Osijek
IMAM HEVEŠEVIĆ ČESTITA KURBANSKI BAJRAM:

Neka bajramski dani budu nadahnuće za širenje pozitivnih vrijednosti
Objavljeno 21. kolovoza, 2018.

Muslimani danas slave Kurbanski bajram, jedan od svoja dva velika blagdana. To je blagdan prinošenja žrtve. Naziva se i Hadžijski bajram jer u te dane muslimani iz cijelog svijeta hodočaste u saudijsko svetište Meku ispunjavajući jednu od najvećih obveza svoje vjere.


Prema riječima osječkog imama i predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Osijek Senada ef. Heveševića, proslavljanjem Kurbanskog bajrama muslimani se prisjećaju Ibrahimove (Abrahamove) geste žrtvovanja ovna umjesto sina, zabilježene u Bibliji i Kur‘anu. Naime, želeći iskušati Ibrahimovu vjeru, Bog mu je naložio da žrtvuje svoga sina prvorođenca, no u posljednji mu je trenutak dopustio da žrtvuje životinju koju mu je poslao. "Kurban" na turskom jeziku znači "žrtva". U ostatku muslimanskog svijeta za ovaj blagdan uvriježio se arapski naziv Eid al-Adha.
Ibrahim a. s. (ta kratica iz njegova imena čita se "alejhis selam" i znači: "Neka je Allahova milost i mir na njega") jedan je od pet istaknutih proroka u islamu, uz Nuha (biblijski Noa), Musu (Mojsija), Isu (Isus) i Muhameda. Smatra se praocem židova i muslimana koji su potomci njegovih dvaju sinova Ishaka (Izaka) i Ismaila (Jišmaela).
- Ta žrtva simbolizira volju čovjeka da žrtvuje Bogu ono što mu je na osobnoj razini najdraže. U našem vremenu to označava naš svakodnevni trud da što bolje živimo ono što naša vjera jest, odnosno ono što pozitivno naša vjera nosi. Svi su hadžijski obredi vezani uz Ibrahima, u prvom redu sama Kjaba, koju je sagradio, žrtvovanje kurbana i kamenovanje šejtana (đavla, nap. a.) - objašnjava ef. Hevešević.
Kurbanski bajram svetkuje se dva mjeseca i deset dana nakon svršetka ramazana, mjeseca u kojem muslimani poste. Tijekom Kurbanskog bajrama muslimani kolju životinju (najčešće je to krava, ali to može biti i deva, koza, ovca ili ovan, ovisno o običajima i podneblju) prema pravilima halala, dijeleći ga na tri jednaka dijela, koja naposljetku završavaju u rukama sirotinje, prijatelja i obitelji. Ako nisu na hodočašću u Meku, a obveza je svakog muslimana da tu dužnost obavi bar jednom u životu, muslimanski vjernici Kurbanski bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije ili mesdžide na ranojutarnju molitvu sabah-namaz te čekaju izlazak sunca kako bi mogli klanjati bajram-namaz ili blagdansku molitvu. Ostatak blagdana provode u svojim domovima uz bogat stol, baklave se smatraju obvezatnima, a na ovaj blagdan posjećuju i groblja.
- U ime Medžlisa Islamske zajednice Osijek i u osobno ime, čestitam svim muslimankama i muslimanima Kurban-bajram, moleći dragog Boga da podari svako dobro vašim obiteljima, susjedima, prijateljima i neka nam bajramski dani, čiju radost dijelimo s ljudima u našoj okolini, budu dodatno nadahnuće za širenje pozitivnih vrijednosti u našem društvu - tim riječima je ef. Hevešević čestitao ovaj islamski blagdan. D. Celing
Kurbanski bajram simbolizira volju čovjeka da žrtvuje Bogu ono što mu je na osobnoj razini najdraže
VRKIĆEVA ČESTITKA
"Dragi muslimanski sugrađani! Uime Grada Osijeka i u svoje osobno, srdačno vam čestitam nadolazeći Kurban-bajram. Veliki mubarek dani pozivaju čovjeka, da se približi svojoj svrsi i svome izvoru kroz svladavanje ljudskih slabosti. Osim toga, Hadži-bajram uvijek naglašava, da su svi ljudi braća i da se smisao hadža i kurbana pronalazi u milosrđu spram potrebitih, darivanju prijatelja i susjeda. Neka radost Kurban-bajrama - blagost, milosrđe i sigurnost – obasja sve osječke muslimane. Neka vam je blagoslovljen i čestit blagdan. Bajram šerif mubarek olsun!" navodi u svoj čestitki gradonačelnik Ivan Vrkić.
Možda ste propustili...

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

PROJEKT OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE ZA SREDNJOŠKOLCE

Prijavite se za “Učeničko poduzetništvo”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

2

POSLJEDICE NEVREMENA U OSIJEKU

Vjetar odlomio stablo, koje
je završilo na automobilima

3

VEĆ DUGO ZATVORENA

Raspisan poziv za saniranje krovišta knjižnice na Jugu