TvObzor
EKSPERIMENTALNI FILM HRT-A

Zarobljeni u stroju - na festivalima u Opatiji i Ljubljani
Objavljeno 24. kolovoza, 2018.

Nakon premijere na Danima hrvatskoga filma eksperimentalni film "Zarobljeni u stroju" (Ghost in the Machine) u produkciji Hrvatske radiotelevizije bit će prikazan u natjecateljskom programu na 16. Liburnia Film Festivalu u Opatiji te na međunarodnom festivalu kratkometražnog filma FeKK u Ljubljani.


Liburnia Film Festival najstariji je festival dokumentarnog filma u Hrvatskoj i jedini koji prikazuje isključivo recentne hrvatske dokumentarce. LFF organizira udruga Liburnia Film Festival iz Rijeke. Suorganizator je Restart iz Zagreba, a partneri riječka udruga Delta i Festival Opatija. Prijatelji festivala su riječka udruga Filmaktiv, Institut dokumentarnog filma (IDF) iz Praga, Balkan Documentary Centar iz Sofije i Balkan Documentary Distribution Network.
FeKK je najveći međunarodni festival kratkometražnog filma u Sloveniji, koji se održava na nekoliko lokacija u slikovitom središtu Ljubljane. Nastoji povezati autore, producente, organizatore festivala i ostale stručnjake iz regije.
Film Zarobljeni u stroju na eksperimentalan način bavi se problematikom očuvanja i uporabe arhivskog sadržaja te entropijom zapisa. Glavni glumci su strojevi/uređaji za reprodukciju zvuka i slike koji prikazuju dokumentarni sadržaj iz arhiva Hrvatske radiotelevizije. Umiranjem strojeva za reprodukciju umiru i njihove priče i ostaju zarobljene u našem sjećanju kao „duh u mašini“.
Režiju potpisuje Leon Rizmaul. Za kameru zaslužan je Ivan Brezovec, za montažu Hrvoje Mršić, ideju i scenarij Tajana Prpić, glazbu Marko Lucijan Hraščanec, oblikovanje zvuka Krešimir Šušljek te za produkciju Sunčana Hrvatin Kunić.
Posebna gošća na filmu bila je književnica Irena Vrkljan, s kojom HRT uspješno surađuje na međunarodno priznatom projektu rekonstrukcije dokumentarne serije Portreti i susreti.
Nikola Kučar
Možda ste propustili...

HRT: TREĆA SEZONA HVALJENOG SERIJALA "MILIJARDE"

Kompleksna i precizno razrađena priča o ganjanju američkog sna

SKUNK ANANSIE UVRŠTENI U KERRANG HALL OF FAME

Najveći hitovi uživo na Šalati za 25 godina benda