Regija
VIŠEMILIJUNSKA INVESTICIJA U ŽUPANJI

Nova elektrana će proraditi u proljeće 2019., posao za 10 ljudi
Objavljeno 24. kolovoza, 2018.
Uz proizvodnju električne i toplinske energije i postrojenje za sušenje drvne mase
ŽUPANJA - U travnju ove godine započeli su radovi na gradnji kogeneracijskog postrojenja u Županji, u industrijskoj zoni, iza tvornice SDF Žetelice. Riječ je o projektu ulaganja u elektranu na drvnu biomasu planirane snage 4,93 MW, a djelatnost postrojenja bit će proizvodnja električne i toplinske energije. Nositelj projekta je tvrtka BIOMASS TO ENERGY ŽUPANJA d.o.o. iz Vrbovskog.
Prethodno planirana gradnja bioelektrane u Županji doživjela je više izmjena i dopuna, a izvršene pripremne radnje stvorile su opravdanu podlogu i potencijal za nastavak ulaganja na tom području.
- Aktiviranjem projekta tvrtka BIOMASS TO ENERGY ŽUPANJA d.o.o. iskazala je potrebu za osobom iz Županje s odgovarajućim tehničkim i menadžerskim iskustvom, što je meni osobno bila prilika za povratak u sredinu u kojoj sam stekao 20-godišnje radno iskustvo na području elektrotehnike. Trenutačno sam na poziciji projekt managera i odgovoran sam za vođenje i realizaciju projekta gradnje kogeneracijskog postrojenja - ističe Željko Kuprešak koji je do preuzimanja novog poslovnog izazova u svome gradu bio zaposlen u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu.
Vrijednost projekta približno je 20 milijuna eura, glavni izvođač radova je tvrtka Đuro Đaković - TEP Slavonski Brod, a na projektu su, kao podizvođači, angažirani i županjski poduzetnici. Riječ je o jednom od vodećih europskih proizvođača tlačne opreme i komponenti kotlova, a regionalni je lider u proizvodnji i izgradnji kotlovskih te kogeneracijskih postrojenja po vlastitom dizajnu i tehnologiji. Do sada su izgradili slična postrojenja u Slavonskom Brodu, Glini i Đakovu, a trenutačno rade i na izgradnji i puštanju u pogon kogeneracijskih postrojenja u Slatini i Virovitici. Zapošljavaju više od 1000 ljudi, od toga više od 100 inženjera. U Županji su trenutačno u tijeku intenzivni građevinski radovi s montažom čelične konstrukcije, a potom slijedi najznačajnija faza montaže tehničko-tehnološke opreme i pripreme pogona za hladne i tople probe.
- Planirani završetak radova i početak komercijalnog rada energane je proljeće 2019. godine. Predviđena je potreba upošljavanja 10-ak djelatnika elektro i strojarske srednje stručne spreme do kraja 2018. Osim pogona za proizvodnju električne i toplinske energije, sagradit će se i postrojenje za sušenje drvne mase, kao dodatna pogodnost i tehnološki povezani proces s iskorištenjem toplinske energije - pojašnjava Kuprešak. Korisnici usluga bili bi lokalni poduzetnici iz drvnog sektora koji bi na taj način poboljšali učinkovitost svog poslovanja, a istovremeno i osigurali kontinuirani otkup otpadnog drvnog materijala. Interes za korištenje toplinske energije iskazali su i drugi lokalni poduzetnici koji vide priliku u korištenju toplinske energije iz obnovljivog izvora i u drugim sektorima. Sirovina u vidu drvne biomase, odnosno sječke, osiguravat će se suradnjom i otkupom od poduzetnika iz drvnoprerađivačkog sektora u krugu od 150 kilometara. Otvoreni su za pregovore u smjeru nabave i prodaje sa svim potencijalnim partnerima koji vide poslovni interes u suradnji na području sušenja drveta, korištenja toplinske energije i isporuke drvne mase. Iako se radi o vrlo zahtjevnom projektu s tehničkog i financijskog aspekta, dosadašnje izvršenje pojedinih faza ukazuje da će realizacija projekta biti u skladu s planom tvrtke BIOMAS TO ENERGY ŽUPANJA.
- Treba naglasiti da je ovo ulaganje od strateškog interesa za županjsko gospodarsko okruženje u smislu stvaranja nove vrijednost i upošljavanja ljudi, kao i potencijala za razvoj suradnje kroz povoljnu isporuku toplinske energije. Također je vrlo važno istaknuti da se prilikom realizacije ove investicije posebna pažnja obratila na činjenicu da se projekt realizira u cijelosti kao hrvatski proizvod, i da je većina sudionika na projektu s područja Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije, čime se uvelike pridonosi gospodarskom napretku ovog dijela Hrvatske - zaključuje Kuprešak.
Marija Lešić Omerović
1000

osoba zapošljava TEP
4,93

megavata je planirana snaga buduće elektrane na biomasu
20

milijuna eura približna je vrijednost ovog velikog projekta
150

kilometara širina je kruga iz kojeg će nabavljati sirovinu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike