Regija
ZAVIČAJNI MUZEJ STJEPANA GRUBERA U ŽUPANJI RADI NA ZAŠTITI BAŠTINE

Nastavlja se obnova Čardaka, čuvara iz Vojne krajine
Objavljeno 18. kolovoza, 2018.
ŽUPANJA - Zavičajni muzej Stjepana Grubera u Županji i u 2018. nastavio je s aktivnostima na zaštiti baštine. Ministarstvo kulture osiguralo je 200.000 kuna za nastavak radova na obnovi zgrade Čardak i 30.000 kuna za rekognosciranje arheoloških lokaliteta u okolice Županje.
Lani su završeni opsežni radovi na obnovi unutrašnjeg dijela i fasade Agencije, jedne od zgrada Muzeja. Smještena je podno nasipa uz rijeku Savu i podzemne vode učinile su svoje. Vlaga se nakon 20 godina ponovo pojavila u zidovima Agencije, koja je potpuno obnovljena nakon Domovinskog rata. Situaciju je dodatno pogoršao povijesno visoki vodostaj Save u svibnju 2014. Vlaga je u zidovima počela poprimati sve veće razmjere i stvarati poteškoće. U Muzeju su bili svjesni da moraju hitno reagirati i zaštiti taj vrijedan spomenik kulture. Godine 2015. izrađena je projektna dokumentacija, a radovi su počeli u sljedećoj godini i 2017. uspješno okončani. Lani je krenula i sanacija na zgradi Muzeja Čardak, za koje su sredstva također osigurali Grad Županja i Ministarstvo kulture.
Čardak, sagrađen početkom 19. stoljeća kao središnji graničarski punkt, odnosno stražarnica na granici prema Turskoj, smješten je podno nasipa, zaštićen i registriran kao spomenik kulture A kategorije. Za potrebe Muzeja otkupljen je 1964. godine. Zgrada je sagrađena opekom i drvetom, po obodu prvog kata ističe se drvena natkrivena galerija sa stupovima. Bez obzira na adaptaciju, očuvao je odlike ove vrste graničarske arhitekture. Lani je učinjeno statičko ojačanje i konsolidacija zidova injektiranjem, a obavljena je i sanacija drvenog balkona. Cilj je bio da se uz suglasnost Konzervatorskog odjela Vukovar, galeriji-balkonu vrati prvobitni izgled ograde kakav je zabilježen na fotografiji s početka 20. stoljeća. Povratak prvobitnog izgleda jedinom sačuvanom graničarskom čardaku u Hrvatskoj iz vremena Vojne krajine, od izuzetne je važnosti za Muzej i za Grad Županju. Lani se pristupilo otklanjanju oštećenja zgrade izazvanih pojavom kapilarne vlage u zidovima te dotrajalosti drvene građe.
- Kako su radovi na zgradi Čardaka odmicali sve se više uviđalo da je potrebno sanirati puno više nego što je bilo predviđeno projektom od prošle godine. Znatno više drvene građe bilo je zahvaćeno vlagom tijekom minulih vremena i bilo je trulo iznutra te je logično sanirati sve, a ne samo djelomično. Potrebni su radovi na pročelju zgrade, sanacija poda na prvom katu te pretres dijela krova, uređenje fasade i dijela stolarije na zgradi, istaknula je ravnateljica Janja Juzbašić u planu rada Muzeja za 2018. koji je usvojilo Gradsko vijeće. Preostala sredstva osigurao je Grad Županja. U Muzeju su aktivni i na skupljanju građe i u terenskim istraživanjima arheoloških nalazišta županjske Posavine.
U ovoj godini planiraju izdati i "Vodič kroz stalni postav" paleontološke, arheološke i kulturno-povijesne zbirke.
Marija Lešić Omerović
Ravnateljica Janja Juzbašić: Kako su radovi na zgradi Čardaka odmicali sve se više uviđalo da je potrebno sanirati puno više od predviđenog. Potrebni su radovi na pročelju, sanacija poda na prvom katu te pretres dijela krova.
Digitalizacija muzejske građe
Više od 60 godina djelovanja Muzej je stekao bogat fundus paleontološke, arheološke i ostale kulturno-povijesne građe, dijelom izložene u stalnom postavu koji bi trebalo detaljnije predstaviti izradom publikacije. To je odraz ne samo bogatstva fundusa zbirki koje posjeduje Muzej u Županji nego i odraz kulturno-povijesnog razvitka na području županjske Posavine. U planu je i digitalizacija muzejske građe.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana