Regija
ZAVJETNA PROCESIJA I MISA U SIĆU

Proslavili 120 godina štovanja Majke Božje
Objavljeno 19. kolovoza, 2018.
SIĆ - U kapeli sv. Stjepana Kralja, u Siću, pokraj Nove Kapele, proslavljena je 120. obljetnica štovanja Majke Božje Bistričke. Mnoštvo vjernika koje tradicionalno hodočasti u Sić, uz mještane tog malog sela ispunilo je kapelu kako bi sudjelovali na koncelebriranom euharistijskom slavlju koje je predvodio vlč. Goran Kovačević, župnik u Slavonskom Kobašu, u zajedništvu sa svećenicima Novokapelačkog dekanata. Svečanost u kapeli počela je riječima dobrodošlice novokapelačkog župnika vlč. Gorana Mitrovića, koji je zahvalio mještanima i članovima mjesnog KUD-a Radinje na očuvanju jedinstvene proslave Majke Božje Bistričke, zaštitnice Sića. Misu je uveličao crkveni zbor Župe sv. Ivana Krstitelja iz Vidovaca, a zapjevala je i Pjevačka skupina Vranovke iz Vranovaca i Bukovlja. Nakon mise, kroz središnji dio Sića prošla je procesija sa zavjetnom slikom i kipom Majke Božje.
Mještani Sića ovom su svetkovinom nastavili tradiciju dugu 120 godina, kada su njihovi stari dali zavjet da im Gospa bude zaštitnica sela, čuva ih od bolesti, lošeg vremena i drugih loših utjecaja.
Prisjetimo se, 1898. nabavljen je kip Majke Božje Bističke koji je postavljen u kapelu sv. Stjepana Kralja koja je 1871. sazidana na mjestu stare iz 1753. godine. Predaja kaže da je 1784. lapela imala drveni oltar Blažene Djevice Marije. U novoj kapeli 1936. podignut je novi oltar u čijoj je niši slika Majke Božje Bistričke.
Inače, obljetnica štovanja Majke Božje Bistričke najvažniji je događaj u selu za koji se mještani danima pripremaju. U dostojanstvenu proslavu krenuli su trodnevnicama, a ukrasili su i kuće rukotvorinama. Najsvečanije je okićen dio sela kojim je prošla procesija s kipom i slikom Majke Božje. Selo su uredili članovi KUD-a Radinje zajedno s mještanima.S.FRIDL
Možda ste propustili...

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

Najčitanije iz rubrike