Učionica
SAVJET

Kako pomoći djetetu u učenju i pisanju domaće zadaće
Objavljeno 24. kolovoza, 2018.
Djeca bi, kad god je to moguće, trebala učiti i pisati domaću zadaću na istom mjestu. Mjesto za učenje i pisanje domaćih zadaća ne mora biti raskošno ni posebno uređeno. Radna površina neka bude dovoljno velika i dovoljno osvijetljena. Izvor svjetla (prozor i svjetiljka) neka bude smješten s lijeve strane kod dešnjaka, odnosno s desne kod ljevaka. Uz mjesto za učenje, dobro je staviti policu ili ormarić s ladicama gdje će dijete držati svoje knjige, bilježnice i druge školske potrepštine. Ne može li imati posebno mjesto za učenje, djetetu je potrebno osigurati da bar u miru i neometano napiše zadaću i uči. U tom slučaju, svoje knjige i druge potrepštine može držati u posebnoj kutiji. Bitno je da dijete uvijek zna gdje mu se što nalazi i da se brine za svoje stvari. Idealno je ako se radni stol nalazi u djetetovoj sobi, jer se pisanjem zadaća i učenjem na odvojenom mjestu dijete počinje osamostaljivati. Dobro je da se na stolu nalazi sat i kalendar kako bi dijete lakše moglo organizirati vrijeme koje mu stoji na raspolaganju za učenje pojedinih predmeta. Na zid možete staviti pločicu na koju će dijete lijepiti razne papiriće - podsjetnike.
Objasnite djetetu što točno očekujete od njega glede učenja. Neka vaša očekivanja budu dovoljno visoka, ali i realna s obzirom na djetetove mogućnosti (npr. “Očekujem od tebe da redovito pišeš domaću zadaću”, “Očekujem da zapamtiš ili zapišeš što je za zadaću”, “Ako nešto ne razumiješ ili ako te nešto posebno zanima, uvijek pitaj”). Objasnite mu i zašto je to važno za njega i zašto je učenje korisno. Kao i pri pisanju domaće zadaće, i u učenju je potrebna dnevna rutina. Dakle, dijete treba učiti uvijek u otprilike isto doba dana. Pomozite djetetu da nauči kvalitetno organizirati svoje vrijeme. Dogovarajte se u koje će vrijeme pisati zadaća, učiti, odmarati se ili večerati. Svaki dan s njim pregledajte bilježnice kako biste dobili uvid što se radilo u školi. Omogućite djetetu da uči i izvan kuće i škole. Uputite ga u knjižnicu, na slobodne aktivnosti, likovne radionice i drugo. Pohvalite djetetov trud i napredak. Važnije je da je dijete spremno uložiti napor da bi riješilo zadatak i da je napredovalo, nego kakvu je ocjenu dobilo. Ne zaboravite da djeca uče oponašanjem sebi bliskih ljudi koji su im važni, najčešće roditelja. Ako roditelji čitaju, pristojno komuniciraju s drugima, tolerantno raspravljaju o raznim idejama, dogovaraju se i pokazuju da cijene školu i učenje, i djeca će usvojiti takvo ponašanje. J.Kn.
Možda ste propustili...

PREDSJEDNICA RH KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ POSJETILA PROSTORIJE FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO OSIJEK U ORAHOVICI

Predsjednica razgovarala s upravom i studentima FDMZ-a Osijek

DOPRINOS MEĐUNARODNOJ SURADNJI SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Znanstvenici s nekoliko sastavnica Sveučilišta u posjetu Izraelu

PROSLAVLJENA OBLJETNICA NAJSTARIJE SASTAVNICE OSJEČKOGA SVEUČILIŠTA

Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek obilježio 58 godina rada i aktivnosti