Dome slatki dome
NOVA GENERACIJA NAMJEŠTAJA

Kuhinjska tehnologija za zdravu prehranu
Objavljeno 23. kolovoza, 2018.
Radne zone projektirane su tako da maksimalno ispune ergonomske zahtjeve
Suvremena kuhinja nudi novu generaciju namještaja, njegov raspored te inovacije koje promoviraju zdravlje ljudi. Kuhinja je postala višefunkcionalni prostor koji uključuje rad, prehranu i druženje. Moglo bi se reći da je uloga kuhinje dosegla svoj vrhunac u razvoju stanovanja. Podešavanje radnog prostora po visini, promicanje zdravih radnih procesa, olakšan pristup spremištu ili stroju za pranje rublja - sve su to značajke najnovijih kuhinja. Radne zone su isprojektirane na način da maksimalno zadovolje ergonomske zahtjeve pri kuhanju hrane te olakšaju rad kvalitetnom rasvjetom. Ipak, primarna funkcija kuhinje je priprema hrane. Proizvođači kuhinjskih uređaja su maksimalno koncentrirani na zdravu prehranu kao potrebu suvremenog čovjeka.
Nakon kupnje, većina namirnica se pohranjuje u hladnjak. Trend je ostvarivanje energetskih ušteda kao i očuvanje kvalitete namirnica pohranjenih u hladnjak. Stoga hladnaci imaju različite temperaturne zone za različite namirnice. Svježe voće i povrće ima različite temperaturne zahtjeve za održavanje svježine od mesa, kao i potrebu za vlagom. Pravilnom pohranom hrane u suvremenim hladnjacima produžen je rok trajnosti namirnica koje su se do nedavno često bacale.
Parno kuhanje postaje sve veći trend. Često je integrirano s pećnicom. Pri ovakvoj vrsti kuhanja povrće zadržava više hranjivih sastojaka, kao i svjež izgled. Razvijaju se i mobilni uređaji za parno kuhanje koji omogućuju brzu i jednostavnu pripremu hrane čak i na radnom mjestu te tako smanjuju troškove i podižu kvalitetu prehrane tijekom dana.
Indukcijsko kuhanje je također sve zastupljenije. Ovaj način kuhanja je brži od klasičnog, jer se zagrijava samo dno i stranice posude pa nema gubitaka energije, a čuvaju se i hranjive tvari. Indukcija je kuhanje budućnosti. U kombinaciji sa kvalitetnom napom, kvaliteta kuhanja je zagarantirana, a održavanje prostora kuhinje vrlo jednostavno.

Ugradnja tuševa u praonike je praktična i korisna za kratko, ali intenzivno čišćenje salate i povrća. Nude se i slavine koje filtriraju vodu ili one koje nude kipuću vodu. Ergomomske su i jednostavne za održavanje.
Priprema hrane je tijekom vremena prošla kroz različite faze. Danas se proces pripreme hrane pomno analizira i dolazi do brojnih novih otkrića. Ona nam pokazuju što čini prehranu zdravom i kvalitetnom, unatoč kuhanju. Ne tako davno, bilo je normalno da se miris prekuhane hrane širi po cijelom stanu-danas je to nezamislivo, jer moderno kuhanje zadržava njegov sadržaj vitamina pa tako spriječava i širenje mirisa!

Kvalitetni kuhinjski uređaji ubrzat će i olakšati radne procese u kuhinji, a namirnice će očuvati kvalitetu. Uz pravilan funkcionalni raspored i rasvjetu rad u kuhinji će postati pravi užitak za sve ukućane.
www.interijerNET.hr
Izabela Galović Ninić, dipl. ing.arh.
Proces pripreme hrane
Danas se proces pripreme hrane pomno analizira i dolazi do brojnih novih otkrića. Ona nam pokazuju što prehranu čini zdravom i kvalitetnom, unatoč kuhanju. Ne tako davno bilo je normalno da se miris prekuhane hrane širi po cijelom stanu. Danas je to nezamislivo, jer moderno kuhanje zadržava sadržaj vitamina pa tako sprječava i širenje mirisa!