Osijek
GODIŠNJI ODMORI U OBITELJSKOJ MEDICINI

Više od 3000 pacijenata na jednog liječnika!
Objavljeno 20. kolovoza, 2018.
Liječnici imaju svoje "parnjake" čije ambulante preuzimaju za vrijeme godišnjih odmora. Pritisak pacijenata je velik

Bilo je 11 sati i na suncu već 37 Celzijevih stupnjeva kada je u jednu od osječkih ordinacija obiteljske medicine ušla bakica, pognuta, sa štapom i podočnjacima. Gužva pred vratima medicinske sestre odmah se razmaknula, a oslobodila se za nju i jedna stolica. "Hvala sinko, iz Retfale dolazim, ne bi ja po ovom suncu, ali ne mogu bez lijekova, a ovi mi se već tri dana ne javljaju na telefon!".


Njena priča i predobro poznata čitavoj čekaonici u kojoj se na dvadesetak kvadrata od jutra stišće isto toliko ljudi. Neke smo zatekli kako čekaju i po dva sata na obradu, jer zamjenska liječnica "svoje" pacijente naručuje i inzistira na tome da ih prima u naručeno vrijeme, dok oni koji dolaze k njoj kao zamjeni i nisu upoznati sa sustavom naručivanja, čekaju "rupu" u rasporedu. Ako se tomu doda još i hitan slučaj o kojemu sestra brzinski izvještava dok otvara vrata i uzima knjižice, i ne čudi da se bakici s početka priče nema tko javiti na telefon. Prije nego što zatvori vrata sestru presreće žena srednji godina s: "Mogu li samo lijekove riješiti", no vrata se zatvaraju u kratak odgovor: "Šaljite na mail". Mladić mobitelom fotografira e-mail adresu ispisanu na papiriću koji je zaljepljen na vratima i odlazi, bakica još uvijek uspuhana zaključuje da će morati nazvati sina.

Ljetna "razglednica"

Ljetna je ovo" razglednica" iz sustava obiteljske medicine u Osijeku, gdje je postala praksa da mnogi liječnici na godišnjem provode i po tri, ili četiri tjedna u komadu, a njihove se zamjene i uz najbolju volju (iza koje leže njihova tri ili četiri tjedna ljetnog godišnjeg), teško nose s danima kada moraju obraditi i više od stotinu pacijenata. Praksa je da u prvom tjednu odmora liječnika njegova zamjena ne osjeti toliko pritisak druge ambulante, ali već u drugom tjednu broj pacijenata drastično im se povećava, dok u trećem doživljava eskalaciju – neki su kroničari potrošili terapiju, a oni koji su i trpjeli simptome svojih boljki i odbijali ići zamjeni, to više ne mogu i staju u red.
Iz Doma zdravlja Osijek, koji u sklopu sustava obiteljske medicine ima 28 timova, kažu kako si luksuz od četiri tjedna godišnjeg u komadu njihovi liječnici ne mogu priuštiti. No, i ono što im je dopušteno ne ide u korist pacijentima.
Prema zakonu

"Prema zakonu, liječnici, kao i svi ostali zaposleni, moraju iskoristiti minimalno deset radnih dana godišnjeg odmora u komadu, a mi im odobravamo maksimalno tri tjedna u komadu. No, ako se netko od njih unutar ta tri tjedna uklopi kakav blagdan, nekad to može biti i koji dan više. Na žalost, zbog manjka liječnika na tržištu rada nismo u mogućnosti osigurati zamjenske liječnike za liječnike koji su godišnjem odmoru, pa liječnici imaju svoju "parnjake" čije ambulante preuzimaju za vrijeme godišnjih odmora. Pacijenti su o tomu obaviješteni, a ordinacije uoči odlaska na godišnji odrade unaprijed dio posla koji se može predvidjeti. Uz to, sve pacijente u hitnim situacijama mora primiti bilo koji liječnik koji ima ugovor s HZZO-om, neovisno o tome radi li u koncesiji ili sustavu Doma zdravlja Osijek", kaže Daria Sladić Rimac, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu Doma zdravlja Osijek.
Dodaje i kako DZO ima i dva "leteća" liječnika koji, ako ne mijenjaju kolege koje su na bolovanju, priskaču u pomoć za vrijeme godišnjih odmora, ljeti i zimi. No, nemoguće je da oni budu svima dostupni kao zamjena za godišnje odmore. "Mi bismo rado zaposlili još zamjenskih liječnika, ali nema ih na tržištu rada", zaključuje Sladić Rimac.
Inače, jedna ordinacija obiteljske medicine u prosjeku ima između 1500 i 1700 upisanih pacijenata, što znači da u ljetnim mjestima jedan liječnikna neko vrijeme na skrbi ima više od 3000 osoba.
Ivana Solar
SAVEZNICI - INTERNET I TELEFON
Liječnici potiču građane da u ljetnim mjesecima maksimalno koriste mogućnost telefonskih konzultacija i naručivanja lijekova telefonom i e-mailom. A kako zbog velikih gužvi u ordinacijama medicinske sestre često nisu u mogućnosti odgovoriti na sve pozive, Dom zdravlja Osijek u ordinacijama je uveo govorne automate za naručivanje terapije za kronične bolesti.Također, kod pojedinih je koncesionara moguće u pretinac za iskaznice ostaviti uz nju pričvršćen papirić s popisom lijekova za neku kroničnu bolest te naknadno doći po iskaznicu. No, mnogi se boje njezina gubitka pa radije čekaju koliko je potrebno.
HITNO OD LANI?!
Sustav obiteljske medicine daleko je od idealnoga i za liječnike i za pacijente. Njegove mane još više dolaze do izražaja u sezoni godišnjih odmora. No, da pacijent dođe do zamjenskog liječnika i kaže mu: "Boli me rame još od lani", to je nepristojno, a ne hitno stanje.
problem
NA TRŽIŠTU RADA NEMA LIJEČNIKA ZA ZAMJENE
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike