Zdravlje
LJEKOVITO BILJE

Lijeska je od davnina simbol plodnosti i zdravlja
Objavljeno 20. kolovoza, 2018.
Oleinska i linolna masne kiseline snižavaju loš kolesterol LDL, a povećavaju dobar kolesterol.

Lijeska od davnina raste u svim područjima s umjerenom klimom u Europi, sjevernoj Aziji i Japanu. Ona je simbol plodnosti. Ime dobiva po sličnosti s kacigom ili tvrdom kapicom. Kelti i Druidi u svojim legendama opisuju lijesku kao simbol mudrosti i umjetnosti. Lijeskove rašlje najstariji su alat za pronalaženje vode, a lijeskovi čarobni štapići izvrstan su vodič u upoznavanju okultnih energija te se najčešće rabe u borbi protiv crne magije.


Trajni, jako razgranat grm, naraste i do četiri metra, sivosmeđe je glatke kore. Listovi su obrnuto jajasti, pri bazi srcoliki, s dvostruko pilastim rubovima, s donje strane dlakavi. Cvjetovi su jednodomni, a počinju se razvijati prije listova. Muški cvjetovi su viseće rese, a ženski su pupovi, zbijeni i prekriveni ljuskama. Plod je oraščić jajastog oblika, umotan jednim dijelom u jednostruki zeleni ovoj. Dozrijeva krajem rujna. Lijeska cvjeta među prvima, od veljače do ožujka. Plod je ugodna mirisa i slatkog okusa. Raste ponajviše uz rubove šuma, livada, pašnjaka, šikara, vrtova te kao uzgajana vrsta u voćarstvu. Posebno voli rubove hrastovih, grabovih i bukovih šuma, hranjivu i duboku zemlju.

Sušenje

Sabiremo list u proljeće nakon cvatnje, koru u proljeće ili jesen s mladih grana, plod u kolovozu i rujnu, a rese u veljači. List i koru lijeske sušimo na toplom i zračnom mjestu, kao i rese koje se suše na papirnatoj podlozi kako bismo mogli skupiti prah što se trusi.
Ljekoviti sadržaj: plod lijeske sadrži do 58 % ulja, oko 18 % bjelančevina, oko 12 % ugljikohidrata, 4 % oleinske, linolne kiseline, tanin, željezo, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, vitamine A, C, B 1, B 2, E 21 mg, klorogensku kiselinu, eterično ulje. Rese sadrže oko 100 mg vitamina C, te miricitrin, flavonske heterozide. Energetska vrijednost na 100 g sjemenki lijeske je 2861 k J.
U pučkoj medicini lijeska se primjenjuje kao ljekovita biljka i hrana. Drvo služi za izradu raznih pomagala u domaćinstvu. Kao ljekovita biljka lijeska je oduvijek imala široku primjenu.
Oleinska i linolna masna kiseline snižavaju loš kolesterol LDL, a povećavaju dobar, HDL kolesterol. U preventivnoj uporabi sprječava bolesti koronarnih arterija i moždanog udara. Plodovi su bez glutena te su dobra hrana za alergičare i osobe oboljele od celijakije. Prava su riznica minerala te se rabe kod poremećaja metabolizma, kod anemije i kod tegoba rada koštanog metabolizma.
Ulje ploda lijeske prirodno je ljekovito sredstvo za njegu masne kože, sunčanih opeklina, kao i u aromaterapiji za njegu kože.
Također se preporuča slaboj i slabokrvnoj djeci, iscrpljenim i starijim osobama kao nadomjestak za vitamine, minerale i bjelančevine biljnog porijekla koji utječu na jačanje organizma, kod raznih nedaća želuca i žgaravice i kao pomoć u izbacivanju kamenca.
Za kožu

Zapadna pučka medicina lješnjak koristi za liječenje kuge, izbacivanje crijevnih parazita, kod visoke temperature tijela te za izazivanje znojenja, za jačanje organizma i kod nedostatka vitamina C. Ulje lješnjaka izvrsno je sredstvo za njegu kože dojenčadi. Plod je hranjiv i ljekovit, a preporuča se osobama s niskim tlakom, jer ga povisi brzo kao i čaša crnog vina ili kava, ali ne i osobama sklonima navali krvi u glavu.
Kulinarstvo
Jezgru lješnjaka mnogo se koristi u kulinarstvu, ponajprije za izradu raznih slastica, kolača, čokolade, sladoleda...Lješnjak lagano prepržen do tamno žute boje, izvrsna je namirnica i znatno zastupljena u makrobiotičkoj prehrani. Čaj za čišćenje
2 g suhih usitnjenih listova prelije se s 1 dl vruće vode, poklopi i nakon pola sata procijedi. Piti 2-3 šalice čaja na dan.
Ivan Lesinger
Možda ste propustili...

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

Najčitanije iz rubrike