Novosti
ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO:

Dalmatinci su najskloniji drogi, Slavonci u sredini
Objavljeno 20. kolovoza, 2018.
Virovitičko-podravska županija ima drugi najmanji broj ovisnika u Hrvatskoj

U Hrvatskoj, kao i u cijeloj Europi, kanabis je bio glavna i najzastupljenija ilegalna droga prošle godine, amfetamini su na drugom mjestu, a među opijatima najčešće se upotrebljava heroin, pokazuju podatci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) prema kojima je najviše liječenih ovisnika 2017. bilo u Zadarskoj županiji.


Najmlađa osoba koja je eksperimentirala psihoaktivnim drogama imala je 13, a najstariji evidentirani ovisnik čak 76 godina.
U 2017. godini prvi je put liječeno 958 osoba, na liječenju je gotovo pet puta više muškaraca nego žena, a populacija ovisna o opijatima sve više stari, pokazuje Izvješće o osobama liječenim zbog zlouporabe psihoaktivnih droga u Hrvatskoj u 2017., koje se temelji na raspoloživim podatcima pristiglima iz zdravstvenog sustava.
Najgore u Zadru i Istri

Za cijelu Hrvatsku stopa liječenih ovisnika o drogama iznosi 248,3 (248,3 osobe na 100.000 stanovnika u dobi od 15. do 64. godine). Čak sedam županija ima višu stopu ovisnika od hrvatskog prosjeka, u čemu dakle prednjači Zadarska županija (496,2), zatim Istarska (495,9), Šibensko-kninska (449,7), Grad Zagreb (366,7), Primorsko-goranska (342,5), Splitsko-dalmatinska (331,9) te Dubrovačko-neretvanska (246,3). Ostale županije imale su stope niže od hrvatskog prosjeka. Najbolja je pak Bjelovarsko-bilogorska županija sa stopom od samo 22,7 liječenih ovisnika na 100.000 stanovnika, a odmah iza nje je i jedna slavonska županija - Virovitičko-podravska (31,7) te Ličko-senjska (31,8). Preostale četiri slavonske županije su u sredini ljestvice - Osječko-baranjska županija ima stopu od 171,8 liječenih ovisnika na 100.000 stanovnika, Vukovarsko-srijemska 134,3, Brodsko-posavska 106,1, a Požeško-slavonska 94,3.
Situacija je slična i s brojem ovisnika liječenih o opijatima kojih je najviše u Zadarskoj županiji (485,4 na 100.000 stanovnika), slijedi Istarska (432,8), Šibensko-kninska (431,1), Primorsko-goranska (326,2), Splitsko-dalmatinska (284,3), Grad Zagreb (261,4) te Dubrovačko-neretvanska županija (214,1). Za cijelu Hrvatsku stopa je iznosila 200,3, a u odnosu prema prošloj godini (2016.) nije došlo do znatnije promjene u redoslijedu županija. I tu najmanji broj ovisnika bilježi Bjelovarsko-bilogorska županija sa stopom od samo 7,6 liječenih ovisnika o opijatima na 100.000 stanovnika, a prva do nje je opet Virovitičko-podravska (14,1). Ostale slavonske županije ponovo su u sredini ljestvice, s malo promijenjenim redoslijedom - Vukovarsko-srijemska županija ima stopu od 122,5 liječenih ovisnika o opijatima na 100.000 stanovnika, Osječko-baranjska 115,6, Brodsko-posavska 95,5, a Požeško-slavonska 80,6.
I preko interneta

Vrlo slično kao i godinu dana prije, među liječenima zbog ovisnosti najveći je broj osoba sa završenom srednjom školom, kojih je 67,6 posto među liječenima zbog zlouporabe opijata. Najviše je liječenih, kao i prijašnjih godina, živjelo s primarnom obitelji, a 37,6 posto liječenih ovisnika imalo je i djecu. Eksperimentiranje psihoaktivnim sredstvima već dugi niz godina počinje u dobi od oko 16 godina. Prvo uzimanje heroina prosječno se pak događa u dobi od 20 godina, a prvo intravenozno u 21. godini života.
Roditelji ovisnika o heroinu za problem ovisnosti najčešće su doznali nakon dvije do tri godine ovisničkog ponašanja.
Među novim psihoaktivnim drogama koje su se pojavile na međunarodnom tržištu vrlo su prisutni i vrlo toksični sintetski kanabinoidi, koje se povezuje s 13 smrtnih slučajeva i 23 nesmrtonosna otrovanja u osam europskih država prošle godine. Snažni psihostimulans, sintetski katinon alfa-PVP, povezuje se s gotovo 200 akutnih intoksikacija i više od 100 smrtnih slučajeva. Njihovi konzumenti, kako se navodi u izvješću, uglavnom i ne znaju što su uzeli niti kako će to djelovati na njihov organizam. U izvješću se također upozorava i na još jednu veliku prijetnju koju u novije vrijeme predstavlja sve veća opskrba drogama preko interneta, a nju je, logično, i vrlo teško kontrolirati.
Igor Bošnjak/H
SVE POPULARNIJI ECSTASY
Europsko izvješće o drogama pokazuje da je ecstasy sve popularniji, da se kokain više konzumira u državama zapadne i južne Europe, a amfetamini se više koriste u sjevernoj i istočnoj Europi. U mnogim europskim zemljama sve je više osoba koje dolaze na liječenje zbog zlouporabe i ovisnosti o amfetaminima, a gotovo polovina ih to primjenjuje intravenozno. U izvješću je objavljeno i da kanabis zauzima najveći udio u vrijednosti nezakonitog europskog tržišta droga, te je proizvodnja kanabisa tako postala glavni generator prihoda organiziranom kriminalu. Kaznena djela povezana s kanabisom čine oko tri četvrtine svih kažnjivih djela povezanih s drogama, a procjene govore da oko jedan posto odraslih osoba u europskim zemljama upotrebljava kanabis svakodnevno ili gotovo svakodnevno.
Najmlađa osoba koja je u RH eksperimentirala drogama imala je 13, a najstariji ovisnik čak 76 godina
Možda ste propustili...

NAJZASTUPLJENIJE PODRUČJE DRUŠTVENE ZNANOSTI

Više žena na poslijediplomskom

VLADA DOPUSTILA PRODAJU HRVATSKIM AUTOCESTAMA

Dravski pijesak prodan za gradnju ceste kroz Baranju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VLADA DOPUSTILA PRODAJU HRVATSKIM AUTOCESTAMA

Dravski pijesak prodan za gradnju ceste kroz Baranju

2

PREMINULA JEDNA COVID POZITIVNA OSOBA

U zadnja 24 sata 35 novopozitivnih osoba u OBŽ

3

IZ BANOVINE U SLAVONIJU

Petrinjke: Kuća će se obnoviti, važno je sačuvati život