Sport
TREBAMO LI SE ZABRINUTI?

Hrvatske rukometne vrste bez medalje na velikim natjecanjima
Objavljeno 21. kolovoza, 2018.

Četiri hrvatske rukometne selekcije ovo su ljeto nastupile na završnicama velikih natjecanja. Muška juniorska reprezentacija sudjelovala je na Europskom prvenstvu u Sloveniji. Hrvatska ženska juniorska reprezentacija sudjelovala je na Svjetskom prvenstvu održanom u Mađarskoj. Hrvatska muška kadetska reprezentacija bila je domaćin Europskog prvenstva u tom uzrastu, dok su naše kadetkinje nastupile na Svjetskom prvenstvu u Poljskoj.


Rezime svega je jedno polufinale, ni jedna medalja. Bolje rezultate i dalje ostvaruju naše muške selekcije. Politika Saveza je stvaranje i dalje pojedinaca za seniorsku momčad, a u mlađim uzrastima važno je sudjelovanje na završnicama natjecanja. To se zasad ostvaruje. Izlazi se na završnice. Međutim, medalje izostaju. Sigurno je kako slične ciljeve, mislimo na stvaranje igrača za seniorsku reprezentaciju, imaju i Francuzi, Danci, Šveđani ili Slovenci, čiji su juniori upravo ostvarili pobjedu na Europskom prvenstvu čiji su bili domaćini. Hrvatska juniorska reprezentacija na tom je natjecanju zauzela šesto mjesto. Porazima od Španjolske u skupini, a potom Francuske i Portugala u drugom krugu naši su si reprezentativci zatvorili vrata borbe za medalje. U susretima za plasman prvo su pobijedili Island, da bi u susretu za peto mjesto tijesno izgubili od Španjolske, nakon šuta u posljednjim sekundama. Naslov europskih juniorskih prvaka (igrači do 20 godina) osvojili su Slovenci. Za usporedbu, Hrvatska je u prijateljskim utakmicama znala prilično uvjerljivo dobiti svoje slovenske vršnjake. Istina, Slovenci su znali uzvratiti, ali prema prikazanom tada, moglo se zaključiti kako se radi o momčadima slične kvalitete. Slovencima je jak forte bio što su njihovi igrači dobivali puno veću minutažu u SEHA Gazprom ligi igrajući za Gorenje i Pivovarnu Laško. Iskoristili su i prednost domaćeg terena i na kraju slavili naslov europskih prvaka. Za razliku od hrvatske kadetske reprezentacije koja je nedavno na Europskom prvenstvu održanom u Varaždinu i Koprivnici osvojila četvrto mjesto i nije se uspjela popeti na postolje. To je ujedno i najbolji rezultat naših mlađih rukometnih uzrasta ovoga ljeta. Naša kadetska reprezentacija (U-18) u polufinalu je poražena od Islanda, da bi u susretu za treće mjesto izgubila od Danske. Naslov europskih prvaka pripao je Švedskoj.
Još lošije rezultate, daleko od pobjedničkih postolja i uopće borbe za medalju, ostvarile su naše ženske selekcije. I inače je dojam kako se našem ženskom rukometu pridaje daleko manja pozornost pa su samim tim i rezultati slabiji. Istina, juniorska reprezentacija propustila je veliku prigodu za boljim plasmanom na EP-u u Debrecenu. U osmini finala izgubile su od Rumunjki (28:25), kažu od slabijih suparnica u susretu koji je možda bio i najslabiji generacije. Kako je kvaliteta puno veća od konačnog devetog mjesta svjedoči da su Hrvatice reprezentaciju Islanda porazile čak sa 36:23. Još lošiji plasman ostvarile su naše kadetkinje koje su na EP-u u Poljskoj zauzele 12. mjesto. Znači, što se tiče naših rukometnih selekcija, bilo je ovo ljeto za zaborav. Trebamo li se zbog toga zabrinuti?
Krešimir Lacković
Najbliži osvajanju medalje bili su naši kadeti koji su bili i domaćini Europskog prvenstva
Najčitanije iz rubrike