Novosti
VIŠE PLAĆE DIREKTORIMA?

Marić: Neće biti promjena za male i srednje poduzetnike
Objavljeno 19. kolovoza, 2018.
Prijedlog izmjena Zakona o doprinosima u javnoj je raspravi do 6. rujna, a sa spornim prijedlogom ne slažu se HUP i HNS

Niz negativnih reakcija izazvala je predložena izmjena Zakona o doprinosima vezana uz porast koeficijenata za izračun mjesečne osnovice za obračun doprinosa direktorima ili članovima uprava tvrtki, prema kojoj bi, primjerice, vlasnici - direktori tvrtki, bez obzira na njihovu veličinu, morali imati mjesečnu brutoplaću od najmanje deset tisuća kuna.


Taj prijedlog zakonskih izmjena pušten je u javnu raspravu prošloga tjedna i ona će biti otvorena do 6. rujna. Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) reagirali su u subotu na prijedlog istaknuvši da se nacrt treba temeljiti na procjeni učinka propisa te vjeruju da će u dijalogu s resornim ministarstvom dobiti alternativni prijedlog.
Konkretno, u predloženim izmjenama zakona Ministarstvo financija predlaže povećanje koeficijenta sa 0,65 na 1,1, koji se množi s prosječnom plaćom radi utvrđivanja mjesečne osnovice za obračun doprinosa za osiguranika koji s poslodavcem ima ugovoren rad u punom radnom vremenu, a istodobno je kod tog poslodavca član uprave ili izvršni direktor ili upravitelj zadruge.
Time bi se izjednačila ta mjesečna osnovica s onom za osiguranike s osnova samostalne djelatnosti obrta, koji utvrđuju dobit od samostalne djelatnosti, te smanjila razlika u visini obveznih doprinosa između navedenih, objašnjavaju iz Ministarstva.
U HUP-u smatraju da će povećanjem koeficijenta u izračunu mjesečne osnovice za obračun doprinosa članovima uprava i/ili direktorima znatno utjecati na poslovanje malih i mikro poduzetnika i onih koji se sa svojim poslovnim idejama tek nastoje pozicionirati na tržištu. "HUP stoga smatra da se nacrt treba temeljiti na procjeni učinka propisa i vjeruje da će u dijalogu s resornim ministarstvom dobiti alternativni prijedlog", izjavio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.
Ovaj je prijedlog neprihvatljiv i HNS-u, stranci koja je članica vladajuće većine. Iz te su stranke poručili kako će tijekom e-savjetovanja predložiti izmjene odredbi. Ta stranka navodi kako prijedlog koji je pušten u javnu raspravu ugrožava na tisuće poduzetnika i start-upova u hrvatskom društvu i istodobno potiče antipoduzetničku klimu.
Odgovarajući na te kritike, ministar financija Zdravko Marić u subotu je kazao kako se izmjenama Zakona o doprinosima želi spriječiti zloporabe uočene proteklih godina, napomenuvši kako se te zakonske izmjene ne odnose na one članove uprave, odnosno direktore, koji su prijavljeni u punom radnom odnosu i na puno radno vrijeme te neće biti nikakvih promjena za male i srednje poduzetnike. "Ove izmjene su prije svega da se spriječe zloporabe koje smo uočili", izjavio je Marić. Izmjene se, ističe, ne bi trebale odnositi na članove uprave trgovačkih društava, odnosno direktore, koji su prijavljeni na puno radno vrijeme. "Ono na što ciljamo su pojavni oblici koje smo vidjeli", istaknuo je.
Naveo je kako je u prvom koraku to bila situacija da se dobar dio njih prijavljivao na minimalne plaće, a ono što su vidjeli u proteklom razdoblju bila je situacija i da su bili prijavljivani na nepuno radno vrijeme. Marić je rekao kako danas u Hrvatskoj dolazi do toga da "za 12 minuta prijave u trgovačkom poduzeću, odnosno 48 kuna mjesečno, imate pravo na puno zdravstveno osiguranje i na mirovinski staž". "To je taj element na koji smo, između ostaloga, ciljali, jer s jedne strane imate vrlo neravnopravan položaj obrtnika ‘dohodaša‘ u odnosu na ove poduzetnike, u ovom slučaju članove uprave", upozorio je.
Hina/I.M.
Nulta tolerancija prema zloporabama
Ministar Zdravko Marić osvrnuo se i na kritike HNS-a da neće podržati prijedlog povećanja osnovice za plaće direktora poduzeća rekavši kako je razgovarao s vodstvom te stranke te su se suglasili da treba razgraničiti što je pravo poduzetništvo u Hrvatskoj. Istaknuo je kako Vlada želi stimulirati, poticati i olakšavati takav oblik djelatnosti i poduzetništva, no u isto vrijeme mora imati nultu toleranciju prema različitim vrstama zloporaba, gdje se pod krinkom poduzetništva čine porezne radnje koje znače izbjegavanje plaćanja poreza ili doprinosa.
U RH 175.000 članova uprave
Marić je iznio podatake da je od oko 175.000 članova uprava - direktora samo 460 prijavljeno kao član uprave a da nije u radnom odnosu s tim poduzećem, a istovremeno je njih oko 65.000 u radnom odnosu s tim trgovačkim društvom. Preostali su članovi uprave i direktori koji su osigurani na nekoj drugoj osnovi.
Izmjene se ne bi trebale odnositi na članove uprave trgovačkih društava koji su prijavljeni na puno radno vrijeme