Zdravlje
HIGIJENA

Kako spriječiti stafilokokno trovanje hranom?
Objavljeno 20. kolovoza, 2018.
Smatra se da je 50 do 80 % slučajeva trovanja hranom vezano uz pripremu hrane u vlastitom domu. Razlozi su propusti u higijeni, nedovoljna termička obrada namirnica, dugo stajanje namirnica, ili pripremljenih jela na toplom, izvan hladnjaka. Kako bismo spriječili nastanak ovih infekcija potrebno je pridržavati se određenih pravila vezanih uz rukovanje hranom, pripremu i čuvanje hrane:
1. Održavajte higijenu

Redovito perite ruke i čistite radne površine.
Temeljito perite posuđe.
Pravilno rukujte namirnicama tijekom nabave, pranja i čuvanja.
Ne pripremajte hranu za sebe ili druge ako imate kožne infekcije, ili rane na rukama.
2. Hranu dobro termički obradite

Pravilna termička obrada namirnica može uništiti većinu patogenih mikroorganizama. Temperatura iznad 70°C unuištava bakterije u vrlo kratkom vremenu, čak ako su prisutne u visokoj koncentraciji. Dobra termička obrada čini hranu sigurnom za uporabu.

3.Čuvajte hranu na sigurnim temperaturama

Ne ostavljajte kuhanu hranu na sobnoj temperaturi duže od dva sata.
Sve sirove i termički obrađene namirnice koje se brzo kvare čuvajte u hladnjaku na temperaturi ispod 5°C. Kuhanu hranu do serviranja držite na visokim temperaturama iznad 60°C. Zamrznute namirnice otapajte na temperaturi hladnjaka. Ne čuvajte namirnice predugo, čak i u hladnjaku.
Jasminka Knežević