Osijek
RONDEL U TVRĐI

Za bistu Kišpatiću Grad daruje 50.000 kuna
Objavljeno 21. kolovoza, 2018.
Grad Osijek donio je odluku o odobravanju financijskih sredstava Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti za podmirenje dijela troškova spomen-biste Miji Kišpatiću. HAZU-ovom Zavodu za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku odobrava se iznos od 50 tisuća kuna, planiran u proračunu, za podmirenje dijela troškova pri postavljanju spomen-biste koja će biti postavljena na rondelu učenika gimnazija u Osijeku.
Rođeni Osječanin Kišpatić učenik osječke gimnazije, zauzeo je istaknuto mjesto u povijesti mineraloško-petrografskih znanosti Hrvatske s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Kišpatić je prvi hrvatski petrolog i mineralog, obrazovan i djelatan u tim specijalnostima, prvi je djelovao kao profesor na Sveučilištu u Zagrebu i nositelj je prvog doktorata iz područja prirodnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Bio je član tadašnje Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti.
Kako će se ovime, uz postojeće biste biskupa Josipa Jurja Strossmayera te dvojice nobelovaca, Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga, popuniti četiri mjesta u ovome rondelu, ideja je u dogledno vrijeme niz nastaviti formiranjem Aleje velikana kao spomeničkog parka. Osijek bi se tako priključio onim europskim gradovima koji svoju lokalnu i nacionalnu povijest dostojno obilježavaju. Kao i kod rondela u Tvrđi, govorljivi promicatelj i organizator ovog projekta je Družba Braće hrvatskog zmaja. D.Ku.
Možda ste propustili...

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike