Osijek
U TENJI I BIJELOM BRDU POTVRĐENI PRVI OVOGODIŠNJI SLUČAJEVI

Broj komaraca u padu,
ali pojavio se prijenosnik
virusa Zapadnog Nila
Objavljeno 21. kolovoza, 2018.
Prema posljednjem ispitivanju o stanju komaraca na području Osijeka, broj uboda u 15 minuta pao je ispod deset, a najviše uboda, metodom čovjek-aspirator, utvrđeno je na mjernim postajama Cvjetno i Donji grad. U ovim je dijelovima grada izmjereno osam sletova komaraca u 15 minuta. Metodom CDC klopki najveće brojnosti jedinki komaraca tijekom 12-satnog razdoblja bile su na postaji Vinogradska ulica, gdje je u klopku u to vrijeme uhvaćeno 148 komaraca.
Monitoring ličinki komaraca ukazuje da na područjima neposredno uz grad Osijek nema prisutnosti trajnih i velikih legla komaraca, teren je u većem dijelu suh. Vodostaj rijeke Drave je nizak i iznosi –95 centimetara te se u idućih tjedan dana ne očekuju velika legla ličinki komaraca u neposrednoj blizini naselja. No, prošlog je tjedna Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije potvrdila dva slučaja groznice Zapadnog Nila u ljudi.
- Ova su dva slučaja potvrđena jer je riječ o pacijentima koji su imali serozni meningitis pa su rađena laboratorijske pretrage i u Zagrebu je potvrđeno da se radilo o tom virusu. Riječ je o pacijentima s područja Tenje i Bijelog Brda. Obje su se osobe već oporavile i puštene su na kućnu njegu. Naime, treba znati da kod većine osoba koje ubode komarac prijenosnik virusa Zapadnog Nila neće biti nikakvih većih komplikacija te su eventualne nuspjave možda samo mučnina ili bolovi u mišićima, tako da će mnogi preboljeti bolest a da i ne znaju da su je imali. Ove osobe mogle su biti ubodene i na nekom drugom području, ali Zavod za javno zdravstvo izvršio je procjena rizika sukladno smjernicama Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti te je izvršen dodatni monitoring komaraca - naglašava prof. dr. sc. Karlo Kožul, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.
Iako su rezultati dodatnog monitoringa komaraca ukazali na to da su ukupne brojnosti jedinki komaraca i dalje niske, determinacija uzoraka upućuje na prisutnost komaraca Culex te su izdane preporuke za provedbu preventivne dezinsekcije komaraca na zahvaćenim područjima. Izdane su preporuke za provedbu tretmana preventivne dezinsekcije na lokacijama u Tenji i Bijelom Brdu, koje su obavljene ove subote. S obzirom na javnozdravstveno značenje tzv. urbanih komaraca na području Osječko-baranjske županije, koji se ubrajaju u glavne prijenosnike virusa Zapadnog Nila, apeliramo još jednom na naše sugrađane da se pridržavaju preventivnih uputa dostupnih na internetskoj stranici osječkog ZZJZ-a. Urbanom karakteru komaraca za razmnožavanje pogoduju vodene površine unutar dvorišta i u blizini stambenih objekata te se mole sugrađani da uklanjanju predmete u kojima se nakuplja voda, poput starih autoguma, bačvi, lončanica.
- Iako u proteklih mjesec dana provedbom redovitog monitoringa bilježimo niske brojnosti jedinki komaraca, molimo sugrađane da koriste sredstva za zaštitu od komaraca, odnosno da postave mrežice ili gusto tkane zavjese na prozore i vrata, nose odjeću dugih rukava i nogavica i koriste kemijska sredstva (repelente) koja odbijaju komarce - naglašava dr. sc. Dario Brdarić, voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju pri ZZJZ-u Osječko-baranjske županije. N. Z. Eberhard
8

uboda komaraca u 15 minuta izmjereno u Donjem gradu i Cvjetnom
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike