Regija
POČELA ENERGETSKA OBNOVA NAJVEĆIH ŠKOLA GRADA VALPOVA

Troškovi za energente obnovom će se smanjiti za 70 posto
Objavljeno 20. kolovoza, 2018.
VALPOVO/LADIMIREVCI - Do kraja nove školske godine i tijekom nje trebali bi se završiti nedavno započeti radovi na energetskoj obnovi dviju najvećih škola na području Grada Valpova: Osnovne škole Matije Petra Katančića u Valpovu i Osnovne škole Ladimirevci, čija je ukupna vrijednost gotovo 11 milijuna kuna, doznajemo.
Radovi na energetskoj obnovi škole i sportske dvorane u Ladimirevcima iznose 4.403.247,75 kuna i u ovoj obnovi sudjeluju dva ministarstva - Štromarovo s 2.347.913,73 kune, MRRiFEU s 1.219.583,28 kuna, uz osigurana sredstva iz proračuna Županije koja iznose 835.750,74 kune, priopćeno je.
Govoreći o toj problematici u Osnovnoj školi Ladimirevci, ravnatelj Damir Jakopiček je za medije izjavio kako su radovi započeli prije četiri tjedna te kako se upravo radi na izolaciji i izmjeni krovišta, a nakon toga kreće kompletna izmjena stolarije na školi i dvorani, ovojnice, fasade te adaptacija sustava grijanja. S obzirom na nedavni početak radova, Ladimirevčani su svjesni da njihov završetak neće moći biti realiziran do početka nove školske godine, kako je bilo planirano, pa će se trajanje nastave u prvim tjednima nove školske godine prilagoditi novonastalim okolnostima i građevinskim radovima na objektu.
- Želim podsjetiti kako smo u veljači ove godine imali otvaranje novog dograđenog dijela škole na 250 četvornih metara gdje su smješteni kuhinja i blagovaonica, knjižnica i čitaonica, a tijekom ožujka uz pomoć Ministarstva prosvjete uredili smo i novu informatičku učionicu s 24 računala i popratnim sadržajima. Sve to predstavlja zaokruženu cjelinu koja će učenicima i učiteljima svakako poboljšati uvjete boravka i rada u školi - poručio je ravnatelj Jakopiček.
Zadovoljstvo početkom radova u školi ne krije ni ravnatelj valpovačke osnovne škole Dalibor Košutić rekavši kako si je još prije pet godina, kada je postao ravnatelj, zacrtao cilj - traženje načina kako obnoviti staru i oronulu valpovačku školu.
- Ako samo kažemo da je 75 posto prozora na ovoj školi staro 60 godina, kada je građena škola, jasno je da je ovaj projekt vapio za generalnom obnovom - pojašnjava Košutić.
Radovi u Valpovu također upravo traju, a kako je prije nekoliko godina obnovljeno krovište na zgradi, ono neće biti obuhvaćeno energetskom obnovom. Ali zato će se kompletno postaviti izolacija na objektu i sportskoj dvorani, urediti fasade, zamijeniti dotrajala stolarija, ulazna vrata i vizura cijelog objekta kompletno će se izmijeniti. Škola će se ponoviti i u LED rasvjetu, a dosadašnje će se grijanje na lož-ulje zamijeniti novim energentom – peletima. Prema najnovijim izračunima, nakon što se svi ti plasirani poslovi završe, troškovi za energente valpovačke škole trebali bi biti 70 posto manji nego što su sada, doznajemo. Radovi na energetskoj obnovi valpovačke škole trebali biti gotovi do travnja 2019. godine.
Lidija Aničić
Obnova teška 6,5 milijuna kuna
Energetska obnova valpovačke škole uključuje energetsku obnovu vanjske ovojnice zgrada škole, zamjenu stolarije i bravarije te strojarske i elektroradove, za što će biti izdvojena 6.500.805,81 kuna. Najveći dio troškova snosit će Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja RH kroz fondove EU-a u iznosu od 3.838.558,42 kune, zatim Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a s 2.014.289,99 kuna, dok će Osječko-baranjska županija za ovaj projekt energetske obnove zgrade stare više od pola stoljeća izdvojiti 647.957,40 kuna.
Troškovi energetske obnove škole u Ladimirevcima zajedno sa sportskom dvoranom iznose 4.403.247,75 kuna
Možda ste propustili...

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

Najčitanije iz rubrike