Novosti
REZULTATI PODUZETNIKA U 2017. GODINI

Na kontinentu veća produktivnost i plaće
Objavljeno 18. kolovoza, 2018.
Analiza rezultata poduzetnika Hrvatske u 2017. godini na razini NUTS-2 regija, koju je objavila Fina, pokazala je da je u Kontinentalnoj Hrvatskoj sjedište imalo 75.111 poduzetnika (62,6 %), a u Jadranskoj Hrvatskoj 44.970 poduzetnika (37,4 %), što je očekivano s obzirom na to da je u sastavu Kontinentalne Hrvatske 14 županija, među kojima i Grad Zagreb, a preostalih sedam čini Jadransku Hrvatsku. Trgovina, stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, prerađivačka industrija i građevinarstvo i u 2017. godini imali su najveći broj poduzetnika u obje regije, a u Jadranskoj Hrvatskoj tim se djelatnostima pridružuje još jedno područje, a to je djelatnost pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane.
Kod poduzetnika Jadranske Hrvatske u promatranom je razdoblju ostvaren veći rast zaposlenih (6,3 %) nego u Kontinentalnoj Hrvatskoj (5,7 %), ukupni prihodi su rasli za 10,6 %, a prosječna mjesečna netoplaća porasla je za 4,3 %, jednako kao i na razini Kontinentalne Hrvatske. Prosječna mjesečna obračunana netoplaća zaposlenih kod poduzetnika Jadranske Hrvatske iznosila je 5080 kuna i bila je 7,4 % niža od plaće zaposlenih kod poduzetnika Kontinentalne Hrvatske (5487). Kod poduzetnika Jadranske Hrvatske najviše zaposlenih u 2017. godini bilo je kod mikropoduzetnika (87.339), a kod poduzetnika Kontinentalne Hrvatske najveći broj zaposlenih bio je kod velikih poduzetnika (188.345). Produktivnost rada mjerena ukupnim prihodom po zaposlenom, produktivnost rada mjerena dobiti po zaposlenom i ekonomičnost ukupnog poslovanja veća je u 2017. godini kod poduzetnika Kontinentalne Hrvatske, u odnosu prema poduzetnicima Jadranske Hrvatske.
Na ostvarenu dobit poduzetnika u Kontinentalnoj Hrvatskoj (17,8 milijardi kuna netodobiti) u 2017. godini utjecali su poslovni rezultati 52.394 dobitaša, a među njima izdvajaju se INA – Industrija nafte d.d., Hrvatski telekom d.d., HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o., Pliva Hrvatska d.o.o., HEP Proizvodnja d.o.o., svi sa sjedištem u Zagrebu, a među 28.553 dobitaša sa sjedištem u Jadranskoj Hrvatskoj (4,1 milijardu kuna netodobiti) sljedeća su društva: Valamar riviera d.d. Poreč, Maistra d.d. Rovinj, Tommy d.o.o. Split, Zračna luka Split d.o.o. Kaštel Štafilić, Plodine d.d. Rijeka i Plava laguna d.d. Poreč – svi s više od 100 milijuna kuna ostvarene dobiti razdoblja.I.Bošnjak
Kod poduzetnika Jadranske Hrvatske ostvaren veći rast zaposlenih u odnosu prema Kontinentalnoj Hrvatskoj
407 kn

veća je prosječna plaća na kontinentu u usporedbi s Jadranskom Hrvatskom
Možda ste propustili...