Novosti
USKOK PODIGNUO OPTUŽNICU PRED ŽUPANIJSKIM SUDOM U OSIJEKU

Uzimali od 200 do 3000
kuna za namještanje utakmica
Objavljeno 20. kolovoza, 2018.
Optužnica je podignuta protiv 23 Hrvata i E.H. (25) iz Bosne i Hercegovine
Zbog primanja i davanja mita protiv povjerenika za suđenje Županijskog nogometnog saveza Brodsko-posavske županije te još 22 suca, trenera i predstavnika nogometnih klubova, USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu. Optužnica je podignuta protiv 23 Hrvata i E.H. (25) iz Bosne i Hercegovine.
Optužnicom se Damir Š. (35), Državno odvjetništvo navodi inicijale, kao povjereniku za suđenje Županijskog nogometnog saveza Brodsko-posavske županije, tereti da je od 21. travnja do 23. svibnja prošle godine, u natjecateljskoj sezoni 2016./2017. Druge županijske nogometne lige Brodsko-posavske županije "Centar" i "Istok", na traženje desetorice predstavnika nogometnih klubova, za dogovorenu novčanu naknadu od 200 do 500 kuna po utakmici, kao glavne ili pomoćne suce na nogometnim utakmicama navedenog ligaškog natjecanja delegirao suce koji su bili spremni pristrano suditi u korist pojedinih klubova. Osam nogometnih sudaca tako su od predstavnika nogometnih klubova primali dogovorene novčane naknade u iznosima od 400 do 3000 kuna po utakmici kao nagradu za pristrano suđenje.
Osim navedenog USKOK tereti Z.L. (29), kao glavnog suca te pomoćne suce Međužupanijske nogometne lige Slavonije i Baranje A.D. (42) i M. Z. (33), da su od M. B. (38), trenera jednog nogometnog kluba, uzeli mito u iznosu od 900 kuna za pristrano suđenje u korist njegovog kluba.
USKOK smatra da su povjerenik za suđenje i nogometni suci na taj način zaradili najmanje 16.400 kuna i 100 eura.
Podsjetimo, krajem lipnja prošle godine 22 osobe uhićene su zbog namještanja utakmica i uzimanja mita u akciji kodnog imena "Močvara". Koliko je bila velika istraga u vezi s ovim slučajem, svjedoči i podatak da ju je vodila policija PU brodsko-posavske u suradnji s policajcima iz Uprave kriminalističke policije, Službe organiziranog kriminaliteta, policajcima PU osječko-baranjske, PU istarske i PU požeško-slavonske, te Vojnom policijom MORH-a u koordinaciji s USKOK-om.
Nakon uhićenja lani se o svemu oglasio i Hrvatski nogometni savez koji je podržao sve usmjereno na ispravljanje nepravilnosti u nogometu, a posebno takve koje narušavaju integritet nogometa i štete njegovom ugledu.
"Smatramo da je bitno sačuvati regularnost i pravilno odvijanje nogometnog natjecanja te zaštititi nogomet od bilo kojeg oblika zlouporabe, pa će Hrvatski nogometni savez, ako se utvrdi da su pojedine osobe sudjelovale u neregularnosti natjecanja, provesti disciplinske postupke protiv istih i izreći odgovarajuće sankcije. Hrvatski nogometni savez pažljivo će pratiti daljnji tijek događaja, ali poštujući presumpciju nevinosti pričekat će s konačnim sudom do okončanja postupka pred svim nadležnim tijelima RH" - poručili su iz HNS-a.S.Lacić
KAZNA OD JEDNE DO 10 GODINA
Optužene u slučaju s uzimanjem mita u slučaju iz Brodsko-posavske županije mogle bi očekivati dugogodišnje kazne, ako se u sudskom postupku njihova krivnja i potvrdi. Naime, prema Kaznenom zakonu, službena ili odgovorna osoba koja zahtijeva ili primi mito, ili koja prihvati ponudu ili obećanje mita za sebe ili drugoga da unutar, ili izvan granica svoje ovlasti napravi nešto što ne bi smjela, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.
Najčitanije iz rubrike