Mozaik
NAKON USPJEŠNE TRI VEČERI U PROMOŠTENU

DORF se danas vraća
kući u Vinkovce
Objavljeno 20. kolovoza, 2018.
Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu i ove godine zadužen je splitski kipar i strip autor Miro Župa

Nakon tri večeri na plaži u Primoštenu i druženja uz filmove, glazbeno-filmski kviz i koncerte, DORF se seli u Vinkovce. Cijeli tjedan u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci, u kombinaciji s trodnevnim programom 6. Antičkih filmskih večeri, pripremljen je završetak 12. Festivala dokumentarnog rock-filma DORF.


Najprije, od 20. do 22. kolovoza posjetitelji mogu pratiti projekcije filmova, glazbeno-filmski kviz, a organizirana je i dvodnevna filmska radionica. U fokusu je vinkovački radio, a tom prigodom organiziran je i razgovor s autorom Vedranom Šuvakom, čiji je studentski rad "Živjeti VK" jedini dokument kultne emisije "Zbilja znanosnih bespuća" na ugašenom radiju VFM. Osim toga, premijerno gledamo dokumentarni film "Scream for me, Sarajevo" autora Tarika Hodžića (BiH) o kultnom koncertu Brucea Dickinsona 1994. u Sarajevu pod opsadom.

Tajna povijest

Nakon toga, od 23. kolovoza otvaramo DORF ekskluzivnom vinkovačkom prezentacijom "Tajna povijest DORF-a" powered by PechaKucha, gdje će u formatu 20 slika x 20 sekundi biti predstavljeni DORF suradnici i prijatelji. Proglašenjem najboljeg filma u regionalnoj konkurenciji zaključujemo ovogodišnje DORF izdanje. O najboljem filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Varja Močnik (redateljica i urednica filmskih programa, autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma, predsjednica žirija), Siniša Labrović (multimedijalni umjetnik) i Boris Hrepić Hrepa (glazbenik, autor i voditelj). Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu i ove godine zadužen je mladi splitski kipar i strip autor Miro Župa. Autor ovogodišnjeg DORF designa je nagrađivani mladi autor Martin Peranović iz Otoka.
Podsjetimo, Nagradu za životno djelo DORF ove godine dodjeljuje Voji Šindoliću, prevoditelju, pjesniku, novinaru, koji nas je upoznao sa djelima brojnih i važnih američkih autora. Osim toga, u razdoblju od 1976. do 1979. bio je jedan od urednika (tada jedinog) jugoslavenskog časopisa za rock glazbu “Džuboks”. Bio je gostujući predavač suvremene američke književnosti na University of California u San Franciscu i Berkeleyju. Počasni je član Američke akademije umjetnosti i književnosti i američkog PEN centra. Član je hrvatskog PEN centra i HDP-a. Od 1982. suradnik je Trećeg programa Radio Zagreba (“Poezija naglas” i “Dnevnici i pisma”) s preko 500 emitiranih polusatnih emisija prijevoda suvremene američke i svjetske književnosti. Od 1979. bavi se likovnom umjetnošću kao drugim oblikom svog umjetničkog izražavanja. Danas živi i radi u Dubrovniku.
Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine odlazi u koprivnički „Šareni dućan“.
- S posebnim zadovoljstvom zahvaljujemo se Krunoslavu Jajetiću i njegovoj ekipi na svim fantastičnim izdanjima, od 1997. do danas, impresivnom katalogu remek-djela književnosti i stripa, koja su nam predstavili i približili te hrabrosti i jasnoj viziji, od prve sekunde - kažu organizatori.
Traje od 2007.

Festival je projekt kojim je 2007. godine Udruga ljubitelja filma RARE započela povezivanje Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije sa ostalim regionalnim udrugama i projektima kojima je cilj povezivanje i razmjena kulturnih informacija. Žanrovski definiran, obogaćen brojnim raznovrsnim popratnim događanjima (izložbe slika, fotografija, plakata, radionice dokumentarnih filmova, promocije knjiga, koncerti, diskusije), vrlo brzo je postao prepoznatljiv u Hrvatskoj i susjednim državama. Omogućena je prezentacija ovog zanimljivog filmskog žanra, a povećano medijsko praćenje produkcije daje podstrek i autorima i producentima da se iskoristi komercijalni i umjetnički potencijal žanra. Objavljivanje pobjedničkog filma u video-distribuciji (Dolgcajt, 2007.), bogat festivalski život filmova iz DORF radionica (Tri boje revolucije, režija Silvio Mirošničenko 2008/Crossovers, omnibus 5 priča, 2012), predstavljanje festivala u Beču 2013., učlanjivanje u svjetsku asocijaciju filmskih glazbenih festivala – AMUSIFF, te inozemna promocija regionalne dokumentarne produkcije pozicionirali su DORF na festivalske karte Europe.
DORF ON THE ROAD gostovanja u drugim gradovima (do sada ukupno 79) i zemljama (Srbija, Slovenija, BiH,Češka, Njemačka, Makedonija, Austrija) imala su brojnu posjećenost (ukupno cca.40.000 ljudi pogledalo je filmove prikazane zahvaljujući DORFu) i zanimanje za ovu vrstu dokumentarne filmske umjetnosti je postalo sve veće. Festival je sudjelovao u tri projekta financirana sredstvima EU. S Festivalom evropskog filma Palić i Otvorenim univerzitetom Subotica proveli smo projekt Crossovers, koji je 2012. financiran iz pretpristupnih fondova IPA –prekogranična suradnja Hrvatska-Srbija. S partnerom Cinema City iz Novog Sada sudjelovali smo 2013-2014 u provedbi projekta Film it Loud, financiranog iz IPA pretpristupnih fondova Prekogranična suradnja Hrvatska-Srbije, te 2012-2013 u provedbi projekta Fresh Danube Films, financiranog sredstvima European Cultural Foundation.
Ulazak na sve programe u Vinkovcima je slobodan. Festival je organiziran uz potporu HAVC-a, Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije, a partneri su: Gradski muzej Vinkovci, SuperUho festival, Nexe crijep.
Tanja Kvorka
PROGRAM
U ponedjeljak 20.8: 20.40h „Scream for me Sarajevo“ i od 22h 22:00 DJ Siky/Naša stvar. U utorak, 21.8.: 18h Filmska radionica, 20.30h Film iznenađenja. U srijedu 22.8.: 18h Filmska radionica, 19.30h Glazbeno-filmski kviz i 20.30h „Živjeti VK“, dokumentarni film Vedrana Šuvaka i razgovor o vinkovačkim radijskim postajama te od 22h DJ Zolja. U četvrtak 23.8.: 20.45h Tajna povijest DORFa powered by Pecha Kucha, 22.15h DJ Phantom s kateterom. U petak 24.8.: 20.30 "Pope,vrati se", 21.30h "Veja", 22h "Izgubljeno vreme". U subotu 25.8.: 20.30h "More than a barbershop" (premijera), 20.50h "Hannah Williams u Tokiju" (premijera), 21.15h "Glasnije od oružja" i u 22.30h Proglašenje pobjednika i dodjela nagrade.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NICHOLAS LYNDHURST

Ne može više gledati “Mućke”

2

IVONA GLAVAŠ, MODNA DIZAJNERICA I OSJEČANKA SA SPLITSKOM ADRESOM

Volim oživiti sjećanja na dane u rodnom Osijeku

3

INMUSIC OBJAVIO RASPORED

Prvi dan Foals, drugi dan Suede i Garbage, a treći dan The Cure