Učionica
SAVJET

Kako pomoći djetetu u učenju i pisanju domaće zadaće
Objavljeno 24. kolovoza, 2018.
Djeca bi, kad god je to moguće, trebala učiti i pisati domaću zadaću na istom mjestu. Mjesto za učenje i pisanje domaćih zadaća ne mora biti raskošno ni posebno uređeno. Radna površina neka bude dovoljno velika i dovoljno osvijetljena. Izvor svjetla (prozor i svjetiljka) neka bude smješten s lijeve strane kod dešnjaka, odnosno s desne kod ljevaka. Uz mjesto za učenje, dobro je staviti policu ili ormarić s ladicama gdje će dijete držati svoje knjige, bilježnice i druge školske potrepštine. Ne može li imati posebno mjesto za učenje, djetetu je potrebno osigurati da bar u miru i neometano napiše zadaću i uči. U tom slučaju, svoje knjige i druge potrepštine može držati u posebnoj kutiji. Bitno je da dijete uvijek zna gdje mu se što nalazi i da se brine za svoje stvari. Idealno je ako se radni stol nalazi u djetetovoj sobi, jer se pisanjem zadaća i učenjem na odvojenom mjestu dijete počinje osamostaljivati. Dobro je da se na stolu nalazi sat i kalendar kako bi dijete lakše moglo organizirati vrijeme koje mu stoji na raspolaganju za učenje pojedinih predmeta. Na zid možete staviti pločicu na koju će dijete lijepiti razne papiriće - podsjetnike.
Objasnite djetetu što točno očekujete od njega glede učenja. Neka vaša očekivanja budu dovoljno visoka, ali i realna s obzirom na djetetove mogućnosti (npr. “Očekujem od tebe da redovito pišeš domaću zadaću”, “Očekujem da zapamtiš ili zapišeš što je za zadaću”, “Ako nešto ne razumiješ ili ako te nešto posebno zanima, uvijek pitaj”). Objasnite mu i zašto je to važno za njega i zašto je učenje korisno. Kao i pri pisanju domaće zadaće, i u učenju je potrebna dnevna rutina. Dakle, dijete treba učiti uvijek u otprilike isto doba dana. Pomozite djetetu da nauči kvalitetno organizirati svoje vrijeme. Dogovarajte se u koje će vrijeme pisati zadaća, učiti, odmarati se ili večerati. Svaki dan s njim pregledajte bilježnice kako biste dobili uvid što se radilo u školi. Omogućite djetetu da uči i izvan kuće i škole. Uputite ga u knjižnicu, na slobodne aktivnosti, likovne radionice i drugo. Pohvalite djetetov trud i napredak. Važnije je da je dijete spremno uložiti napor da bi riješilo zadatak i da je napredovalo, nego kakvu je ocjenu dobilo. Ne zaboravite da djeca uče oponašanjem sebi bliskih ljudi koji su im važni, najčešće roditelja. Ako roditelji čitaju, pristojno komuniciraju s drugima, tolerantno raspravljaju o raznim idejama, dogovaraju se i pokazuju da cijene školu i učenje, i djeca će usvojiti takvo ponašanje. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSTVARENI DOKTORAT REZULTAT SURADNJE IZMEĐU FERIT-A I SVEUČILIŠTA U OSIJEKU, GHENTU I NOVOM SADU

Dr. sc. Hrvoje Leventić stekao prvi dvojni doktorat na Sveučilištu u Osijeku

2

DR. SC. ISTKHAR ALI IZ INDIJE:

Znanje i iskustvo koje ću ponijeti iz Osijeka značajno će mi pomoći u daljnjem znanstvenom radu

3

DO LJETA OVE GODINE U OSIJEKU ĆE BITI ODRŽANI REDOVNI IZBORI ZA NOVE ČLANOVE VODSTVA KROVNOGA PREDSTAVNIČKOGA TIJELA STUDENATA

Kako se provode izbori predstavnika u Studentskom zboru Sveučilišta u Osijeku?