Novosti
U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Muškarci zaraženi virusom Zapadnog Nila pušteni kućama
Objavljeno 18. kolovoza, 2018.
Monitoring ličinki komaraca pokazuje da neposredno uz grad Osijek nema velikih legla

Dvojica muškaraca smještenih na Klinici za infektologiju i zarazne bolesti osječkog Kliničkog bolničkog centra koji su bili zaraženi virusom Zapadnog Nila, pušteni su kućama. Potvrdio je to jučer dr. Vlatko Kopić, zamjenik ravnatelja osječkog KBC-a, rekavši da su otpušteni pacijenti stabilno te da se dobro osjećaju.


- Kod njih je potvrđen virus Zapadnog Nila, srećom, sve se dobro završilo – potvrdio je dr. Kopić.
Slučajevi su potvrđeni i u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije te je izvršena procjena rizika sukladno smjernicama Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti, a izvršen je i dodatni monitoring komaraca.
- Iako su rezultati dodatnog monitoringa komaraca ukazali na to da su ukupne brojnosti jedinki komaraca i dalje niske, determinacija uzoraka ukazala je na postojanje komaraca roda Culex te su izdane preporuke za provedbu preventivne dezinsekcije komaraca na zahvaćenim područjima. Izdane su preporuke za provedbu tretmana preventivne dezinsekcije na lokacijama u Tenji i Bijelom Brdu u subotu (18. kolovoza) - stoji u priopćenju ZZJZ-a Osječko-baranjske županije kojeg potpisuje dr. sc. Dario Brdarić, voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju. Također, s obzirom na javnozdravstveni značaj tzv. urbanih komaraca na području Osječko-baranjske županije koji pripadaju u glavne prijenosnike virusa Zapadnog Nila, apeliraju na sugrađane da se pridržavaju preventivnih uputa dostupnih na njihovoj internetskoj stranici. Urbanom karakteru komaraca, stoji u priopćenju Zavoda, za razmnožavanje pogoduju vodene površine unutar dvorišta i u blizini stambenih objekata te molimo naše sugrađane za suradnju u okviru koje bi trebali.
Na području grada Osijeka 13. kolovoza proveden je monitoring odraslih komaraca i to na ukupno 11 postaja metodom CDC klopki te na 17 postaja metodom čovjek-aspirator. Metodom CDC najviše je jedinki komaraca bilo u Vinogradskoj ulici, njih čak 148, a metodom čovjek-aspirator najviše ih je utvrđeno na mjernim postajama Donji grad i Cvjetno, što znači osam sletova komaraca u 15 minuta. Monitoring ličinki komaraca pokazuje da neposredno uz grad Osijek nema trajnih i velikih legla komaraca, jer je teren suh na većem dijelu. Ni u sljedećih tjedan dana ne očekuju se velika legla ličinki u neposrednoj blizini naselja, jer je vodostaj Drave nizak i prema mjerenju iznosi -95 cm.
U Srbiji je u zadnjih nekoliko mjeseci nekoliko ljudi umrlo od komplikacija vezane za virus Zapadnog Nila, a u susjednoj BiH u petak je u Derventi također zabilježen jedan slučaj. U Karlovcu se u četvrtak također prijavio jedan pacijent kod kojeg je otkriven taj virus.
Marija MIHELIĆ
Monitoring komaraca pokazao je da je populacija niska, ali svejedno je potreban oprez
Preventivne mjere
Županijski ZZJZ moli građane da redovito uklanjaju otpad i nepotrebne predmete u kojima se nakuplja voda, ali i da prekriju i spriječe nakupljanje vode u posudama koje ne koriste. Vaze za cvijeće treba ispuniti vlažnim pijeskom, a spremnike za vodu zaštititi poklopcima, gustim mrežama, odnosno folijama. Krovne i podne žlijebove treba očistiti kako se ne bi nakupljala voda, a na otvorenom oko kuće jednom tjedno valja mijenjati vodu u posudama. Zelene površine treba održavati čistim, spriječiti dugotrajno zadržavanje vode i na gradilištima te održavati ispravnim sustave za odvodnju. Oduške septičkih jama potrebno je zatvoriti gustim mrežama, a na tende i cerade valja postaviti najlonske folije. Vulkanizeri bi trebali držati gume u zatvorenom prostoru, natkriti gume koje su na otvorenom, prazniti vodu iz njih te ih složiti u oblik piramide. Unatoč niskoj brojnosti komaraca, sugrađani trebaju koristiti sredstva za zaštitu od komaraca.
Možda ste propustili...

KANDIDATURA ZA EUROPSKE IZBORE

Plenković nositelj liste HDZ-a

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar