Zdravlje
VOĆE: JEDETE LI GA PRAVILNO

Lubenica je najbolje ljetno piće za gašenje žeđi
Objavljeno 20. kolovoza, 2018.
Nemojte jesti kuhano voće, jer tada uopće ne dobijate njegove hranjive sastojke
Svi mi mislimo da jesti voće znači samo kupiti voće, isjeći na komade i staviti u usta. To nije tako jednostavno. Važno je znati kako i kada se jede voće. Jedenje voća igra glavnu ulogu u detoksikaciji vašeg organizma kojeg snabdijeva s velikom količinom energije za mršavljenje i za druge životne aktivnosti. Recimo da pojedete dva komada kruha, a zatim komad voća. Komad voća je spreman proći ravno kroz želudac u crijeva, ali ga kruh spriječava u tome.
U međuvremenu, cijeli obrok se raspadne i fermentira i pretvara u kiselinu. Beznačajna količina voća dolazi u kontakt s hranom u želucu, pospješuje probavu i sokove, pa se cijela masa takve hrane počinje kvariti.
Jedite voće na prazan želudac, i to prije obroka! Ako jedete voće na ispravan način, moći ćete otkriti svu tajnu ljepote, dugovječnosti, zdravlja, energije, sreće i normalnu težinu.
Ako hoćete piti voćni sok - pijte samo sok od svježeg voća, a ne koncentrat sokova iz konzervi. Nemojte piti zagrijan sok. Nemojte jesti ni kuhano voće, jer tada uopće ne dobijate njegove hranljive sastojke. Dobijate samo - ukus. Kuhanje uništi sve vitamine.
Jedenje cijelog ploda bolje je nego pijenje sokova. Ako hoćete piti voćni sok, pijte ga sporo - gutljaj po gutljaj, jer ga morate pomiješati s pljuvačkom prije gutanja. Svaki treći dana možete jesti voće da bi brzo očistili svoje tijelo od toksina. Ako jedete samo voće i pijete voćni sok tri dana i sami ćete se iznenaditi kako će vam vaši prijatelji reči da izgledate osvježeni!
Kivi je mali, ali moćan, i dobar izvor kalija, magnezija, vitamina E i vlakana. Njegov sadržaj C vitamina je dvostruko veći od onog kod narandže. Iako jabuka ima mali sadržaj vitamina C, on je antioksidans i flavonoid čime pomaže da se smanji rizik od raka debelog crijeva, srčani i moždani udar. Jagoda je zaštitno voće. Jagode spadaju među glavno voće, koje ima najveću antioksidantnu moć i štite organizam od nastanka raka, začepljenja krvnih žila, slobodnih radikala.
Naranča dnevno može vam pomoći u zaštititi od prehlade, da snizite kolesterol, spriječiti i rastvoriti kamenje bubrega i smanjite rizik od raka debelog crijeva.
Lubenica je najbolje piće za gašenje žeđi. Sastoji se od 92 % vode, a takođe je puna golemim dozama glutationa, koji pomaže i pojačava naš imunitet. Takođe je ključni izvor likopena, oksidansa u borbi protiv raka. U lubenicama se nalazi: vitamin C i kalij. J.Kn.
Ako hoćete piti voćni sok, pijte ga sporo - gutljaj po gutljaj
Najčitanije iz rubrike