Osijek
OSJEČANKA ZA "GUINNESSA"

Božica u vrtu iza zgrade uzgojila divovske rajčice!
Objavljeno 18. kolovoza, 2018.
Božica od svojih rajčica kuha sok za tri obitelji. Domaći je ukusniji, nezamjenjiv

Da je kojim slučajem prodavačica na tržnici, 82-godišnja Božica Korman stavila bi vam samo dvije rajčice u kilogram. Naime, u vrtu te Osječanke godinama raste divovska rajčica, a posljednji je "ulov" iz njezina povrtnjaka težio čak 80 dekagrama! Zanimljivo je što je to tek prva berba, a sudeći po dosadašnjim rajčicama koje je ubrala u svom vrtu na Vijencu Josipa Kozarca, i ostale, još nedozrele, neće biti ništa manje od tih, dapače - bit će i težih.


- Sjeme sam dobila prije gotovo 40 godina, kad sam se doselila na Vijenac Josipa Kozarca. Tada sam uredila oko 50 četvornih metara površine iza zgrade i ondje napravila vrt, na mjestu gdje je do tada bilo dosta otpadnog građevnog materijala. Sve sam raskrčila i napravila vrt, u kojem godinama uzgajam razno povrće, a ove rajčice, moram priznati, i mene su iznenadile – ispričala nam je ta simpatična umirovljenica koja sjeme, dobiveno prije gotovo pola stoljeća, ne mijenja. Štoviše, dijeli ga i drugima, no zanimljivo je što samo u njezinu vrtu rajčica bude tako velika. Od onog što pobere u svom vrtu Božica Korman godinama kuha sok od rajčice za čak tri obitelji, koje te domaće zimnice imaju dovoljno cijele godine. Inače, u vrtu na Vijencu Josipa Kozarca posadila 30-ak sadnica rajčice, a stabljike su, s obzirom na plod, vrlo čvrste i otporne. Iako je ove godine strahovala da će rajčicu uništiti kiše, to se, srećom, nije dogodilo. Štoviše, dobila je divovske primjerke, koje je, kaže, morala staviti na vagu.

- Neki su od pola kilograma, a neki i po 80 dekagrama. Ta je rajčica vrlo ukusna, a kako je puna soka, idealna je za sok od rajčice, koji ne propustim skuhati ni jedne godine. Nadam se da će biti takva i dogodine – zaključila je naša sugovornica.
Marija Mihelić
Protiv kukaca mlijekom i koprivom
Iako ni sama ne zna tajnu svojih divovskih rajčica, može pretpostaviti da je tajna u gnojidbi. Naime, Božica Korman gnoji rajčicu na posve prirodan način, a jedino čime je tretira jest kopriva ili mlijeko, i to da potjera kukce.

- Na jednu litru mlijeka stavi se deset litara vode i izmiješanom smjesom prskam rajčice po listovima. Bubama smeta miris mlijeka, baš kao i kopriva. Koprivu stavim u vodu na 24 sata i tom tekućinom isto poprskam listove pa sve bube odu. Imam i komposter i nakon što iskopam rupu za sadnju, stavim šaku komposta i sjeme. Nakon što iznikne, ostavim najsnažniju stabljiku – ispričala je.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike