Osijek
TRŽNICA OSIJEK

Zakupnici se nisu morali natjecati za isto mjesto, niti im je poskupjelo!
Objavljeno 18. kolovoza, 2018.

Uprava osječke tvrtke Tržnica d.o.o. reagirala je na članak "Koncept godišnjih licitacija nas ubija, zato i mi želimo pravo rezervacije kao klupe", objavljen 8. kolovoza 2018. godine, u Glasu Slavonije. Navode, između ostaloga, kako su na pisani upit novinarke Ivane Solar dali iscrpan odgovor te decidirano naveli da se od 2009. godine do danas cijena samo dva puta mijenjala, zbog promjene djelatnosti, i to na način da je jednom povećana, a drugi put smanjena.


"Poslovni prostori izdaju se u zakup putem javnog natječaja, sukladno odredbama Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnoga prostora, na rok od pet godina, a sva ostala prodajna mjesta (kiosci – u koje se ubrajaju i zatvoreni prostori na tržnici Donji grad, štandovi, klupe, rashladne vitrine), na rok od jedne godine. Licitacija se provodi samo za ispražnjena - slobodna prodajna mjesta, kako bi se svim potencijalnim zakupnicima omogućili isti uvjeti za ostvarivanje prava na sklapanje ugovora. Svi zakupnici koji na prvoj licitaciji ostvare pravo na zakup, svake godine obnavljaju ugovor neposrednom pogodbom, pod istim uvjetima u pogledu cijene i djelatnosti, ako su i dalje formalno registrirani za obavljanje ugovorene djelatnosti te su izmirili dugovanja po prethodnom ugovoru... Većina je prodajnih prostora na tržnici Donji grad u dugogodišnjem zakupu, i to prema početnim cijenama, a na prošloj licitaciji, provedenoj u srpnju, za popunjavanje dvaju otkazanih kioska novi su zakupnici ostvarili pravo na sklapanje ugovora također prema početnim cijenama.
Upravo suprotno, u većem dijelu članka, prenoseći ‘tvrdnje pojedinih zakupaca poslovnih prostora‘, naveden je niz neistina o radu i odnosu našeg trgovačkog društva te Grada Osijeka, kao većinskog vlasnika Tržnice d.o.o., prema korisnicima usluga i posjetiteljima navedene tržnice na malo. Nadalje, slijedi optužba na račun Tržnice d.o.o. kao zakupodavca, zbog čije su nekorektnosti i ‘gladi za zaradom‘ svoja vrata do sada zatvorili mesnica, ribarnica, papirnica, ugostiteljski objekt…, (nisu nabrojeni svi bivši zakupnici i korisnici izložbenih paviljona, jer je u međuvremenu tu bila i promocija i prodaja zdrave hrane, mjenjačnica i otkup zlata, prodaja tiska, suvenira i cvjetnih aranžmana, pekarnica, povrćarnica, prodaja kave i odjeće iz vlastite proizvodnje, prodaja izložba lutaka iz Dječjeg kazališta i slično). Time se anuliraju svi napori i ulaganja Tržnice u prenamjenu neuvjetnih prostora, kao i pravo vlasnika obiteljskih tvrtki i obrta na izbor hoće li nastaviti s obavljanjem djelatnosti i na kojim lokacijama, jer su mnoge od njih zbog različitih razloga (stečaj, odlazak u mirovinu, gašenje maloprodaje i slično), prestale postojati ili su promijenile djelatnost. Kao ‘kruna‘ slijedi zaključak na kojemu je očito utemeljen i naslov teksta, o različitom položaju pojedinih kategorija zakupnika...
Kao odgovor na to ponovno ukazujemo na našu poslovnu praksu i odredbe Pravilnika o cijenama i načinu pružanja usluga Tržnice d.o.o. Osijek, koje primjenjujemo uz prethodnu suglasnost Grada Osijeka prema kojoj se nitko od zakupnika koji je jednom ostvario pravo na sklapanje ugovora za određeno prodajno mjesto, istekom važenja ugovora, više nikada nije morao natjecati za to konkretno mjesto s nekim drugim potencijalnim zakupnicima, niti mu se u bilo kojem trenutku povećala cijena zakupa", navodi se, uz ostalo, u priopćenju koji potpisuje rukovoditeljica Službe pravnih, kadrovskih i općih poslova Tržnice Ljerka Kujundžić, mag.iur.
Mario Mario
Svi zakupnici koji na prvoj licitaciji ostvare pravo na zakup, svake godine obnavljaju ugovor neposrednom pogodbom
Najčitanije iz rubrike