Ekonomija
ZAVRŠENI FARMSHOW I DRŽAVNO NATJECANJE ORAČA

Najbolji orači Saša Višak i Ivan Spudić putuju u SAD
Objavljeno 26. kolovoza, 2018.
- Ugovorili smo više od tisuću projekata za nabavu nove mehanizacije - kaže Tolušić

Ministar poljoprivrede i potpredsjednik hrvatske Vlade Tomislav Tolušić otvorio je 5. Sajam poljoprivredne mehanizacije Farmshow te 16. Državno natjecanje u oranju i 7. Natjecanje u oranju konjima koji su održani proteklog vikenda na Sportskom aerodromu Osijek.


Na Farmshowu, u organizaciji Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme, predstavila su se 32 izlagača, a na natjecanju u oranju, manifestaciji koju je potaknula Poljoprivredna savjetodavna služba, okušali su se orači iz 16 županija.
Državno natjecanje orača svake godine budi sve veći interes kod poljoprivrednika, a na njemu sudjeluju najbolji hrvatski orači, koji su svoje snage i vještine rukovanja traktorom i plugom već odmjerili na županijskim natjecanjima. Na natjecanju u oranju sudjelovala su 32 orača iz 16 županija u dvije kategorije: pluga premetnjaka i pluga ravnjaka. Pobjednici Državnog natjecanja ostvaruju pravo sudjelovanja na 66. Svjetskom natjecanju u oranju koje će se sljedeće godine održati u Sjedinjenim Američkim Državama.
Najbolju brazdu zaorali su u kategoriji plugova ravnjaka Saša Višak, Mihael Sklizović i Fran Andrej Jalušić. U kategoriji plugova premetnjaka poredak je sljedeći: Ivan Spudić, Josip Kosanović te Josip Martinović. Pregled rezultata u oranju konjima: Jure Capan, Adam Dorić, Zdravko Bičanić te Josip Dugaja. Ekipni poredak po županijama je: Koprivničko-križevačka, Karlovačka i Osječko-baranjska županija.
- Natjecanje u oranju jedinstvena je poljoprivredna manifestacija koja spaja poljoprivredu i gospodarstvo s turizmom, ali i tradicijskim vrijednostima ruralnih područja. Natjecanje u oranju konjima dokaz je da nismo zaboravili na našu tradiciju i naše konje, a tako prenosimo mladima dio naše povijesti kako se nekada oralo – kazao je Tolušić.
Ministar je obišao i sajamske izlagače poljoprivredne mehanizacije i opreme te ostalih proizvoda i usluga za poljoprivredu pa izjavio i poručio: "Veseli me vidjeti nove traktore na našim poljima koje su naši poljoprivrednici kupili sredstvima iz Programa ruralnog razvoja, koji je ključan za daljnji razvoj hrvatske poljoprivrede. U posljednje dvije godine poljoprivrednici su kupili više od 500 novih traktora, a kroz Program ruralnog razvoja ugovorili smo više od tisuću projekata kojima se nabavlja nova mehanizacija. Poljoprivrednici, razvijajmo i dalje naše potencijale, pratite natječaje kako biste obnovili farme, plastenike, kupili mehanizaciju ili nove životinje."
Veliku potporu manifestaciji dala je Osječko-baranjska županja čiji je dožupan Goran Ivanović pozdravio nazočne i pohvalio organizatore. "Slavoniji, Baranji i Srijemu ne treba humanitarna pomoć, nego partnerska pomoć hrvatske Vlade, u što uopće ne dvojim. Potpredsjednik Vlade i ministar Tolušić i premijer Andrej Plenković ljudi su koji prepoznaju da ovaj kraj može mnogo više nego što sada daje. Hrvatsku posjeti 16 milijuna turista, više je od 110 milijuna noćenja i nije istina da ovdje proizvedenu hranu ne možemo plasirati na našem moru. To je nonsens koji se mora promijeniti. Župan Ivan Anušić u tom segmentu ima jasnu viziju, ali ne može ju ostvariti sam, treba mu partnerski odnos Vlade. Naravno, i odavde šaljem poruku Vladi da skupa napravimo od Slavonije, Baranje i Srijema ono što su nekada bili, a to je perjanica gospodarskog rasta cijele Hrvatske. Problem je prepoznat, Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem platforma je s koje se može djelovati, a sljedeća sjednica Savjeta bit će u Osijeku. Mislim da će se pomaci vrlo brzo vidjeti", kazao je dožupan Ivanović.
Sudionike je pozdravila predsjednica HUONO-a uime organizatora natjecanja Draženka Grah koja je i sama oračica. Darko Aračić, predsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH, kazao je kako se na Farmshowu mogla vidjeti recentna svjetska proizvodnja i da je zadovoljan što seljaci zanavljaju opremu za rad. Ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek kazao je da njegovi djelatnici na terenu savjetuju kako kvalitetno pripremiti zemljište.
Darko Pejić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAKLJUČEN UGOVOR O ZAKUPU

Crikveničkom Jadranu novi smještajni kapaciteti

2

SAJAM VINA I TURIZMA U BEOGRADU

U Srbiji sve popularnija vina hrvatskih vinara

3

U HRVATSKOJ IZNAD PROSJEKA EU-A

Inflacija u eurozoni blago je povećana u siječnju