Dome slatki dome
VRT - RADOVI U KOLOVOZU

Cvijeće, plodovi, briga o travnjaku
Objavljeno 23. kolovoza, 2018.
Kolovoz je vrijeme uživanja u plodovima, zelenilu vrta i šarenom cvijeću, no ima i dosta posla

Posljednji ljetni mjesec, kolovoz, donosi mnogo šarenog cvijeća, plodova i mirisa. Vaš vrt bit će sve ljepši kako se bliži kraj vegetacijske sezone.


Iskoristite te lijepe dane i uživajte u toplini sunca i ljepoti svoga vrta i terase, ali neće vam nedostajati posla poput plijevljenja, i nikako ne zaboravite zalijevati vrt.
Primijetite li da je neka biljka potpuno uvenula, sklonite je u hlad, a sa zalijevanjem pričekajte do večeri. Ne zaboravite biljke prihranjivati, a kako bi ostale bujne i pune cvijeta, obvezno uklanjajte ocvale cvjetove, suhe i oštećene listove.
Mjesec pred vama pravo je vrijeme za skraćivanje grmlja i puzavica. Čim prestane cvatnja, blago podšišajte grmove koji cvatu ljeti, a isto vrijedi i za penjačice. Redovito ih privezujte za predviđene potpornje, a sve suvišne grane uklonite.
Sredinom mjeseca prihranite travnjak posljednji put ove godine, a nakon prihrane, ako nije oblačno i kišovito, obvezno ga zalijte kako bi se gnojivo rastopilo i postalo pristupačno biljci, ali i da spriječite moguće štete jer sigurno znate da bez dovoljno vode gnojivo može izazvati ožegline na vlatima trave. Naravno, ne zaboravite kositi. Jedino je važno da travu ne odrežete prenisko.
Razmnožavanje trajnica

Još uvijek je vrijeme da nastavite razmnožavati trajnice s pomoću vršnih reznica. Ako ste neke reznice stavili na zakorjenjivanje tijekom srpnja, vrijeme je da pogledate je li se koja biljka zakorjenila te da ju presadite u posebnu posudu.
Krajem mjeseca posljednji put ošišajte živicu. Nakon rezidbe trebat će joj još neko vrijeme kako bi se pripremila za prezimljavanje. Prekasna rezidba može prouzročiti propadanje živice tijekom zime.
Vrijeme bogate vegetacije i bujanja pogoduje i brojnim korovima. Stoga je potrebno pristupiti plijevljenju korova ili bar potrgati njegove cvjetove kako bi se spriječilo širenje sjemena i razmnožavanje korova. Tijekom kolovoza u vašem će vrtu hranu potražiti i različite vrste kukaca pa ih treba pronaći i ukloniti nekim od sredstava protiv nametnika.
Pripremite i osušite cvijeće za zimske aranžmane. Ubrane biljke skupite u manje snopove, zavežite i stavite ih da se suše u tamnu prozračnu prostoriju. Obavezno cvjetne glavice okrenite prema dolje. Kada se biljke u cijelosti osuše, možete ih okrenuti da stoje uspravno. Tijekom zime ove vrste možete kombinirati s češerima, osušenim plodovima ruža (šipak), mirisnim štapićima cimeta u zanimljive, šarene i mirisne aranžmane.
Berba začina

Najpogodniji trenutak za berbu začinskog bilja je kada biljka sadrži najveću količinu aromatičnih ulja. Ovisi o dijelu biljke koji želite ubrati i sačuvati. Većinu biljaka najbolje je ubrati prije cvatnje, dok neke, poput mente, treba podrezati i čekati drugi rod mladih aromatičnih listova u kasno ljeto. Isto vrijedi i za peršin i celer, koji su najčešći dodaci juhama. Ako su vam potrebni cvjetovi, a ne listovi, uberite ih čim se rascvatu. Najbolje je da berbu obavite za lijepa sunčana vremena, nikako nakon kiše. Listovi za sušenje moraju biti suhi. Listovi mokri od kiše ili rose lako pocrne. Biljke obavezno režite oštrim škarama kako stabljike ne bi bile zgnječene. Ubrane dijelove biljaka možete konzervirati na nekoliko načina. Možete ih sušiti, zalediti ili napraviti aromatiziranu otopinu. Biljke treba sušiti na prozračnom i mračnom mjestu.
Većina biljaka donosi plodove u ljetnim mjesecima. Želite li za iduću godinu imati vlastito sjeme, nadolazeće dane iskoristite za skupljanje sjemena. Ako ste imali biljke koje su F1 hibridi, imajte na umu da potomstvo koje dobijete iz sjemena neće imati svojstva koja ima roditeljska biljka. Skupite sjemenke crnjuše, nevena i kalifornijskog maka. Odrežite sjemene glavice, stavite ih u papirnatu vrećicu na suho mjesto kako bi se sjeme osušilo. Nakon nekoliko dana otvorite vrećice, odvojite sjemenke od biljnih ostataka i ponovo ih stavite u papirnate vrećice na koje ste napisali naziv biljke. Vrećice sa sjemenom pospremite na suho i hladno mjesto.
I na kraju, važno je, ako idete na odmor, da nađete pouzdane osobe koje će se brinuti za vaše cvijeće i biljke dok se vi odmarate. Zamolite susjede ili rodbinu, ali obratite pozornost na to da to učinite na vrijeme, da ne bi bilo problema i strke u posljednji tren. J.Kn.
Kupina ima mnogo kultivara
Kupina se kultivirano uzgaja već više od sto godina pa nije ni čudo što ima mnoge kultivare i hibride, kojih je više od 350 vrsta, različitih odlika, od okusa do onih bez bodlji. Inače, kupina je biljka iz porodice ruža koja kod nas raste samoniklo, u Hrvatskoj ima više od 30 vrsta, a najbliži joj je srodnik obična kupina.

Primorska kupina trnovit je dvogodišnji grm koji kao poluzelena penjačica može narasti i do dva metra visine s tankim i dugim bodljikavim izbojcima. Raste uz rubove oranica, vinograda i maslinika, ali i uz putove, mnogi kultivari kupine cvjetaju gotovo cijelo ljeto, pa tako i plodovi dozrijevaju cijelo ljeto, sve do listopada. Prema kemijskom sastavu plodovi kupina osvježavajućeg su slatkastokiselog okusa, sadržavaju mnogo vitamina C, kalija, kalcija i željeza. Pučka medicina smatra list, korijen i plod kupine odličnim diuretikom, tonikom i antiskorbutikom, a primjenjuje se za liječenje gastritisa, čira želuca i protiv proljeva. Sok i sirup kupine odlično djeluju na slabokrvne osobe, rekonvalescente i trudnice jer sadrže i do 25 posto suhe tvari, imaju nisku energetsku vrijednost te se koriste i za provođenje dijeta za mršavljenje. U agroturizmu zreli se plodovi kupine koriste kao sezonsko voće, servirano sa šećerom i bez njega, a koristi se i za spremanje ukusnih marmelada i džemova, voćnih vina i rakija, kao i specijalnih likera.
Prihrana ruža
Iako ruže vole slabo kiselkasto tlo, ako je tlo jače kiselo, trebalo bi ga početkom zime kalcificirati - dodati mu oko deset dag mljevenog vapnenca po četvornom metru gredice te pustiti da ga kiše speru u zemlju. U jesen, nakon cvatnje, ružama se dodaje mineralno gnojivo NPK 10-30-20 ili gnojivo slične formulacije, koje sadrži više fosfora i kalija, pet dag po četvornom metru. To gnojivo, naime, utječe i na bolje odrvenjavanje mladica ruža, koje su tada otpornije na zimu. Ruže, međutim, nije dovoljno gnojiti samo mineralnim gnojivima jer im je, da bi obilno cvale, potrebno i mnogo humusa. Stoga je polovinom svibnja dobro oko grmova ruža posuti pet cm debelo, zrelo stajsko gnojivo ili kompost, a ako ga ne možete nabaviti, oko grmova stavite listinac ili staro sijeno pomiješano s malo ureje ili NPK s više dušika te sve dobro zalijte. Sloj organskog materijala ujedno će i malčirati tlo, odnosno štititi ga od prejakog isparavanja te sprječavati korove da izrastu oko grmova ruža, a do idućeg proljeća će se razgraditi.
Važno je ako idete na odmor da nađete pouzdane osobe koje će se brinuti za vaše cvijeće i biljke dok se vi odmarate
Možda ste propustili...

SAVJETI ZA ODRŽIVU BUDUĆNOST

Učinkovito koristiti kućanske uređaje

KAKO LJETI STVARATI HLADOVINU

Drveće i grmlje može ohladiti dom

TEPIH CENTAR DONOSI PREGLED NAJPOPULARNIJIH TEPIHA U HRVATSKOJ

Šest vrsta tepiha koji će osvježiti svaki interijer