Osijek
ČITANJE POEZIJE KOD SECESIJSKOG ZDENCA

Mladi pjesnici odali počast Arsenu
Objavljeno 19. kolovoza, 2018.
Večer poezije prigodnog naziva "Čitamo Arsena" održana je u petak navečer na travnjaku pokraj secesijskog zdenca, gdje su se brojni Osječani recitiranjem, pljeskom, smijehom i ponekom suzom prisjetili velikog umjetnika. Naravno, riječ je o Arsenu Dediću, kantautoru, pjesniku i skladatelju koji je preminuo 17. kolovoza 2015., ostavljajući iza sebe neprocjenjiv opus.
Upravo zato su Mislav Bartoš, Bruno Koić i Slavko Babić, mladi pjesnici iz skupine "Na krajičku jezika", odlučili u povodu treće godišnjice bardove smrti organizirati čitanje poezije u nesvakidašnjem ambijentu, što je naposljetku popratilo i pedesetak oduševljenih građana svih dobi.
- Prilikom jednog druženja razmišljali smo kako ovakvo što još nikada nije organizirano u Osijeku, a budući da nam je Arsen Dedić vječna inspiracija, shvatili smo da bi čitanje njegove poezije bilo najbolje održati u nekom tihom, osamljenom području u sumrak, pa nam je secesijski zdenac na promenadi odmah pao na pamet – objašnjava Mislav Bartoš, naglašavajući kako im je namjera i svake sljedeće godine na obljetnicu smrti čitati Arsenovu poeziju bez mikrofona i zvučnika, kako bi izražajnije i intimnije doprli do publike.
Takva je intimna i emotivna atmosfera bila i ovoga petka kada su se svi prvo prisjetili Arsenovih nezaboravnih koncerata i njegove osebujne osobnosti, nakon čega su tijekom nepunih sat vremena uživali u tridesetak pjesama u interpretaciji mladih umjetnika. Čitali su iz zbirki poput "Zabranjene knjige" i "Broda u boci", a nakon poznatih i manje poznatih pjesama, sve je završeno pjesmom "Zbogom", i jednim velikim hvala. M. Mandić
Najčitanije iz rubrike