Kultura
14. RUJNA U REŽIJI SLOVENCA VITE TAUFERA

Crna komedija o potrazi za smislom "Pijani" I. Viripajeva otvara sezonu Gavelle
Objavljeno 18. kolovoza, 2018.
ZAGREB - Zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella u novoj sezoni 2018./19. najavljuje pet premijernih naslova s fokusom na suvremeno domaće pismo i klasike, a sezonu će 14. rujna otvoriti crna komedija "Pijani" jednog od najistaknutijih suvremenih ruskih i europskih dramatičara Ivana Viripajeva u režiji Slovenca Vite Taufera.Napisana 2014. prema narudžbi njemačkog kazališta Duesseldorfer Schauspielhaus, gdje je te godine i praizvedena, drama je inventivan spoj metafizičke drame i komedije iz pera dramskoga pisca čije stvaralaštvo kritičari opisuju kao spoj Tarkovskog i Tarantina. Radnja se događa jedne noći negdje na Zapadu, u jednoj od suvremenih metropola. Svi su likovi pijani, ali pijanstvo je tu, najavljuju, "koncept, metafora i stanje", jer opijeni alkoholom, oni su zapravo pijani – zbunjeni, dezorijentirani, izgubljeni – duhom".
- Četrnaest osoba koje tumaraju (vele)gradskim prizorištima ovoga teksta doimaju se kao da ne znaju kamo idu, pa su potezi što ih povlače nerijetko bizarni i ishitreni. Humor koji im olakšava postojanje opor je i bespoštedan, uz preokrete uvjetovane iznenadnim izjavama ljubavi, priznanjima nevjere, naprasnim sastancima i rastancima... - stoji u najavi. Glume Dijana Vidušin, Ozren Grabarić, Nataša Janjić, Sven Šestak, Ranko Zidarić, Nela Kocsis, Filip Šovagović, Ksenija Pajić, Živko Anočić, Amar Bukvić, Enes Vejzović... Dramaturg je Dubravko Mihanović, scenograf Igor Pauška, kostimografkinja Marita Ćopo, a autorica glazbe Nana Forte. Suradnik za scenski pokret je Pravdan Devlahović, a svjetlo oblikuje Zdravko Stolnik.
Slijedi, 3. listopada, zagrebačka premijera predstave "Kako je počeo rat na mom otoku", koju je prema istoimenu filmu Vinka Brešana iz 1996. režirao Dražen Ferenčina. Predstava je koprodukcija Gavelle i HNK u Šibeniku, gdje je praizvedena u svibnju. Scenarij Ive i Vinka Brešana, koji početku rata pristupa preko žanru komedije, za kazalište je adaptirala Željka Udovičić Pleština, scenografiju je oblikovao Dragutin Broz, kostime Sara Lovrić Caparin, svjetlo Zdravko Stolnik i Joško Bakula, a glazbu potpisuje Mate Matišić.
Intimnu priču filma koji je označio prekretnicu u hrvatskoj kinematografiji 90-ih na sceni oživljavaju glumci Boris Svrtan, Janko Rakoš, Jakov Bilić, Nenad Cvetko, Franka Klarić, Anica Kovačević...
Drugi dio sezone bit će posvećen domaćem pismu, a kao prvi premijerni naslov će u veljači 2019. postaviti dramu Kiklop R. Marinkovića, hommage boemskom ozračju međuratnoga Zagreba u kojemu je Tin Ujević pisao i obilazio kavane. Klasik hrvatske književnosti 20. st, kojega mnogi smatraju prvim hrvatskim postmodernim romanom, tako će, nakon više od četiri desetljeća, dobiti novu scensku adaptaciju, koju potpisuju Petra Mrduljaš i redatelj Zlatko Sviben.
- Ovaj roman složene strukture može se čitati realistično, kafkijanski, pa čak i pirandellovski, a da se njegova slojevitost pritom ne iscrpi te je stoga poseban izazov nova scenska adaptacija koja će biti vjerna Marinkovićevoj mediteranskoj teatralizaciji žanrova te njegovu romaneskno-esejnome feljtonizmu približiti nerealističnu dramskost i glumstvenost - stoji u najavi.
U ožujku 2019. bosanskohercegovačka redateljica Selma Spahić postavit će tekst Dine Pešuta Stela, poplava, za koju je 2016. dobio Nagradu Marin Držić, uz obrazloženje kako je riječ o tekstu "tamne vitalnosti i snažnih žudnji", posveti teatru i glumicama, dramskoj elegiji o usamljenosti i izmještenosti, o pogrješnim odabirima i potrazi za identitetom.
- Stela, poplava nadahnuta je drama, istodobno raskošna i minimalistična, grandiozna i komorna. Voda koja na njezinom kraju prodire i ispire sve pred sobom, suza je i rijeka, kiša i ocean, a lica su joj "mali mokri bogovi nasukani na obalu" - piše u najavi.

Kao posljednji, novi naslov će u svibnju 2019. postaviti dramu Borba i dosada: kratka povijest rock & rolla, povijest paralelne kulture u Jugoslaviji i Hrvatskoj iz pera Borivoja Radakovića, u režiji Krešimira Dolenčića. Među mnoštvom likova središnji je Slaven, dječak rođen 1951., kad i rock and roll. Drama prati njegovo odrastanje i život, a činovi se odvijaju po dekadama, čiji se početci često poklapaju s najdramatičnijim godinama jugoslavenske i hrvatske povijesti: 1951., 1961., 1971., 1981., 1991., 2001., 2011. Hina
Kao posljednji novi naslov će u svibnju 2019. postaviti dramu Borba i dosada: kratka povijest rock & rolla
Možda ste propustili...

KONCERTNI CIKLUS GRADA OSIJEKA

Córdova iz Meksika na klasičnoj gitari

PREDSTAVILA ZBORNIK RADOVA

Kakve su bile slavonske šume?

Najčitanije iz rubrike