Osijek
JOŠ JEDNA PETODNEVNA RADIONICA U DOMU TEHNIKE

Svoje će robote i programirati
Objavljeno 20. kolovoza, 2018.

Nakon prošlotjedne stanke radionicom ‘‘Sastavljanje i programiranje Lego modela‘‘ u ponedjeljak je nastavljen program Ljeta u Domu tehnike 2018., u organizaciji Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka i Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije - u suradnji s udrugama tehničke kulture. Na radionicu u organizaciji Informatičkog kluba ‘‘Osijek‘‘ koja se u sklopu ovogodišnjeg Ljeta u domu tehnike održava drugi put (prvi termin bio je od 16. do 20. srpnja), upisano je dvanaest učenika od prvog do šestog razreda osnovne škole, pa je tako i u ovom terminu popunjen kapacitet ove petodnevne radionice.


- Velika većina prijavljene djece već je slagala Lego-kockice tako da su na radionicu došla s određenim iskustvom. Ipak, svi oni slagali su jednostavnije modele kao što su ‘‘Lego City‘‘ i ‘‘Lego Creator‘‘, dok ćemo na ovoj radionici raditi s nešto kompliciranijim kompletima ‘‘Lego Tehnic‘‘ modela. Kako djeca ne bi mislila da će im biti preteško, i da ne bi odustala, program smo prilagodili uzrastu učenika i njihovim dosadašnjim iskustvima, pa smo tako danas krenuli s jednostavnijim stvarima, a tijekom tjedna stići ćemo i do nešto zahtjevnijih zadataka. Interes za radionicu i ovaj put je velik, a mogu reći da su polaznici stvarno dobri i da mi je drago što pokazuju veliki entuzijazam i želju za učenjem. S vremenom ćemo ih podijeliti u timove u kojima će prvo sastavljati Lego Mindstorm robote po želji - za što će im trebati dosta vremena, nakon čega će se upoznati s osnovama njihovog programiranja - rekla je voditeljica radionice Tihana Ferić.
Jedan od onih koji su na kreativan način odlučili iskoristiti ljetne praznike je i devetogodišnji Ivano Šarac, učenik četvrtog razreda Osnovne škole Augusta Šenoe.
- Ovdje smo dobili komplete i sada sastavljamo ‘‘legiće‘‘ prema uputama. Kod kuće imam punu veliku kutiju i često ih slažem, tako da mi i ovdje poprilično dobro ide. Uvijek sam želio biti programer, pa me na ovoj radionici najviše od svega zanima programiranje robota i jedva čekam da dođemo do toga - rekao nam je Ivano.
Sljedeći tjedan na rasporedu je posljednja radionica 16. Ljeta u Domu tehnike - ‘Škola letenja dronovima‘, u organizaciji Aerokluba ‘‘Osijek‘‘, koju će voditi Filip Glogoški, a namijenjena je učenicima od prvog do osmog razreda osnovne škole. D. Miklić
Interes za ovu radionicu i ovaj je put velik, a polaznici pokazuju veliki entuzijazam i želju za učenjem.
Najčitanije iz rubrike