Regija
ČAK ČETIRI VJENČANJA SAMO PRED MATIČAROM

Vjenčaju se da bi imali
manji porez u Njemačkoj
Objavljeno 20. kolovoza, 2018.
Samci plaćaju najviši porez u Njemačkoj, pojašnjava majka mladića koji je s djevojkom, kako kaže, imao brzinsko vjenčanje u Đakovu

ĐAKOVO - Poput nekih prošlih vremena, kada je uz crkveno vjenčanje obvezno slijedilo i ono pred matičarom, prošlog su se subotnjeg popodneva u Maloj vijećnici Grada Đakova izmjenjivala vjenčanja jednog mladog para za drugim. Kao na pokretnoj traci, što bi se "tvorničkim" rječnikom reklo. Naime, samo prošle subote, počevši od 18 sati, u Maloj su vijećnici održana čak četiri vjenčanja što neveliko Đakovo ne pamti već dugi niz godina, a riječ je o mladim parovima iz Đakova i Đakovštine koji su novi život i (bolji, bolje plaćeni) posao potražili u inozemstvu, najčešće u Njemačkoj i Irskoj, a u zavičaj su se vratili nakratko, samo da bi se vjenčali, a veliko svadbeno vjenčanje s crkvenim obredom tek naknadno slijedi, naravno, također kod kuće, ne u inozemstvu.


Kako su nam rekli ti novopečeni bračni parovi, vani, u Njemačkoj, život samca je poprilično skup, i to u smislu poreza i drugih davanja koje moraju dati državi. Upravo zato naši ljudi, mladi parovi, dolaze kući, u Hrvatsku, formalno se vjenčati i tako si manjim porezima i drugim smanjenjima financijski olakšati život tamo u inozemstvu. A za novi početak u životu svaki euro je itekako bitan. Dio tih mladih parova takvo vjenčanje obavi uoči odlaska u Njemačku.
- Odete li kao par, a da niste vjenčani, u Njemačku, idete u, kako oni kažu, "prvu grupu", dakle prvu skupinu poreza, a to je porezna jedinica u kojoj vam jako puno skidaju s mjesečne plaće jer samci plaćaju najviši porez u Njemačkoj. Stoga su se moj sin i tada njegova djevojka, a sada naša mlada snaha u samo tjedan dana odlučili na odlazak u Njemačku, ali i na vjenčanje prije toga ovdje, u Đakovu, i to samo pred matičarom, toliko da zadovolje zakonsku formu i službeno budu vjenčani - kaže nam jedna žena iz okolice Đakova čiji je sin prošle godine, kako ona kaže, imao upravo takvo, "brzinsko vjenčanje".
– Uz sina i snahu, na njemu smo bili samo mi, roditelji, i kumovi - dodaje žena.
- Vjenčanjem, postavši bračni par, u Njemačkoj su odmah ušli u nižu, drugu poreznu skupinu u kojoj su porezna davanja znatno manja. Sin kaže da mu je time razlika na plaći zasigurno od 300 do 400 eura. Dodaje da je kojim slučajem kao samac, nevjenčan, ostao u prvoj skupini, plaća bi mu bila možda oko 1100 eura, a ovako je 1580 eura - kaže njegova majka. Mladi par novi život i posao pronašao je u okolici Pforzheima.
- U početku život i posao u novoj sredini nije bio lak, no u međuvremenu su stvari počele sjedati na svoje mjesto i sada su oboje jako zadovoljni - kaže žena.


U gradskoj upravi ovakva vjenčanja zabilježena su i tijekom (proteklog) radnog tjedna kada je održano jedno sklapanje braka, a protekle subote bio je to njihov svojevrstan rekord čemu, očito, pridonosi i vrijeme godišnjih odmora. I naš bračni par iz okolice Phorzheima naknadno planira crkveno vjenčanje, s velikim svadbenim veseljem, i to nagodinu, s, nadaju se, tri stotine uzvanika… Suzana Župan

Kako su nam rekli novopečeni bračni parovi, život samca je skup u smislu poreza i drugih davanja državi
Dolaze kući i - razvesti se
Na žalost, ova priča ima i svoju drugu stranu medalje. Dok se jedni dolaze iz Njemačke kući, u Đakovo, vjenčati kako bi u inozemstvu ‘pali‘ u niži porezni razred, drugi naši parovi dolaze kući samo da bi se – razveli. Naime, razdvojenost je (zbog rada u inozemstvu jednog bračnog druga) sve češći problem i razlog bračnom brodolomu. A u prošloj, 2017. godini u đakovačkoj Stalnoj službi Općinskog suda u Osijeku bilo je 120 postupaka za razvod braka, dok je njihov broj samo u prva tri mjeseca ove godine bio 36. U odnosu prema drugim stalnim službama tog suda, onima u Belom Manastiru, Našicama, Valpovu, Đakovo prednjači lanjskim brojem postupaka za razvod braka.
Možda ste propustili...

MEMORIJAL "STJEPAN KURIC ĆEIKO"

Najbolji je ribič Zlatko Gabajček

TRIDESET GODINA BEZ MIRE, VLADE, JOSE, ZDRAVKA I KARLA

Prisjetili se ubijenih u Modriči

VJEŽBA EVAKUACIJE IZ BANKE

Požar ugašen, svi zaposlenici spašeni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BUDI SE JEDINO BARANJSKO MJESTO NA DUNAVU

Na Zelenom otoku najviše je novih smještajnih kapaciteta

2

TURISTIČKA PONUDA ŽUPANJE POSTALA BOGATIJA

Kuća za odmor “Šokačka lady” otvorena je za goste

3

VINKOVČANI U NOVOM PROJEKTU VRIJEDNOM 10 MILIJUNA KUNA

Za uređenje bivše Opskrbe
u zatvorenu tržnicu iz EU-a
pet milijuna kuna pomoći