TvObzor
RAPHAEL ORLOVE & MICHAEL BALLABAN

Želimo opovrgnuti tvrdnje da kultura automobila izumire
Objavljeno 24. kolovoza, 2018.
Ja sam se zainteresirao za aute, zapravo, vrlo kasno, dok sam bio klinac bio sam zainteresiran za promatranje ptica

Foto: Jalopnik

Glavni urednici portala Jalopnik.com o autima i automotoindustriji Raphael Orlove i Michael Ballaban, voditelji su zanimljive emisije “Car vs. America” o automobilskoj kulturi, koja se emitira na kanalu Viasat Explore srijedom u 21.45 sati. U povodu toga imali smo priliku napraviti intervju sa zanimljivim voditeljskim dvojcem koji nam je otkrio razne dogodovštine sa snimanja ove zanimljive serije o automobilima.Kako je uopće došlo do toga da dobijete vlastitu emisiju o automobilima i portal preselite na male ekrane?
Michael: Priliku nam je dao Fusion, ali izvorna ideja dolazi od jednog dragog gospodina zvanog Fritzie Andrade. Nismo sigurni što su točno vidjeli u nama, ali imali su materijal za pilot-epizodu koju smo snimali koristeći interne videoresurse portala Jalopnik.

Putovanje diljem zemlje


Možete li nam reći o čemu je riječ u vašoj seriji?
Raphael: Mnogo se priča u Americi o tome kako kultura automobila izumire. Stoga smo mi odlučili ići na putovanje diljem zemlje kako bismo dokazali da to nije istina. Odlučili smo vidjeti tu kulturu u svim njezinim varijacijama, čudnim i zanimljivim formama.
Michael: Čitali smo razne tradicionalne medije, poput The Wall Street Journala, koji govore o tome kako djeca danas ne vole aute, samo su na mobitelima. Znali smo da to nije istina, i to smo išli dokazati.

Tijekom snimanja očito ste vidjeli mnoge različite automobile. Koji su vam najdraži?
Michael: Da budem iskren, Corolla Rally s kraja serija je izvrstan automobil. Utjelovljenje spajanja totalno različitih stvari, tako da iz svega nastane nešto vrlo cool.
Raphael: Meni se jako svidio i off-road Porsche 911, ali i automobil na solarni pogon kojeg su stvorili studenti iz Kalifornije.

U seriji se ne bavite samo trendovima u automobilskoj industriji, nego i old-timerima, zar ne?
Michael: Da, naravno. Kad jednom odete u svijet vidite da zapravo nema velikog jaza između novih modernih automobila i old-timera. Ljudi koji su izrađivali BMW iz 1980. godine jednako su zainteresirani za to kakvo ubrzanje ima Tesla na autocesti.
Raphael: Da, previše razmišljamo na način da mislimo da su auti ili za mlade ili za stare ljude. A mi vjerujemo da su automobili za sve.

Opasne ceste


Imate li neku zanimljivu priču sa snimanja koju biste podijelili s našim čitateljima?
Michael: Pa, jedna od stvari koja nije uvrštena u seriju i dogodila se između dvije epizode, bila je između Los Angelesa i San Francisca. Išli smo dužim putem i vidjeli smo neke od najljepših cesta u zemlji. No, mi nismo vozili, nego nas je zapravo vozio naš asistent produkcije koji nikad prije toga nije vozio izvan New Yorka. To je bilo vrlo zabavno iskustvo, jer su ceste na kojima smo vozili znale biti opasne.

Dakle, vaš posao zna biti opasan?
Michael: Taj dan je bio opasan.
Raphael: Ma, sve je bilo u redu. Samo smo jednom gotovo poginuli.

Obojica jako volite automobile, vjerojatno od djetinjstva. Da novac nije problem, koji biste automobil odabrali za sebe?
Raphael: Ja sam se zainteresirao za automobile zapravo vrlo kasno. Kad sam bio klinac, bio sam zainteresiran za promatranje ptica. Ako mi se išta sviđalo kao klincu, to je bio amfibijski transporter.
Michael: Da, Raph je volio ptice, a meni su se sviđali stari britanski automobili.

Rimac je genijalac


Jeste li čuli za Rimac automobile?
Michael: Da, naravno, upoznao sam Matu Rimca. Predivan čovjek.
Raphael: Mrzimo ga jer je mnogo uspješniji od nas i mnogo mlađi, zar ne?
Michael: Mlađi je od nas i iznimno uspješan i zato smo jako ljubomorni.
Raphael: Da. Želimo mu samo najgore. Nadamo se da će dostići našu razinu propasti.
Michael: Točno, a ne pomaže ni to da je tako simpatičan. On je i simpatičan i uspješan, užasno.
Raphael: Zapravo, pratimo njegove automobile na Jalopnik.com već neko vrijeme. Otkad je imao BMW.
Michael: Tako je, i mislim da je svoj BMW pretvorio u električni auto kad je imao 14 godina, ili tako nešto ludo. Zapravo smo njegovi veliki, veeeliki fanovi. Sve što radi je genijalno i impresivno!

Koje su beneficije putovanja automobilom u usporedbi s avionom, kojim brže dođeš na željenu destinaciju?
Raphael: Bože, svi će nas mrziti radi ovog, ali... Let avionom je općenito - trash!!!
Michael: Uvijek idite automobilom.

Što još moramo znati o vama?
Raphael: Ja sam glavni urednik Jalopnika, a Michael je zamjenik urednika. Obojica vozimo nagrađivane trkaće automobile Dakar. I ne možemo se složiti oko apsolutno ničega!
Michael: U redu, osim oko toga da su automobili zakon.
Pripremio: Adrian ANDREJEK
INTERVJU
Mnogo se priča u Americi o tome kako kultura automobila izumire, zato smo mi odlučili ići na putovanje diljem zemlje kako bismo dokazali da to nije istina.
ZA OBIČNE LJUDE
Zašto bismo svi trebali gledati “Car vs. America”?

Michael: Zato što je to emisija za vas, za obične ljude koji žele gledati kvalitetnu emisiju o automobilima dok večeraju. Ili ako vam treba emisija koju ćete gledati maratonski dok je “Igra prijestolja” na pauzi, nema ni “Peaky Blindersa”, a emisija Johna Olivera emitira se samo jednom na tjedan. Stoga, probajte pogledati našu emisiju. Nemate što izgubiti, zar ne?
Možda ste propustili...