Osijek
NOVA SEZONA PUB KVIZ LIGE U VOODOOU

Prijateljska potraga za slabom točkom kvizaša
Objavljeno 18. kolovoza, 2018.
Najzastupljenije su rubrike povijest, glazba, sport, geografija, znanstvena fantastika, politika i nepoznato o poznatome

Poznato je kako su kvizovi posljednjih godina u velikoj mjeri preselili s televizijskih ekrana u pivnice, kafiće, pa i restorane, gdje se u ugodnom druženju brojni entuzijasti s punom glavom korisnih i "beskorisnih" informacija bore za prestiž, a često i za vrijedne nagrade.


Pub kvizovi tako su postali popularni i među brojnim Osječanima koji danas gotovo svakog dana u tjednu na različitim lokacijama mozgaju o zanimljivim informacijama iz svijeta glazbe, sporta, znanstvene fantastike, politike, dok se često znaju pronaći i pitanja o književnosti, povijesti, geografiji i kemiji.
Pionirom osječke pub kviz scene zasigurno se može smatrati caffe bar Voodoo i njegov vlasnik Krunoslav Radaković, koji je još 2013. godine započeo, tada neformalnu verziju danas poznatog kviza "Slaba točka".
Treća sezona
- Pokraj svih događanja, svirki, karaoka i standardnog druženja u kafićima, prije pet godina prvi smo put sugrađanima odlučili ponuditi nešto novo, a opet popularno i zabavno. Tako smo došli na ideju o kvizu, o čijoj smo formi tada znali vrlo malo, ali smo se brzo uhodali i već smo nakon dvije godine organizirali pub kviz ligu koja zanimljivim konceptom svakog četvrtka okuplja sve veći broj zainteresiranih Osječana – objašnjava Radaković, ponosan na tradiciju poznate kviz lige koja početkom rujna ulazi u već treću sezonu. U povodu toga kao svojevrsno zagrijavanje moždanih vijuga za novu sezonu, u četvrtak je održan revijalni kviz u caffe baru Voodoo, na kojemu se okupilo četrdesetak natjecatelja u osam ekipa, dok se u prosjeku tijekom kviz sezone "Slabe točke" od ustaljenog broja od petnaestak ekipa svakoga četvrtka okupi čak stotinjak entuzijasta. Tematika revijalnog kviza je, kao i cijele sezone, bila uistinu raznovrsna kako bi svaki natjecatelj mogao pridonijeti odgovorima, a zastupljena je bila već isprobana forma – četiri kruga od 20 pitanja.
Isprobana forma

- Nismo ni sami znali u što će kviz liga prerasti, pa smo jedno vrijeme imali golem interes, ali nismo imali prostora za sve natjecatelje. Vjerujemo da je to zbog toga što nemamo strogu tematiku, nego je zastupljeno uistinu "sve i svašta", od znanosti, zanimljivosti iz medija, pa sve do popularne kulture i "nepoznatom o poznatome" - naglašava Krunoslav Radaković, podsjećajući da nova sezona donosi i vrijedne tjedne, ciklusne, pa naposljetku i ukupne godišnje nagrade za najbolje kvizaše.
Naime, liga "Slaba točka" od rujna počinje u svima poznatoj formi – u četvrtak, s početkom od 18.30 sati, natjecatelji na papir zapisuju odgovore, koje voditelj tada ispravlja i nakon četvrtog kruga proglašava pobjednika. Nagrade nakon svakog pojedinog kviza su konzumacija pića, dok se vrijednije nagrade dijele pobjednicima ciklusa, a ukupni pobjednici sezone osvajaju nagrade sponzora – protekle sezone je to bio NK Osijek, a potporu su dale i brojne pivovare, odnosno sponzori s kojima caffe bar Voodoo inače surađuje.
- Budući da se diljem grada pojavilo mnoštvo kvizova, očekivao sam da će se ekipa kod nas razvodniti, ali to se nije dogodilo, dapače, brojni natjecatelji danas još više cijene našu tradiciju najstarijeg, a možda i najboljeg kviza u Osijeku - zaključuje Radaković, uvjeren da će "Slaba točka" još niz godina biti omiljeno okupljalište kvizaša.
Naposljetku, valja naglasiti kako je kvalitetne pub kvizove teško pronaći, jer pitanja moraju biti dovoljno komplicirana i zanimljiva da svi imaju predodžbu o odgovoru, ali da samo rijetki povezivanjem i asocijacijama naposljetku dođu do traženog rješenja. Upravo takve kriterije zadovoljava "Slaba točka", čiju je glavnu nagradu protekle sezone odnijela ekipa "Jack", ali to ne znači da "Glasna ekipa", koja je pobijedila na revijalnom kvizu, neće ove godine napasti titulu u novom sastavu.
Marko Mandić
Četiri ciklusa traju do srpnja
Kviz liga "Slaba točka" podijeljena je u četiri ciklusa od jedanaest kvizova, a nakon početnog revijalnog zagrijavanja svakog sljedećeg četvrtka u kolovozu, nova sezona službeno započinje u rujnu. Prvi ciklus tako traje od 6. rujna do 15. studenog, drugi od 22. studenoga 2018. do 31. siječnja 2019., treći od 7. veljače do 18. travnja i posljednji, četvrti, od 25. travnja do 4. srpnja, kada se očekuje prigodan tulum i dodjela nagrada najboljim ekipama. Dakle, sve do srpnja caffe bar Voodoo svakog će četvrtka biti mjesto dobre zabave, inteligentnih rasprava i udaranja po čelu nakon promašenih odgovora koji su bili na vrhu jezika.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike