Novosti
PRIPREME ZA PREUZIMANJE VODSTVA VIJEĆA EU

Ključni projekt - osposobljavanje više od 800 državnih i javnih službenika
Objavljeno 20. kolovoza, 2018.
Vlada će prioritete našeg predsjedanja usvojiti krajem 2019.

Predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, od 1. siječnja do 30. lipnja 2020., od posebnog je značenja za pozicioniranje Hrvatske unutar EU, ali i na globalnoj razini. Ujedno, to je predsjedanje velika prilika za promociju hrvatskih političkih i gospodarskih interesa.


U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH, na čelu kojega je ministrica Marija Pejčinović Burić, ističu kako će u tih šest mjeseci hrvatski prioriteti biti usmjereni na gospodarski rast i zapošljavanje, jačanje sigurnosti, i to unutarnje i vanjske sigurnosti EU, energetsku i prometnu povezanost te proširenje Europske unije. Daljnja izgradnja europskog projekta, kao unije slobodnih i suverenih demokratskih nacija, prioritet je i hrvatskog predsjedanja EU. Kao država koja je osjetila transformacijsku snagu Europske unije, Hrvatska će osobit naglasak staviti na gospodarski rast, ravnomjeran razvoj, infrastrukturno povezivanje te odnose s državama jugoistočne Europe.

Dodatni kadar

Do kraja 2018. bit će usvojen “trio” program predsjedanja Vijećem Europske unije, koji određuje dugoročne ciljeve i zajednički program, utvrđujući teme i glavna pitanja koja će Vijeće rješavati u razdoblju od 18 mjeseci. Hrvatska taj program izrađuje i usklađuje s Rumunjskom i Finskom, a donosi se za razdoblje od 1. siječnja 2019. do 30. lipnja 2020.
Vlada Republike Hrvatske prioritete našeg predsjedanja usvojit će krajem 2019., kao što je to uobičajena procedura prije svakog preuzimanja novog predsjedanja Vijećem EU, a prijedlozi programa široj će javnosti biti predstavljeni tijekom 2019. godine.
"Da bismo učinkovito realizirali šestomjesečni program predsjedanja, na razini državne uprave trebat će angažman većeg broja ljudi, sukladno s iskustvom drugih država koje su bile predsjedateljice EU. Zbog predsjedanja privremeno će se za neke poslove angažirati dodatni kadar. U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova je za potrebe koordinacije pripreme predsjedanja uspostavljena samostalna ustrojstvena jedinica za pripreme predsjedanja RH Vijećem EU - Tajništvo predsjedanja Hrvatske Vijećem EU 2020. Angažiranje državnih službenika na poslovima predsjedanja provest će se u koordinaciji s drugim tijelima državne uprave", ističu iz Ministarstva.
Akcijski plan

Prema njihovim riječima, ključni projekt osposobljavanja državnih i javnih službenika koji će sudjelovati u predsjedanju Hrvatske Vijećem EU obuhvatit će više od 800 osoba. Planirano trajanje projekta je godinu dana, a počet će u rujnu 2018. Ukupna vrijednost projekta je 1,2 milijuna eura, od čega 85 posto financira Europski socijalni fond. Do kraja godine planira se završiti prvi ciklus izobrazbe državnih službenika, koji se uglavnom odnosi na usavršavanje engleskog i francuskog jezika. Također, usvojit će se Akcijski plan za pripreme predsjedanja RH Vijećem EU 2020., kao i Komunikacijska strategija za HR PRES 2020.
Raspisat će se i natječaj za nabavu pojedinih usluga za predsjedanje, a koje se odnose na logistiku.
Vlada je na sjednici 5. srpnja 2018. donijela i odluku o utvrđivanju Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu jednim od središnjih prostora za provedbu aktivnosti predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. u RH. Iskustva dosadašnjih predsjedateljica spomenutim vijećem pokazuju da uvijek postoji jedan središnji prostor gdje se uglavnom odvijaju sastanci na visokoj razini te jedan ili više drugih prostora za ekspertne sastanke. Očekuje se održavanje 200 do 250 različitih sastanaka u Hrvatskoj: summit šefova država i vlada država članica Europske unije, sastanci Vijeća na neformalnoj razini, konferencije i sastanci na visokoj razini te neformalni ekspertni sastanci.
Koordinacija je otvorena

S obzirom na to da je dosad bilo dosta nesporazuma na relaciji Vlada - Ured predsjednice (pa i kada je riječ o ulozi predsjednice u aktivnostima tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU), a prije dva tjedna je u jednom dnevnom listu objavljena izjava iz Ureda predsjednice kako "Ured nije uključen u strukturu koja je nedavno uspostavljena za pripreme predsjedanja RH Vijećem EU, Upravljačko vijeće za predsjedanje ni u Međuresorno koordinacijsko vijeće", zanimalo nas je i kakva se suradnja zapravo u tome smislu može očekivati.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova s tim u svezi podsjećaju kako je Ministarstvo središnje tijelo zaduženo za pripreme i organizaciju predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. "U toj ulozi blisko surađujemo s nadležnim ministarstvima i ostalim tijelima državne uprave, koja također imaju važnu ulogu u pripremi i organizaciji događaja u Hrvatskoj u vrijeme predsjedanja. Stalna koordinacijska struktura za predsjedanje Vijećem EU predviđena je na razini Vlade. To je praksa i drugih država članica čija smo iskustva preuzeli. Koordinacija za pripreme predsjedanja Vijećem EU otvorena je za sva državna tijela, uključujući i Ured predsjednice te Hrvatski sabor", zaključuju u Ministarstvu.
Igor Bošnjak