Novosti
PREMIJER U CENTRU U DIVULJAMA

Ove je godine 98 posto manje opožarenoga područja nego lani
Objavljeno 20. kolovoza, 2018.
U 2018. prvi put koristimo bespilotne letjelice za izviđanje, kaže ministar Krstičević

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je u ponedjeljak Centar za koordinaciju, vođenje i gašenje požara u Divuljama, gdje je istaknuo kako su ove godine učinjeni golemi iskoraci u protupožarnim aktivnostima.


- Možemo reći da je u svojevrsnom ‘prolaznom vremenu‘ provedbe Vladina programa protupožarne sezone u odnosu na 2017. čak 98 posto manje površina bilo pod požarima nego što je to bilo prošle godine. Naučili smo lekcije - istaknuo je Plenković, ali i upozorio da u nastavku sezone treba ostati budan. Premijer smatra da su smanjenju požara pridonijeli povoljniji vremenski uvjeti, ali je ocijenio i da su napravljeni golemi iskoraci u zaštiti od požara koji su pridonijeli povoljnijoj požarnoj sezoni.
- Vidljivo je unaprijeđena koordinacija i suradnja svih aktera ovoga procesa - rekao je Plenković, ocijenivši kako je brzina reakcije sada adekvatnija. "Žao mi je zbog ozljede vatrogasca koja se dogodila na Braču, međutim, to pokazuje koliko su ljudi spremni i tijekom noći ići u požrtvovne akcije," rekao je, istaknuvši kako će Vlada nastaviti osnaživati sustav protupožarne zaštite. Prema njegovim riječima, kroz proračunska sredstva i iz Europskih fondova, tehnička sposobnost kontinuirano će se dizati na višu razinu, a činjenica je da je protupožarni sustav unaprijeđen brojnim bespilotnim letjelicama, dronovima i kamerama.
Odgovarajući na pitanja Plenković je kazao kako je upostava glavnog operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama važna činjenica zbog koje je manje požara nego 2017. godine. Kao primjer učinkovitijega protupožarnog angažmana, spomenuo je nedavni požar kod Omiša u kojem su izgorjela dva vatrogasna vozila, ali su u roku od 24 sata iz unutrašnjosti Hrvatske dopremljena dva druga vatrogasna vozila kao privremeno rješenje.
- Ne može se očekivati da se u roku od 24 sata kupe dva vatrogasna vozila, ali mi ćemo osigurati da Omiš ima odgovarajuća financijska sredstva u idućoj sezoni, a dizat ćemo kapacitete i ostalih gradova i općina kojima je potrebna dodatna tehnika - poručio je Plenković koji smatra da vatrogascima treba nabaviti prava i kvalitetna odijela. "Mislim kako se naš sustav Domovinske sigurnosti pokazao da kvalitetno funkcionira i kroz zakonodavni okvir, operativnu suradnju, financijska sredstva, i ono što je najvažnije - kroz visoku požrtvovnost, angažman i moral svih koji su uključeni," istaknuo je premijer. Na pitanje što je napravljeno na terenu u situacijama kada nema goriva za protupožarna vozila na prilazima većim gradovima poput Splita, Plenković je odgovorio: "Što se tiče goriva sustav, generalno gledajući, funkcionira, a ako negdje ima poteškoća, to će se riješiti".
Kada je riječ o čišćenju zapuštenih poljoprivrednih površina radi preventivnoga sprječavanja požara, premijer je istaknuo kako Ministarstvo poljoprivrede ne može prisiliti nekoga da svoje imanje osigura od potencijalnih rizika. "Ovdje moram apelirati na visok stupanj odgovornosti svih građana. Ne možemo se ponašati na riskantan način u trenutku kada su visoke temperature, kada je raslinje suho i puše vjetar, jer u tim situacijama ne treba paliti vatru", naglasio je Plenković.
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je tijekom sastanka kako su prošle godine uočeni nedostatci u protupožarnoj zaštiti te je ove godine poduzeto niz aktivnosti kako bi se smanjile opasnosti od požara. "Ove godine prvi put koristimo bespilotne letjelice za izviđanje", rekao je Krstičević, i upozorio kako se ne smijemo opustiti u nastavku požarne sezone.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako je do sada u ovoj godini 75 posto manji broj požara u odnosu na isto prošlogodišnje razdolje. "Iako je smanjen broj požara, ove smo godine za 24 posto povećali otkrivenost kaznenih i prekršajnih djela, pa je prijavljeno 26 osoba," izjavio je Božinović te dodao kako je obavljeno 1340 protupožarnih inspekcija. Najavio je kako će se financijskim sredstvima iz fondova EU-a u iznosu od 31,5 milijuna kuna financirati nabava telekomunikacijske opreme za sve službe, posebice za vatrogastvo te kako se planiraju nabaviti 94 vatrogasna vozila u vrijednost od 257 milijuna kuna.
Glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske Slavko Tucaković upoznao je premijera Plenkovića s tehnologijom i opremom koju posjeduje centar u Divuljama, istaknuvši kako ta tehnika i oprema omogućavaju da se sve informacije glede požarnih opasnosti slijevaju u taj centar, a time se ubrzava donošenje odluka za angažman i smanjuju troškovi. "Imamo snage koje su u svakome trenutku spremne reagirati," naglasio je Tucaković, istaknuvši kako u centru tijekom 24 sata uvijek radi deset ljudi.
Hina
Andrej Plenković

predsjednik Vlade

Ministarstvo ne može prisiliti nekoga da svoje imanje osigura od potencijalnih rizika. Moram apelirati na visok stupanj odgovornosti svih građana. Ne možemo se ponašati na riskantan način kada su visoke temperature, raslinje suho i puše vjetar, jer tada ne treba paliti vatru.