Mozaik
NAKON DVIJE GODINE U PARIZU

U New Yorku će ove jeseni biti otvorena izložba o bendu Velvet Underground
Objavljeno 20. kolovoza, 2018.
Grupa Velvet Underground sastajala se 1965. u skučenom potkrovlju bez kupaonice, grijanja i struje u njujorškoj ulici Ludlow gdje je počela uvježbavati pjesme za prvi album, a devet blokova sjevernije i 53 godine kasnije puno veći prostor - na dva kata i 1100 četvornih metara - ugostit će multimedijalnu izložbu posvećenu tom legendarnom bendu. Izložba "The Velvet Underground Experience" otvorit će se u ulici Broadway na Manhattanu u listopadu, a sadržavat će fotografije, portrete, filmove, videa, koncerte i glazbene radionice, piše New York Times.
Izložba se u New York seli iz Pariza, gdje ju je, za dvije godine koliko je bila otvorena, vidjelo 65.000 posjetitelja. Christian Fevret, glavni kustos izložbe, rekao je da je oduvijek planirao izložbu postaviti u New Yorku, pogotovo s obzirom na to da se usredotočuje na hibridiziranu kulturu grada u 1960-im godinama kada su se umjetnici, filmaši i glazbenici slobodno miješali i surađivali. Jedan dio, primjerice, obuhvaća okolnosti koje su dovele do susreta Johna Calea, velškog avangardnog klasičnog glazbenika, i Loua Reeda, pop-skladatelja s Long Islanda. Ali pronalaženje mjesta koje bi veličinom i tehnološkim mogućnostima bilo prikladno za izložbu bilo je teško. "Pronaći mjesto u New Yorku na tri mjeseca, gdje možete imati 300 posjetitelja istovremeno, nije baš lako", rekao je Fevret u intervjuu. Prvo je bilo predviđeno da se izložba otvori u Chelseaju u travnju, ali su ti planovi propali. Fevret je potom pronašao prostor koji je geografski bliži bendovoj točki geneze. Izložba posvećena značajnoj ostavštini grupe otvara se 10. listopada, a moći će se pogledati do 30. prosinca.
"Vrlo sam ponosan što Njujorčanima mogu pokazati koliko veliki utjecaj Velveti imaju svugdje na svijetu: ne samo u Americi, nego i u Europi, Japanu, u Južnoj Americi. Sada se vraća u New York ono što nam je New York dao", rekao je Fevret. Ova inačica izložbe malo će odstupati od one u Parizu, s jednim dijelom koji se fokusira na utjecaj grupe na moderne američke umjetnike, uključujući Jean-Michela Basquiata, Nan Goldin i Gusa Van Santa. Naravno, bit će tu i djela Andyja Warhola, mecene grupe iz rane faze, uključujući primjerak njegova slavnog omota s bananom za prvi album "The Velvet Underground & Nico" koji su potpisali članovi benda.
Velvet Underground smatra se jednom od najutjecajnijih rock-grupa u povijesti. Poznata je izreka engleskog glazbenika Briana Enoa: "Prvi album Velveta prodan je u samo 10.000 primjeraka, ali svatko tko ga je kupio osnovao je bend." Hina
Izložba posvećena ostavštini grupe otvara se 10. listopada, a moći će se pogledati do 30. prosinca
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

Najčitanije iz rubrike