Sport
S AKADEMIJE U JUPILER LIGU

Fruk: Iz Mouscrona su mi otvorene sve opcije, ali pravi posao tek me očekuje
Objavljeno 23. kolovoza, 2018.
Iako je već u proteklih osam godina egzistiranja realizirala nekoliko inozemnih i domaćih zanimljivih transfera, osječka Akademija "Krpan&Babić" ovoga je ljeta ostvarila vjerojatno i najzvučnija. Najbolji eksponati, stvoreni u laboratoriju, primarno Milana Đuričića te ostalih trenera u toj privatnoj nogometnoj školi proslavljenih hrvatskih reprezentativaca i internacionalaca, potpisali su ugovore u Italiji, odnosno nedavno u Belgiji. Prije dvadesetak dana U-19 hrvatski reprezentativac Marko Hanuljak potpisao je trogodišnji ugovor s Fiorentinom iz Firence, a na istu toliku vjernost Mouscronu, prvoligašu iz istoimenog belgijskog grada, prisegnuo Toni Fruk.
Sadašnji standardni član i kapetan U-18 reprezentacije Hrvatske, koju je sada dosegnuo, prethodno prošavši sve mlađe državne selekcije. Nametnuvši se talentom i osobnošću te nadograđen radom u Akademiji u kojoj je bio proteklih šest godina. S nepunih 18 otisnuo se u surovi svijet profesionalnog nogometa za koji je, čini se, sazrio, sudeći prema samopouzdanju kojim nam se jučer obratio iz Mouscrona kamo je otišao u pratnji Marka Babića.
- Želja mi je bila postati nogometaš i sada sam na najboljem putu. Prigoda koju sam dobio nedvojbeno je velika jer mnogi igrači ne samo u Hrvatskoj nego u cijelom svijetu ne dobiju nikada. Imao sam privilegij i dozu sreće, ali i kvalitetu pristupiti uglednom klubu koji je član jake belgijske Jupiler lige. Vjerujem kako su mi u njemu otvorene mnoge opcije, a hoću li uspjeti, to će ovisiti isključivo o meni. Sa 17,5 godina, naime, znam jako dobro kako nisam još formiran nogometaš i znam da je preda mnom mukotrpan put to postati. Vjerujem kako predispoziciju za to imam, a to ću sve nastojati maksimalno razvijati. Motiva mi ne nedostaje i vjere u vlastite sposobnosti tako da vjerujem da ću realizirati dječački san koji sam počeo sanjati u svom mjestu Lila, gdje sam i počeo igrati nogomet, a odakle sam i stigao u osječku Akademiju. Zahvalio bih stoga mojim trenerima u Akademiji koji su mi mnogo pomogli u dosadašnjoj karijeri - rekao je Toni neposredno nakon potpisivanja ugovora.
O njegovim kvalitetama lijepo se izrazio i sada već bivši trener Marko Babić.
- Toni je igrač za kojeg se kolokvijalno kaže "box to box". Igra, dakle, u oba smjera i fizički je prilično moćan kao i tehnički iznimno potkovan, tako da je moderan igrač današnjice, ali i budućnosti čije će kvalitete biti tražene i na cijeni. Upotrebljiv je dakle, na gotovo svim pozicijama u momčadima te igrač koji može, odnosno donosi prevagu, a sve to sigurno može još dodatno razviti tako da vjerujem da je dolazak u Mouscron trenutačno najbolja stepenica u njegovoj karijeri - kratko će nekadašnji Vatreni o igraču kojeg se ne može serijski tiskati.
S tim kvalitetama se i Toni slaže, dodajući gdje je najjači:
- Najviše volim igrati na poziciji lijevog ofenzivnog veznjaka i tu mogu najviše dati, ali je važno da me trener uvrsti u prvih 11 jer slično mogu zadovoljiti na većini pozicija u momčadi. Prvi su dojmovi odlični, kao i prijam u Mouscronu, a dalje je na meni. Do sada sam bio zdrav i ostanem li u tome tretmanu nadam se da ću ostvariti ono o čemu sam maštao. Uživam u ovom trenutku i nastojat ću ispunuti svoje želje na ponos i radost mojih roditelja te svih iz Akademije "Krpan&Babić" - zaključio je Toni belgijsko javljanje još pod dojmom potpisivanja ugovora. D. Lekšan
IZ BELGIJE U FRANCUSKU
Nisu Marko Hanuljak i Toni Fruk jedini koji su s Akademije Krpan&Babić, odnosno sastava Hypo limač krenuli u inozemstvo. Svakako je zanimljiv bio slučaj Virovitičanina Hrvoja Babeca. Kao igrača s Akademije Krpan&Babić zamijetili su ga skauti belgijskog drugoligaša RFC-a Seraing, čiji je član postao vrlo brzo. Međutim, nije se tamo dugo zadržao, ubrzo je potpisao ugovor za francuski Metz, gdje je postao kapetanom tamošnje mlade momčadi.
Marko Babić

trener i vlasnik Krpan&Babić Akademije

Toni je igrač za kojeg se kolokvijalno kaže "box to box". Igra, dakle, u oba smjera i fizički je prilično moćan kao i tehnički iznimno potkovan tako da je moderan igrač današnjice, ali i budućnosti čije će kvalitete biti tražene i na cijeni.
Najčitanije iz rubrike