Regija
NAKON VREMENSKE NEPOGODE

Grom udario u Crkvu, župnik financirao popravak
Objavljeno 21. kolovoza, 2018.
PLETERNICA/BILICE

Nedaleko od Pleternice, kako mještani toga područja vole reći, u Bilicama se dogodila nesvakidašnja nesreća. Prije desetak dana, kako priča Franjo Memedović, u crkvi svetog Jurja udario je grom. Budući da Crkva nema gromobran, načinjena je velika šteta.


- Pokraj crkve u Bilicama naišao sam na radnu akciju popravljanja krovišta sa sjeverne strane. Zatekao smo dvojicu Biličanina kako skidaju polomljeni i stavljaju novi crijep na dijelu krovišta. A toga dana paklenski je bilo vruće jer je temperatura zraka debelo premašivala trideset stupnjeva. Zapitao sam se što se dogodilo, a jedan od njih odgovorio je "neki dan za nevremena udario grom u našega Đurđa". Na jugoistočnoj strani tornja nastala je pukotina i otpao je poveći komad žbuke, što će naknadno biti sanirano. Primijetio smo da na crkvi sv. Jurja u Bilicama nema instaliran gromobran, pa bi se i o tome trebalo pobrinuti. Udar groma u crkvu Sv. Jurja u Bilicama dokaz je koliko su vremenske neprilike i priroda nemilosrdne i da ne biraju mjesta svoga djelovanja, pa čak ni više stoljetna crkvena zdanja – kaže Memedović te nastavlja:
- Nažalost crkva sv. Đurđa uvijek je zaključana, osim u dane bogoslužja koja i nisu baš tako česta, je li zbog malog broja vjernika ili zbog prevelike zauzetosti župnika u čiju nadležnost pripada. Velika je šteta što TZ grada Pleternice, crkvu sv. Đurđa kao i crkvu sv. Dimitrija u Drenovcu te onu sv. Martina u Lovčiću, koje su u trokutu desetak pješačkih kilometara, zajedno ne prezentiraju i ne predstavljaju kao odredište vjerskog, ruralnoga turizma, jer riječ je o više stoljetnim vjerskim zdanjima, zaštićenim spomenicima, čak i nulte kategorije kakvih baš i nema puno u ovom dijelu Slavonije. Možda će jednog dana i do toga doći – zaključio je Memedović.
Trenutačnu situaciju u vezi crkve pojasnio nam je župnik župe svetog Filipa i Jakova Odvorci u Grgurevićima kojoj pripadaju navedene crkve, velečasni Željko Čabaj.
- Crkva o kojoj govorimo kapelica je na osami, nalazi se na jednom srednjovjekovnom groblju. I prije određenog vremena iz nje je ukradena jedna iznimno vrijedna slika i naravno da ju moramo zaključavati. Nažalost, u cijeloj ovoj priči više se o pričalo o nekakvoj nebrizi, nego o samoj šteti koju je učinio grom. Odmah čim sam čuo da je grom udario u crkvu, pohitao sam tamo i svojim novcem platio majstore da poprave krov. U našoj župi ima sedam crkava i o svakoj se redovno brinemo, otključavamo svima svaku koju žele vidjeti i obići. U svakoj toj crkvi služi se i sveta misa, tako da uistinu ne vidim razlog za prozivanja – kaže velečasni Čabaj i u prilog cijeloj priči navodi kako se svakoga dana svojski bori za prikupljanje novaca za obnovu svih crkava koje pripadaju župi.
Vladimir Grgurić
Niti prozivanje Turističke zajednice Pleternice nije osnovano kaže Marija Šarić iz ureda TZ-a. "Turistička zajednica brendira destinaciju preko tematske staze, pleterničke priče i slične resurse. U jednoj od brošura satkanoj od pleterničkih bisera nalazi se priča o glagoljici preko koje se obrađuje tematika glagoljice u crkvi sv. Dimitrija u Brodskom Drenovcu. Iako ne možemo zadirati u upravljanje objektima koji nam nisu u nadležnosti, možemo osvještavati o potencijalima. Pozivamo sve koji znaju i poznaju pleterničke povijesne priče, kao što je zasigurno i autor navedenog teksta, da nam iste pošalju na tz@pleternica.hr te da zajedničkim naporom što više resursa objedinimo u pleterničku ponudu koju ćemo nuditi rastućem broju turista Grada Pleternice", rekla je Šarić.
Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike