluku je li dijete spremno za školu ili bi s obzirom na njegovo psihofizičko stanje za njega bilo bolje da mu se odgodi školovanje za godinu dana. O odluci povjerenstva informirani su roditelji. Krene li dijete u školu u pravo vrijeme, povećava se mogućnost da učenje za njega bude zanimljiva i radosna aktivnost, a ne muka.
Vesna Buljan, specijalist školske medicine
Važno je naučiti dijete da poštuje i tolerira različitost među djecom
Najčitanije iz rubrike