Mozaik
JOŠ JEDNA GLAZBENA POSLASTICA NA ETOLJETU

"Slatki kolač" zasladio
nedjeljnu večer u Slatini
Objavljeno 20. kolovoza, 2018.
Izvode obrade starih narodnih pjesama iz Slavonije, Vojvodine i sjeverne Bosne

Nedjeljnu večer na slatinskom Trgu sv. Josipa, na ljetnoj pozornici uz gradsku fontanu, brojnim je posjetiteljima na okolnim ugostiteljskim terasama zasladila skupina glazbenika koja nastupa pod nazivom Slatki kolač. – Volimo slatki kolač, a poslije nešto ljuto, zato smo se tako i nazvali - kažu u šali.


Slatki kolač čine vokali Stjepan Mlikota Stjepko i Matej Podgoršćak, Miroslav Nikolić Mićo na harmonici, Dejan Kostadinović Koks na bubnjevima, Zoran Ivanić Zoki na gitari, Slaven Batorek na klavijaturama i Antonio Krupilnicki na bas-gitari. Harmonikaš Mićo je iz Belog Manastira, svi ostali su Osječani.
– S nama sviraju i Stjepan Rudinski i Goran Đurković Maš iz grupe Vigor, ali oni su trenutačno zauzeti pa smo došli bez njih. Okupili smo se u ljeto 2012., dogodilo se da nas je bilo osam iz isto toliko osječkih glazbenih sastava, malo smo se družili i sasvim slučajno napravili sastav mimo svojih bendova. Odlučili smo zajedno pokušati raditi nešto malo drukčije, ono što inače sviramo u svojim sastavima, ali na drugi način. Premda praktično nismo ni postojali, postali smo dosta traženi i toga prvog ljeta, sasvim neplanski, imali smo sedam-osam svirki. Jedan naš dvosatni koncert, snimljen 2012. u osječkoj Tvrđi, može se vidjeti na YouTubeu. I onda smo se dogovorili da bismo povremeno mogli nešto i raditi - opisao nam je okupljanje i početak rada benda Antonio Krupilnicki.
Odluka je provedena u djelo pa je Slatki kolač već sljedeće, 2013. godine nastupio na Požeškom festivalu. Kolač i danas postoji, ali sada odrade sedam-osam svirki godišnje, upravo koliko su odradili onoga prvog ljeta. Nije čudo, jer osam ljudi nije jednostavno okupiti, osobito kad svaki od njih ima i svoje druge obveze. Budući da koncepcija sastava ima sličnosti s glazbenim sastavom Summer Session Band Slavonia, koji je u Slatini nastupio tjedan dana prije, a čak su i neki članovi obaju sastava isti, upitali smo koja je razlika u repertoaru tih dvaju sastava.
– Summer Session Band Slavonia ima više zabavni, rock repertoar, evergrine, skladbe tipa Olivera i Gibonnija, a Slatki kolač na svom repertoaru ima obrade starih narodnih pjesama, uglavnom iz Slavonije, Vojvodine i sjeverne Bosne - objasnio je Antonio, navevši obrade pjesama iz repertoara Zvonka Bogdana, Miroslava Škore i bosanskih sevdalinki.
– Pjesme smo obradili na svoj, „kontinentalni“, malo urbaniji način, kako bismo ih približili i ljudima koji nisu česti posjetitelji gostionica i svatova.
Zanimljivo je da u obradama pjesma sudjeluju svi članovi sastava pa se kod Slatkog kolača ne može govoriti o jednom autoru obrade.
– Krenemo od pjesme u originalu, u sekundi naiđe ideja i svatko doda nešto svoje, zapišemo i nastane nova obrada. Dogodi se, međutim, da na probi isplaniramo i napravimo jednu izvedbu, a na nastupu bude i drukčije. Svi članovi sastava odlični su glazbenici pa to nije problem, a ideja uvijek nastane u trenutku.
Članovi benda posebno hvale harmonikaša Miću Nikolića, kažu da je on izvrstan u obradama, prilagođavanjima i improvizacijama.
– Njega ne smijemo sputavati, jer on to jako dobro radi. Svi su dobri, ali on je poseban - kažu, a kad se dogovaraju o repertoaru, najlakše im je da svatko kaže svoj prijedlog, ali svi moraju biti vezani uz starogradsku, etnoglazbu. Razgovaraju o prijedlozima, probaju izvedbe i donose odluke.
– Ako ide, krenemo u obradu, ili odustanemo i idemo na druge pjesme. Uvijek prije nastupa održimo probu da se prisjetimo, i repertoara i izvedaba. To nam nije teško jer sve izvodimo prema notnim zapisima, a malo i iz srca - kaže Dejan Kostadinović Koks. Svi članovi Slatkog kolača bave se glazbom profesionalno, imaju svoje bendove, a zajedno u Kolaču sviraju jer to vole. Glazba im je zajednički interes i spaja ih upravo to što vole takvu vrstu glazbe.
– Volimo našu staru glazbu, starogradsku, slavonsku, bosansku, vojvođansku glazbu, a slušamo sve vrste glazbe, od jazza pa nadalje. Sve smo to probali ujediniti, to nas spaja i sve funkcionira kako treba - kaže Koks.
Publika vrlo dobro prihvaća glazbu Slatkog kolača, dokazali su to i Slatinčani spontanim pljeskom u više navrata tijekom nedjeljnog nastupa u okviru manifestacije etoLJeto gradske Turističke zajednice.
Petar Žarković
Let3, Suzette, Učiteljice, Kedžo, Klapa Puntamika…
Ovoga tjedna počinje obilježavanje Dana grada Slatine, 1. rujna, u spomen na prvi zapis imena grada u nekom povijesnom dokumentu. U petak, 24. kolovoza, održava se 3. festival slatinskih talenata, a sutradan je na programu likovna kolonija Slatinske slike 2018. i motosusreti na jezeru Javorica. U večernjim satima će koncert održati Let3. Na otvorenoj pozornici na Trgu sv. Josipa nastupit će osječki bend Suzette. U petak, 31. kolovoza, bit će otvoreni Dani prvog hrvatskog pjenušca, prva enogastrokulturna manifestacija, a u večernjim satima koncert će održati Učiteljice. U subotu, 1. rujna, u Slatini nastupa Damir Kedžo, a u nedjelju u 18 sati održava se 24. međunarodna slatinska smotra folklora. Manifestaciju etoLJeto zatvorit će koncert klape Puntamika iz Zadra u nedjelju, 2. rujna, u 20 sati.
U obradama pjesma sudjeluju svi članovi sastava pa se ne može govoriti o jednom autoru obrade
Najčitanije iz rubrike