Novosti
ŠEF SDP-A NAPAO VLADU ZBOG ULJANIKA

Plenković poručio Bernardiću da se malo informira prije komentiranja
Objavljeno 19. kolovoza, 2018.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić danas je iz Barbana, prigodom održavanja Trke na prstenac, naglasio kako Vlada u slučaju Uljanika radi u interesu krupnog kapitala želeći zatvoriti Uljanik i prenamijeniti zemljište, istaknuvši da će se SDP tome odlučno suprostaviti i zaštititi radna mjesta kako bi radnici dobili svoje plaće. "Vlada štiti interese krupnog kapitala, a udara po onim najranjivijima i najmanjima, a to su naši mali obrtnici i poduzetnici i to je nešto što ne smijemo dopustiti. Jedan od takvih primjera je i ovo što se događa u Uljaniku. Vlada je dvije godine prespavala probleme u Uljaniku. Država je suvlasnik, Vlada ima odgovornost za Uljanik i nije shvatljivo kako se dvije godine ne rješavaju problemi", kazao je Bernardić.
‘‘Jako sam zadivljen tom informacijom", kazao je premijer Andrej Plenković odgovarajući na Bernardićeve kritike u slučaju Uljanika. "Uljanik je privatna kompanija i uključeni smo u plan restrukturiranja, na komunikaciju s Europskom komisijom. Vlada je u siječnju dala jamstvo od 96 milijuna eura. Ta sredstva omogućila su funkcioniranje Uljanika od Nove godine do danas. Ključno je da se pronađe kvalitetan dogovor sa strateškim partnerom", izjavio je Plenković, poručivši Bernardiću da se malo informira o održanim sjednicama Vlade iz siječnja ove godine prije nego što se upusti u komentiranje.
Bernardić se osvrnuo na stanje u hrvatskom turizmu istaknuvši da je na djelu udar na hrvatski turizam, jer su cijene vezova i porez na brodice narasle deset puta, udara se na paušalne iznajmljivače s peta puta višom cijenom, a PDV se gotovo udvostručio, s 13 posto na 25 posto. "S druge strane, ne postoji nikakva turistička strategija, a upravo se pokušava nametnuti dodatni harač za male poduzetnike i obrtnike, koji drže hrvatsko gospodarstvo, što tjera naše poduzetnike izvan zemlje, preko čega se ne smije olako prijeći. Prihodi od turističke sezone su podbacili, a Vlada pošto-poto želi skrpati proračun prevaljujući to preko leđa onih najmanjih i najranjivijih", istaknuo je Bernardić.
Komentirajući poreznu reformu, podsjetio je na SDP-ov prijedlog minimalne plaće od četiri tisuće kuna i rasterećenje rada kroz porez na dohodak kako bi plaće narasle. Podsjetio je i na SDP-ov prijedlog da PDV u ugostiteljstvu iznosi 13 posto, a PDV na usluge smještaja treba sniziti na deset posto. Bernardić je još poručio da ministar Kujundžić mora otići.
Na pitanje novinara što je s njegovom pozicijom u SDP-u, Bernardić je kazao kako je njegova pozicija unutar SDP-a stabilna te da je on predsjednik stranke do sljedećih parlamentarnih izbora, a nakon toga, prema statutu, polaže račune.I.Mikulić
Poljoprivrednici nisu dobili poticaj
Komentirajući stanje u poljoprivredi, Bernardić je istaknuo da "stvari polako dolaze na SDP-ove prijedloge snižavanja PDV-a na domaće proizvode kako bismo pogodovali hrvatskim poljoprivrednicima, a za što su mi se nekad rugali i prozivali me, pa je Vlada i sada najavila snižavanje PDV-a na voće i povrće". Kazao je da domaći poljoprivrednici i dalje primaju 30 posto manje poticaja nego ostali u EU, a poticaji im nisu još stigli, "te su time postali poljoprivrednici drugog reda u EU".