TvObzor
ZAVRŠENA 21. DALMATINSKA ŠANSONA

Jelena Radan i Đani Stipaničev trijumfirali u Šibeniku
Objavljeno 24. kolovoza, 2018.

Proteklog je vikenda u Šibeniku održana XXI. Dalmatinska šansona, na kojoj su trijumfirali Jelena Radan i Đani Stipaničev. Retrospektivna večer starih skladbi održana u petak, 17. kolovoza, bila je najljepši uvod u onu glavnu, natjecateljsku večer, Večer novih skladbi, u kojoj je 25 pjevača predstavilo svoje nove skladbe.


Uživo uz prateći orkestar na Trgu Hrvatske Republike, u prekrasnom ambijentu prostora između katedrale sv. Jakova i renesanse gradske vijećnice, šibenska publika uživala je u budućim hitovima. Zbog sjajne interpretacije pjesme "Negdje tamo gore" Jelena Radan proglašena je pobjednicom festivala. Za tu pjesmu Jelena je napisala glazbu, s Anitom Valo je koautorica teksta, a za odličnu produkciju i aranžman pobrinuli su se Edi Cukerić i Konrad Mulvaj. Jednako emotivan u izvedbi bio je i Đani Stipaničev, čija je skladba "Čuvajte mi pismu“ bila najbolja po ocjeni publike, a žiri mu je dodijelio drugu nagradu. Čak tri statue Šansonijer pripale su pjesmi "Mali dio neba", koju je izvela najmlađa sudionica Šansona, Riječanka Mia Negovetić. Njezina pjesma osvojila je drugu nagradu publike, Mia je proglašena najboljom debitanticom, a Olja Dešić nagrađen je za najbolji aranžman.
Klapa Cambi (Kaštel Kambelovac) s pjesmom "Iman li te još“ osvojila je treće mjesto prema odluci stručnog žirija. Šansonijera za najbolji tekst dobio je Zoran Ševerdija za skladbu "Vrijeme ljubavi", koju je izvela splitska grupa Diogen, a za najbolju interpretaciju nagrađena je zadarska grupa Forum, koja je izvela skladbu "Samo me jubi“, autora Nene Belana. Višestruki pobjednik i najnagrađeniji sudionik proteklih Dalmatinskih šansona, Neno Belan, ove je godine premijerno nastupio sa svojom kćeri Nikolinom, mladom skladateljicom. Izveli su njegovu pjesmu "Ti i ja“, a Belan je nagrađen za najizvođeniju pjesmu u proteklih godinu dana za "Zvijezde moga sna", koju je izveo na jubilarnoj, 20. Dalmatinskoj šansoni.

Uoči festivala u novootvorenom hotelu "Bellevue" na šibenskoj rivi održana je i press konferencija, na kojoj je predstavljeno novo dvostruko festivalsko izdanje "XXI. Dalmatinska šansona, Šibenik 2018." u izdanju Croatia Recordsa. Kratki osvrt na festival dali su umjetnički direktor Dušan Šarac i direktor festivala Branko Viljac, a direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac istaknuo je kako je CMC televizija, koja je ove godine prvi put uživo prenosila Šansonu, itekako dorasla svim produkcijskim zahtjevima festivala.
Nikola Kučar