Novosti
ZAHTJEV ZA DISCIPLINSKIM POSTUPKOM PROTIV MINISTRA ZDRAVSTVA

Jovanović prijavio Milana Kujundžića Liječničkoj komori
Objavljeno 19. kolovoza, 2018.
Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović u nedjelju je izvijestio kako je Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK) podnio zahtjev za disciplinskim postupkom protiv ministra zdravstva Milana Kujundžića. Naime, Jovanović smatra kako je Kujundžić, u slučaju prošlotjedne tragedije u Zaprešiću i smrti 21-godišnjaka, nakon čega se povela i velika rasprava u javnosti o načinu funkcioniranja Hitne medicinske pomoći, na konferenciji za novinare "povrijedio Kodeks medicinske etike i deontologije i nije časno postupio prema svojim kolegama liječnicima - Ines Strenji Linić i Boži Petrovu te je time počinio disciplinsku povredu".
Jovanović, koji je i sam liječnik, u zahtjevu za disciplinskim postupkom navodi da je ministar Milan Kujundžić na konferenciji za medije 16. kolovoza u Ministarstvu zdravstva u Zagrebu, u povodu tragedije u Zaprešiću i smrti Mattea Ružića, na pitanje novinara što misli o zahtjevu Mosta za njegovom smjenom rekao: "S njima na stručnoj razini ne mogu razgovarati jer takvu nisku frekvenciju ne mogu postići. Ugledna tzv. doktorica iz Sabora i doktor iz Sabora, Linić i Petrov, u hrvatskoj medicini znače manje nego ja u hrvatskoj poljoprivredi."
Zastupnik Jovanović u zahtjevu za disciplinskim postupkom navodi kako ministar Kujundžić takvom izjavom, koju su prenijeli svi elektronski i tiskani mediji, svoje ponašanje i djelovanje nije usmjerio na čuvanje ugleda struke, nego je povrijedio kolege liječnike i takvom neutemeljenom i paušalnom ocjenom omalovažio njihov rad, znanje i časne namjere u skrbi za pacijente.
"Time je nanio nemjerljivu štetu ne samo dr. Strenji Linić i dr. Petrovu nego kompletnom liječničkom korpusu i narušio ugled liječnika u društvu te ugrozio povjerenje pacijenata prema navedenim, ali i svim liječnicima u Hrvatskoj", istaknuo je u svome zahtjevu Željko Jovanović.H
JOŠ SE ČEKA IZVJEŠĆE ZDRAVSTVENE INSPEKCIJE
Podsjetimo, proteklog su tjedna iz redova brojnih oporbenih stranaka upućivani pozivi ministru Kujundžiću da podnese ostavku. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je da bi u aktualnom slučaju prošlotjedne dvostruke tragedije ta ostavka bila moralni čin, a iz Mosta su pak poručili da za to ima 50 razloga te da od njegovog opoziva neće odustati. Hrvatska liječnička komora do vikenda još nije zaprimila izvješće zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravstva o tim slučajevima koje očekuje. I.B.
Najčitanije iz rubrike