Osijek
PRIČA IZ MESNICE

Pružila prodavačici 8 lipa, ona joj rekla da će ih baciti
Objavljeno 22. kolovoza, 2018.

Svaka je lipa važna – krilatica je koju dobro znaju i nje se pridržavaju gotovo svi građani i(li) poslodavci. Kažemo "gotovo svi" jer je situacija u jednoj osječkoj mesnici izazvala čuđenje naše čitateljice, inače redovitog kupca na tom prodajnom mjestu.


- Kupila sam određene mesne proizvode, a kad sam došla na blagajnu i kad mi je prodavačica rekla iznos računa, posegnula sam za novčanikom u namjeri da joj dam kovanica koliko treba. Iznos je bio 51,28 lipa, no kad sam počela brojiti lipe, rekla mi je da ne tražim, jer ona lipe ionako baca! Bila sam šokirana, no i dalje sam inzistirala na plaćanju. Uzela ih je, ali nije ih stavila u blagajnu, nego ih je ostavila sa strane. Ovo je prvi put da sam čula takvo što, da netko baca novac – ispričala nam je sugrađanka, čudeći se takvom postupku prodavačice, koja joj je čak rekla da jednako postupa i djelatnica s kojom radi.
Novac je novac, smatra naša čitateljica, komentirajući kako je riječ o čistom omalovažavanju, posebice u vrijeme kada ljudi kopaju po kontejnerima.
Ne samo što je naša čitateljica naišla na tako malevolentan odnos prema novcu nego i Tanja Popović Filipović, predsjednica Centra za edukaciju i informiranje potrošača, ističe kako je smanjivanje vrijednosti novca apsolutno neprihvatljivo, bez obzira na to o kojim se apoenima radi. Kupcima, kaže nadalje, CEIP uvijek sugerira inzistiranje na povratu čak i jedne ili dvije lipe i prodavači su, kaže, dužni to poštovati. Podsjetila je na iznose koji završavaju na 0,99 kuna.
- Kad se to zbroji na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj razini, to nije malo novca. O kojem god iznosu novca govorili, prodavači su ga dužni primiti, odnosno kupcu vratiti iznos koji mu pripada. Mi potrošačima upravo uvijek to sugeriramo, a da netko baca novac, to još nisam čula, no svakako ne preporučujem – poručila je Popović Filipović.
Ni zakon to ne dopušta! Prema riječima Dubravke Budak iz Direkcije za odnose s javnošću Hrvatske narodne banke, u skladu s člankom 4. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, tko na javnome mjestu namjerno uništi, ošteti ili omalovažava domaći novac u optjecaju, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom ili kaznom zatvora do 30 dana! Iz HNB-a doznajemo i to da građani kod njih rijetko traže okrupnjivanje novčanica i kovanog novca - kuna i lipa.
- Razamjena apoena uobičajeno se obavlja u poslovnim bankama, mjenjačnicama i ostalim institucijama koje se bave financijskim poslovanjem. HNB zamjenjuje nevažeće novčanice kuna te novčanice i kovanice kuna i lipa neprikladne za promet u skladu s Odlukom o rukovanju novčanicama i kovanim novcem kuna i lipa neprikladnim za promet - stoji u odgovoru koji potpisuje Budak.
I prodavačica s početka teksta tako je mogla zamijeniti lipe većim apoenima, no čini se da joj je lakše baciti novac! Vjerojatno nesvjesna da zbog svog postupka može čak završiti u zatvoru!
Marija Mihelić
Bacio joj novac pod noge
Prije nekoliko godina na jednom je kiosku u gradu došlo do slične situacije. Neopravdano razljućen djelatnik odbio je našoj čitateljici naplatiti kutiju cigareta jer mu je cijeli iznos dala u lipama. Kad je ipak odložila sav novac na pult, on je pokupio šaku lipa i bacio ih iz kioska njoj pod noge. Svi su kupci ostali šokirani tavim odnosom prema kupcu i prema novcu.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana