Regija
KUD BIZOVAC ODUŠEVIO U ITALIJI

Bizovačko ruvo uskoro i u National Geographicu!
Objavljeno 21. kolovoza, 2018.
U posljednjih 20-ak godina njima je ovo 17. nastup na velikim festivalima
BIZOVAC

Svake godine članovi KUD-a Bizovac tijekom ljeta odlaze na gostovanje u jedan dio Europe ili svijeta ne bi li svojom pjesmom i plesom, a nadasve nesvakidašnjim bogatstvom tradicije i foklornog nasljeđa, ovaj dio Slavonije i Hrvatske više približili svijetu. Tako je bilo i ove godine, kada su za gostovanje odabrali Italiju gdje su boravili punih deset dana.



Odradili profesionalno

- Fragneto Monforte pitoreskni je gradić s bogatom poviješću smješten u regiji Campanji u pokrajini Benevento u južnoj Italiji i tamošnja folklorna grupa "La Takkakarta" predvođena umjetničkim direktorom i koordinatorom festivala, dr. Ninom Capobiancom, bila je domaćin bizovačkim folklorašima sudionicima 33. međunarodnog folklornog festivala (Sannio mondial folk festival internationale del folklore) održanog ove godine od 7. do 17. kolovoza - počinje priču predsjednik KUD-a Bizovac Srećko Vuković.
Tijekom desetodnevne turneje pod umjetničko-plesnim vodstvom iskusnog Zvonimira Vukovića i poznatog tamburaškog virtuoza Ivana Bobinca, KUD Bizovac predstavio se profesionalno u najboljem svjetlu izvodeći na pozornicama vrlo uspješno izvorne plesove i pjesme bizovačkog kraja i druge koreografije na više internacionalnih folklornih festivalskih događanja južne Italije, i to u gradovima: Fragneto Monforte, Pieterlcina, Casalduni, Alatri, Roccavivi, Carpinone i Leucio del Sannio.
Putujući i nastupajući svakodnevno po festivalskim priredbama, obično u večernjim kasnim satima, članovi KUD-a Bizovac imali su jedinstvenu priliku upoznati bogatu povijest, prirodne ljepote, životne navike, kulturu, tradiciju, arhitekturu i gastronomiju talijanskog juga, ali se i sresti i družiti s folklornim grupama iz Italije, Makedonije, Litve, Španjolske, Srbije, Indije, Grčke, Argentine, Malte i Bocvane. Stanke između kraćih i dužih putovanja vrijedni folklorni bizovački umjetnici iskoristili su za druženje sa simpatičnim stanovnicima u mjestu boravka Fragnetu Monforteu i turistički odlazak u prelijepe gradove poput živopisnog Napulja i Beneventa gdje su na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza sudjelovali na podnevnoj svetoj misi u bazilici Gospe od Milosti koja ih je posebno oduševila svojom arhitektonskom izvedbom, ali i ozračjem koje su dodatno uveličali svojom nazočnošću.
Zahvaljujući dobrim domaćinima i vlasniku kupališta, jedan slobodan dan bizovačka folklorna grupa uživala je u vodenim blagodatima moderno sagrađenog i atraktivno opremljenog vodenog kompleksa Relais Il Feudo u mjestu Beltigli di Ceppaloni.
Posebna nagrada

Za uspomenu na gostovanje u Italiji domaćinima je poklonjena lutka u bizovačkoj narodnoj nošnji, domaća rakija, kvalitetna vina, kulen i nekoliko suvenira s prepoznatljivim logom Kulturno-umjetničkog društva Bizovac.
U novosagrađenoj apartmanskoj rezidenciji, u kojoj je bizovačka folklorna grupa bila smještena, za sve koji su se tamo brinuli o njima Bizovčani su u znak zahvalnosti organizirali veselicu iznenađenja za svoje drage domaćine pod nazivom Hrvatska večer uz tamburašku glazbu, domaće slavonske specijalitete i napitke.
Opraštajući se od glavnog organizatora, dr. Nine Capobiance, njegovih suradnika i svih svojih ljubaznih domaćina, u ime članova KUD-a Bizovac Srećko Vuković izrazio je veliku zahvalu za komforan smještaj, za sve zanimljive, uzbudljive i nezaboravne trenutke provedene u Fragneto Monforteu i ostalim festivalima, dodajući u svom govoru zahvale kako se nada da će se prijateljstvo između talijanskih i bizovačkih folkloraša nastaviti u budućnosti i da će međusobno sklopljena prijateljstva zauvijek trajati.
Osim što je u gradu Carpinoneu KUD-u Bizovac dodijeljena posebna nagrada za najljepšu narodnu nošnju, zanimanje za bizovačku nošnju posebno su iskazivali lokalni i nacionalni talijanski mediji. Najviše interesa pokazao je Peter Zagar, poznati fotoreporter National Geographica, koji je neumorno snimao bizovačke plesače i tamburaše. Njegove umjetničke fotografije s motivima bizovačkog narodnog ruva uskoro će se naći i u ovom svjetski popularnom časopisu.
- U posljednje vrijeme KUD Bizovac javio se i na nekoliko natječaja EU-a kako bi dobio potrebna sredstva za kupnju opreme, rekvizita i narodne nošnje - podsjeća Vuković.
Lidija Aničić
Na završnoj večeri svjetski poznavatelji tradicijske baštine bizovačku su nošnju proglasili najljepšom
Dobivaju puno poziva
Načelnik općine i predsjednik KUD-a Vuković naglašava da je u posljednjih dvadesetak godina bizovačkim KUD-ovcima ovo 17. nastup na velikim foklornim festivalima međunarodnog karaktera. Svake godine stigne im po nekoliko poziva za gostovanje na ovakvim manifestacijama i festivalima. Na kojemu će od njih gostovati odabiru sukladno mogućnostima, a pomoć za realizaciju gostovanja pruža im Ministarstvo kulture, Osječko-baranjska županija i Općina.
Možda ste propustili...

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

Najčitanije iz rubrike