TvObzor
NATIONAL GEOGRAPHIC: ZELENI JUNACI JACKIEJA CHANA

Novo lice ekološki osviještenog planeta
Objavljeno 24. kolovoza, 2018.
Pod mentorstvom Jackieja Chana tibetanska djeca naučit će odvajati otpad i koristiti novi izum za recikliranje plastike. Odgajanje novih, ekološki osviještenih naraštaja ključ je za očuvanje prirodnog i životinjskog svijeta Zemlje.

Međunarodna filmska zvijezda Jackie Chan, zajedno s tehnološkim inovatorom i istraživačem Arthurom Huangom, u novom serijalu "Zeleni junaci Jackieja Chana" koja počinje s emitiranjem u subotu, 1. rujna, u 19 sati, na National Geographicu, želi pokazati kako može izgledati novo lice ekološki osviještenog planeta.


Planet Zemlja već se dugo nosi s izazovima izazvanim viškom otpada. Najveći izazov je višak plastike koja se jako teško i jako dugo razgrađuje te predstavlja najveću ekološku opasnost za budućnost života na Zemlji. Mnogobrojne akcije koje su pokrenute posljednjih godina, prije svega pokušavaju podići razinu svijesti o problemu kojeg je čovjek sam izazvao. Jackie Chan, strastveni zagovornik zaštite okoliša, u kombinaciji s inovatorom Huangom odlučio je promijeniti ekološku sliku Zemlje koristeći izume koji će pomoći u recikliranju otpada. Na takav način izumili su novi mobilni stroj – Trashpresso, s kojim pomažu udaljenim i zaboravljenim zajednicama u borbi protiv ekološkog otpada. Jackie Chan i Arthur Huang u ovom serijalu odlaze testirati stroj na jednom od klimatski najzahtjevnijih područja na svijetu – Tibetanskoj visoravni. Jedan od najvećih izazova jest svladati tehničke poteškoće koje izaziva golema visina i iznimno hladna klima. Upravo zbog takve teške prohodnosti, ova područja često znaju biti zaboravljena i ekološki ugrožena. Osnovna ideja je prije svega osvijestiti mlađe naraštaje o problemima zagađenja s kojima će se susretati cijeli život. Pod mentorstvom Jackieja Chana tibetanska djeca naučit će odvajati otpad i koristiti novi izum za recikliranje plastike. Odgajanje novih, ekološki osviještenih naraštaja ključ je za očuvanje prirodnog i životinjskog svijeta Zemlje.

Druga faza ekološke akcije uključivanje je lokalnih vlasti i nevladinih organizacija kako bi se što učinkovitije kupio otpad i uspješno prenamijenio u druge svrhe. Cilj je ovoga serijala promicanje svijesti o ekološkim, a i društvenim posljedicama koje dolaze od odabira proizvoda koje čovječanstvo svakodnevno konzumira.
Nikola Kučar