Kultura
INBOOK 2018. UZ IVANU ŠOJAT

Treba se generacijski izmaknuti mladima i novim idejama
Objavljeno 24. kolovoza, 2018.
VINKOVCI - Druga večer vinkovačkog InBook-a donijela je zanimljivu knjževnu večer na kojoj se predstavila spisateljica i prevoditeljica Ivana Šojat iz Osijeka, a moderatorice večeri bile su Barbara Dujmović i Mia Filipov.
Ivana Šojat autorica je eseja, poezije, kratkih priča, književnih prijevoda, novela i romana, od kojih je roman Unterstadt nagrađivan više puta na književnim natječajima. Odlikovana je za promicanje hrvatske kulture u zemlji i inozemstvu. Na druženju s Vinkovčanima govorila je o svome radu, a to obuhvaća čak 14 autorskih naslova, 66 prijevoda i tri kazališne predstave. Najavila je i da je u pripremi novi roman.
- Moj roman Understadt nedavno je preveden na bugarski jezik, što me posebice veseli. Kada sam ga pisala, sanjala sam da sam kao dijete viđala mrtve, pokojnu baku svog bivšeg supruga. Baka je sjedila pokraj mene i bile smo zagrljene i plakale smo od smijeha. Baka je bila Švabica koja je provela nekoliko mjeseci u partizanskom logoru u Valpovu i njezinu sam priču doznala preko svog bivšeg supruga. Nakon tog sam viđenja otrčala do računala i napisala četiri kartice teksta. Tako se počeo graditi roman. Nakon tog sam na sajmovima počela kupovati slike ljudi koje više nitko ne poznaje i na zidu slagala obiteljsko stablo. Meni je Understadt u srcu, to je roman s kojim sam se saživjela. Mene ima jako puno u Greti - podijelila je s publikom Ivana Šojat.
Ova priznata autorica preko svojih tekstova pokušava ljude podsjetiti da ćemo svi umrijeti, od najmoćnijih do onih kojih nemaju ništa. Podsjeća ljude koliko je važno biti dobar i da čineći dobro ljudima, činimo dobro sebi i svojoj duši.
Pišući romane često radi portrete likova i zapisuje neke poštapalice jer joj je - kaže - to bitno kod nastanka romana. Bitno joj je da su likovi životni.
- Strpljivo radim portere svakog lika, ako mogu prikupim i fotografije, jer mi je važno da se saživim s njima. Kada sve to imam, pišem na laptopu kako misli dolaze. Napisano pustim da odstoji mjesec dana. Nakon toga tekstu pristupam kao da ga nisam ja pisala i odlučno izbacujem što nije dobro. U romanu Ničiji sinovi izbacila oko 100 kartica teksta. Tako radim - otkrila je Šojat.
Najavila je kako joj je povjerena uloga da napiše tekst predstave o vinkovačkoj Štajgi, koja bi svjetlo dana trebala ugledati krajem rujna.
Pitanje zašto Osijek više nema književni festival trebalo bi, kaže, uputiti nadležnima za to, no očito za to nema dobre volje i nitko ne smatra da je Osijeku to, nažalost, potrebno upozorava Ivana Šojat.
- Vinkovački InBook nešto je što treba podržati. Okuplja mlade snage i tako bi trebalo biti svugdje. Trebalo bi se generacijski izmaknuti i pustiti mlade ljude koji imaju nove ideje - rekla je Šojat. M.Kokaj
Knjiga Ezan, koja je promociju imala na ovogodišnjem LJK-u, u knjižarama će biti u vrijeme Interlibera
Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike